Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019 LIVE ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ | 15:00 ΑΙΧΜΕΣ LIVE

Η Κύπρος ετοιμάζει εθνική στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη

Η Κύπρος προωθεί τη δική της εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα ολοκληρωθεί σε ένα περίπου μήνα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, μιλώντας σήμερα στο δεύτερο Hongqiao Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στη Σαγκάη, σε εργαστήριο με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Καινοτομία-Ιδέες, Τεχνολογία-Αγορές».
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι η Κύπρος εργάζεται, μέσω της αξιοποίησης των κυπριακών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, της κοινότητας νεοφυών επιχειρήσεων και της επιστημοσύνης, προς την κατεύθυνση να καταστεί περιφερειακός κόμβος όπου θα αναπτύσσονται πλατφόρμες και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. 
 
Ο κ. Συλλούρης είπε στην ομιλία του πως η εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στοχεύει στη δημιουργία προγραμμάτων ανάπτυξης της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης σε όλους τους οργανισμούς (πανεπιστήμια, δημόσιο τομέα, ιδιωτικές επιχειρήσεις), στη διερεύνηση των δεξιοτήτων των εμπειρογνωμόνων της τεχνητής νοημοσύνης και του ανθρώπινου δυναμικού των οργανισμών και των επιχειρήσεων, στην ανάπτυξη μιας ηθικής και αξιόπιστης τεχνικής νοημοσύνης, καθώς στην οικοδόμηση διεθνούς συνεργασίας μέσω της συμμετοχής της Κύπρου σε πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών.

Επεσήμανε πως η τεχνητή νοημοσύνη «δεν αποτελεί ένα όμορφο απόκτημα, αλλά αφορά το μέλλον όλης της ανθρωπότητας, αφού αναμένεται να μεταμορφώσει τον σύγχρονο κόσμο, όπως συνέβη με την ατμομηχανή και την ηλεκτρική ενέργεια».
 
Πιστεύουμε, είπε ο κ. Συλλούρης, πως είναι ανάγκη ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε την τεχνητή νοημοσύνη όχι ως απειλή για τον άνθρωπο ή σαν “υποκατάστατό” του, αλλά ως κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη, την αύξηση της παραγωγικότητας, τη βελτίωση των διαγνώσεων στον ιατρικό κλάδο, την ανάπτυξη πρωτοποριακών θεραπειών για ανίατες ασθένειες, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, τη βελτίωση της πρόγνωσης καιρικών φαινομένων, την έγκαιρη αναγνώριση προβλημάτων κυβερνοασφάλειας και γενικά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.

Σημείωσε εξάλλου πως η Βουλή των Αντιπροσώπων, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις της νέας εποχής, διοργάνωσε τρία συνέδρια με θέμα την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση με στόχο να λειτουργήσει ώστε η κυπριακή κοινωνία να μην υστερήσει ως προς τη δυνατότητα ενημέρωσης, παρακολούθησης και συμμετοχής στις εξελίξεις που σημειώνονται.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως «η τεχνητή νοημοσύνη συνεπάγεται τεράστιες ευκαιρίες και οφέλη. Ωστόσο», πρόσθεσε, «είναι ορατός ο κίνδυνος να γίνει κατάχρηση αυτών των τεχνολογιών και να υπάρξουν επίσης σημαντικές απώλειες στην απασχόληση».
 
«Γι’ αυτό είναι επάναγκες το εργατικό μας δυναμικό να τύχει έγκαιρης και κατάλληλης εκπαίδευσης για τις προκλήσεις που έπονται στην αγορά εργασίας, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα ή και να είναι σε θέση να βρουν άλλη απασχόληση. Θα πρέπει επίσης να καθορίσουμε τις κόκκινες γραμμές και να αναχαιτίσουμε τις όποιες αρνητικές παρενέργειες δυνατόν να υπάρξουν ή να εντείνουν διακρίσεις και ανισότητες», ανέφερε.

