Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 LIVE ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ | 15:00 ΑΙΧΜΕΣ LIVE

Η Κύπρος ετοιμάζει εθνική στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη

Η Κύπρος προωθεί τη δική της εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα ολοκληρωθεί σε ένα περίπου μήνα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, μιλώντας σήμερα στο δεύτερο Hongqiao Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στη Σαγκάη, σε εργαστήριο με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Καινοτομία-Ιδέες, Τεχνολογία-Αγορές».
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι η Κύπρος εργάζεται, μέσω της αξιοποίησης των κυπριακών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, της κοινότητας νεοφυών επιχειρήσεων και της επιστημοσύνης, προς την κατεύθυνση να καταστεί περιφερειακός κόμβος όπου θα αναπτύσσονται πλατφόρμες και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. 
 
Ο κ. Συλλούρης είπε στην ομιλία του πως η εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στοχεύει στη δημιουργία προγραμμάτων ανάπτυξης της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης σε όλους τους οργανισμούς (πανεπιστήμια, δημόσιο τομέα, ιδιωτικές επιχειρήσεις), στη διερεύνηση των δεξιοτήτων των εμπειρογνωμόνων της τεχνητής νοημοσύνης και του ανθρώπινου δυναμικού των οργανισμών και των επιχειρήσεων, στην ανάπτυξη μιας ηθικής και αξιόπιστης τεχνικής νοημοσύνης, καθώς στην οικοδόμηση διεθνούς συνεργασίας μέσω της συμμετοχής της Κύπρου σε πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών.

Επεσήμανε πως η τεχνητή νοημοσύνη «δεν αποτελεί ένα όμορφο απόκτημα, αλλά αφορά το μέλλον όλης της ανθρωπότητας, αφού αναμένεται να μεταμορφώσει τον σύγχρονο κόσμο, όπως συνέβη με την ατμομηχανή και την ηλεκτρική ενέργεια».
 
Πιστεύουμε, είπε ο κ. Συλλούρης, πως είναι ανάγκη ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε την τεχνητή νοημοσύνη όχι ως απειλή για τον άνθρωπο ή σαν “υποκατάστατό” του, αλλά ως κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη, την αύξηση της παραγωγικότητας, τη βελτίωση των διαγνώσεων στον ιατρικό κλάδο, την ανάπτυξη πρωτοποριακών θεραπειών για ανίατες ασθένειες, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, τη βελτίωση της πρόγνωσης καιρικών φαινομένων, την έγκαιρη αναγνώριση προβλημάτων κυβερνοασφάλειας και γενικά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.

Σημείωσε εξάλλου πως η Βουλή των Αντιπροσώπων, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις της νέας εποχής, διοργάνωσε τρία συνέδρια με θέμα την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση με στόχο να λειτουργήσει ώστε η κυπριακή κοινωνία να μην υστερήσει ως προς τη δυνατότητα ενημέρωσης, παρακολούθησης και συμμετοχής στις εξελίξεις που σημειώνονται.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως «η τεχνητή νοημοσύνη συνεπάγεται τεράστιες ευκαιρίες και οφέλη. Ωστόσο», πρόσθεσε, «είναι ορατός ο κίνδυνος να γίνει κατάχρηση αυτών των τεχνολογιών και να υπάρξουν επίσης σημαντικές απώλειες στην απασχόληση».
 
«Γι’ αυτό είναι επάναγκες το εργατικό μας δυναμικό να τύχει έγκαιρης και κατάλληλης εκπαίδευσης για τις προκλήσεις που έπονται στην αγορά εργασίας, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα ή και να είναι σε θέση να βρουν άλλη απασχόληση. Θα πρέπει επίσης να καθορίσουμε τις κόκκινες γραμμές και να αναχαιτίσουμε τις όποιες αρνητικές παρενέργειες δυνατόν να υπάρξουν ή να εντείνουν διακρίσεις και ανισότητες», ανέφερε.

Υπογράμμισε πως «για να αφουγκραστούμε πλήρως την αλλαγή και να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη και την πρόοδο, που θα επιφέρουν οι νέες τεχνολογίες στις κοινωνίες μας, θα πρέπει να ρυθμιστεί επακριβώς το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να εξασφαλιστεί ο βαθμός και η ποιότητα της ανθρώπινης παρέμβασης σε κάθε επίπεδο». Πρέπει, πάνω απ’ όλα, να διασφαλίσουμε το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, επεσήμανε.    
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής και μέλη της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που επισκέπτονται την Κίνα, με πρόσκληση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της χώρας, παρέστησαν εξάλλου σήμερα στα εγκαίνια της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Εισαγωγικού Εμπορίου της Κίνας, στο Εθνικό Κέντρο Εκθέσεων και Συνεδρίων της Σαγκάης και επισκέφθηκαν το κυπριακό περίπτερο εκεί.
 