Υπογράμμισε πως «για να αφουγκραστούμε πλήρως την αλλαγή και να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη και την πρόοδο, που θα επιφέρουν οι νέες τεχνολογίες στις κοινωνίες μας, θα πρέπει να ρυθμιστεί επακριβώς το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να εξασφαλιστεί ο βαθμός και η ποιότητα της ανθρώπινης παρέμβασης σε κάθε επίπεδο». Πρέπει, πάνω απ’ όλα, να διασφαλίσουμε το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, επεσήμανε.    
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής και μέλη της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που επισκέπτονται την Κίνα, με πρόσκληση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της χώρας, παρέστησαν εξάλλου σήμερα στα εγκαίνια της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Εισαγωγικού Εμπορίου της Κίνας, στο Εθνικό Κέντρο Εκθέσεων και Συνεδρίων της Σαγκάης και επισκέφθηκαν το κυπριακό περίπτερο εκεί.
 
Την αντιπροσωπεία αποτελούν οι βουλευτές Νίκος Τορναρίτης, Γιώργιος Τ. Γεωργίου, Χριστάκης Τζιοβάνης, Γεώργιος Προκοπίου, Ηλίας Μυριάνθους και Μιχάλης Γιωργάλλας. Στην αποστολή συμμετέχει, επίσης, ο Νικόλας Θεοχαρίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA).
 
Ο Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία της Βουλής συναντήθηκαν επίσης με τον Πρόεδρο και αντιπροσωπεία της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών ZTE.

Πηγή ΚΥΠΕ
 

LIVE
LIVE

14:35 Lifestyle

Celebrity Travel - Σάββατο στις 15:00

14:34 Ελλάδα

Κ. Μητσοτάκη: Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ξέφραγο αμπέλι

14:29 Lifestyle

Σπυρούλα Κάιζερ για GNTM: «Κάποια κορίτσια πήγαν με στρατηγική αλλά εγώ…»

14:08 Lifestyle

Ραντεβού στη Βαβατσινιά κλείνει την Κυριακή ο «Χαρούμενος Ταξιδιώτης»

13:58 Κύπρος

Προσοχή! Αποσύρεται φορτιστής από την αγορά-Επικίνδυνος για ηλεκτροπληξία

14:35 Αθλητικά

Συλλυπητήρια για Φικρέτ Αχμέτ

13:46 Κόσμος

Μογκερίνι: Η ΕΕ στην πρωτοπορία ενάντια στη βια κατά γυναικών και κοριτσιών

13:44 Κύπρος

Σύσκεψη στο Προεδρικό με ΔΕΦΑ και εμπλεκόμενους φορείς για ΦΑ

13:31 Οικονομία

Τέσσερις προσφορές για το δρόμο Πάφου–Πόλης Χρυσοχούς

13:27 Αστυνομικά

Τον φέσωσε 3.200 ευρώ για καρύδια-Καταζητείται 54χρονος

13:20 Κύπρος

Το πιο χρήσιμο βίντεο για τον… Κυπραίο και τη σούβλα του – Οι παγίδες που κρύβουν τα κάρβουνα

14:25 Αθλητικά

Ο Σάρι το επιβεβαίωσε για Ρονάλντο!

13:19 Κόσμος

Πέρασε τη γυναίκα του από μηχανή κιμά-Ομολογία-σοκ πάγωσε δικαστήριο στην Τουρκία

12:57 Κύπρος

Πώς θα βγείτε κερδισμένοι από την «Black Friday – Χρήσιμες συμβουλές στους καταναλωτές – VIDEO

12:30 Κύπρος

Κανονικά οι χορηγίες στα ιδιωτικά θέατρα – Θα τις δώσει το Υπουργείο αντί ο ΘΟΚ

12:27 Κύπρος

Ποιος είναι τελικά ο Tal Dilian-Όταν διαφήμιζε το βαν σε έκθεση στο εξωτερικό

12:05 Πολιτική

Άντρος Κυπριανού: «Και εμένα απειλούσαν την ζωή μου αλλά δεν μου έδωσαν όπλο…»

14:10 Αθλητικά

ΜΠΟΡΕΙ;

11:41 Κύπρος

Αποσύρονται επικίνδυνα προϊόντα από την κυπριακή αγορά - Αν τα έχετε επιστρέψτε τα - ΕΙΚΟΝΕΣ

11:30 Κύπρος

Μπορεί η Αστυνομία να συνεχίσει τις έρευνες - Τα είπαν Γεν.Εισαγγελέας και Αρχηγός Αστυνομίας

Όλη η ενημέρωση σε ένα App