Την αντιπροσωπεία αποτελούν οι βουλευτές Νίκος Τορναρίτης, Γιώργιος Τ. Γεωργίου, Χριστάκης Τζιοβάνης, Γεώργιος Προκοπίου, Ηλίας Μυριάνθους και Μιχάλης Γιωργάλλας. Στην αποστολή συμμετέχει, επίσης, ο Νικόλας Θεοχαρίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA).
 
Ο Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία της Βουλής συναντήθηκαν επίσης με τον Πρόεδρο και αντιπροσωπεία της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών ZTE.

Πηγή ΚΥΠΕ
 

LIVE
LIVE

14:23 Αστυνομικά

Στη φυλακή 30χρονος που οδηγούσε πιωμένος - Ανεκόπη για έλεγχο στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού - Λευκωσίας

14:16 Αστυνομικά

Καραμπόλα οχημάτων στον αυτ/δρομο Λεμεσού Λευκωσίας- Στο νοσοκομείο μία γυναίκα – VIDEO

14:14 Κόσμος

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο έκπτωτος Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ

14:03 Lifestyle

 Εγκλωβισμένος σε ξενοδοχείο πασίγνωστος ηθοποιός λόγω κορωνοϊού – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

14:00 Οικονομία

Σημαντικές πιέσεις για δεύτερη ημέρα δέχεται το Χρηματιστήριο

14:30 Αθλητικά

H CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ διαχρονικός Χορηγός Ασφάλειας και Υγείας του 14ου ΟΠΑΠ Μαραθωνίου Λεμεσού ΓΣΟ

13:44 Agora

PORTUGIESER CHRONOGRAPH ME MHXAΝΙΣΜΟ ΤΗΣ IWC Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΑΣ ΤΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ

13:25 Αστυνομικά

Χιλιάδες ευρώ ζητά η ΜΟΚΑΣ από τους καταδικασθέντες στην υπόθεση ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ

13:21 Κύπρος

Καρούσος: Τα Υπ. Μεταφορών και Ενέργειας προωθούν επέκταση σχεδίου απόσυρσης οχημάτων

13:11 Agora

Το Ginsana® θωρακίζει με Φυσικό Τρόπο το Ανοσοποιητικό μας Σύστημα, σύμφωνα με Κλινικές Μελέτες!

12:58 Κόσμος

Συναγερμός στην Τουρκία για τον κορωνοΐο: Καθήλωσαν στην Άγκυρα αεροπλάνο από το Ιράν (βίντεο)

14:15 Αθλητικά

Θέλει να κλείσει το θέμα Καρέρα

12:54 Κύπρος

Για...μπάνια οι θερμοκρασίες αύριο στην Κύπρο – Πόσο πάνω από το κανονικό θα ανέβει ο υδράργυρος

12:42 Κύπρος

Πρώτο στο Prime Time για όλη την εβδομάδα το OMEGA - Τηλεθέαση 17 -23 Φεβρουαρίου

12:40 Κύπρος

Επαφές με τα κόμματα για το θέμα των τετραμήνων, θα έχει η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης

12:35 Αστυνομικά

Σε εξέλιξη η σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για τα στημένα

12:30 Αστυνομικά

«Like θα πάρεις μόνο από τον χάρο» – Το VIDEO της Αστυνομίας για τα θανατηφόρα τροχαία

14:15 Αθλητικά

Στα ύψη το ενδιαφέρον για το Νάπολι-Μπαρτσελόνα και το Τσέλσι-Μπάγερν στο Champions League με ΣΟΥΠΕΡ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ και ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ επιλογές μόνο στη FONBET!

11:56 Κύπρος

Πρώτο με διαφορά και την προηγούμενη εβδομάδα το κεντρικό δελτίο του OMEGA

11:52 Υγεία

Κορωνοϊός: Επικοινωνούν με την Πρεσβεία της Κύπρου στην Ιταλία οι Κύπριοι φοιτητές – Περίπου 300 οι μόνιμοι κάτοικοι  

Όλη η ενημέρωση σε ένα App