Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 LIVE ΕΥΤΥΧΕΙΤΕ | 07:00 ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΖΗΝΑ LIVE

Apple και Google λανσάρουν «εργαλείο» που θα ειδοποιεί για έκθεση στην Covid-19

Οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού - Το software θα μπορεί να οδηγήσει σε εφαρμογές που θα δείχνουν αν ένας χρήστης εκτέθηκε σε ασθενή με Covid-19.

Εργαλείο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αναπτύσσουν Apple και Google, που δημιουργούν λογισμικό, για τον εντοπισμό τυχόν κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σε μια σπάνια συνεργασία, οι δύο κολοσσοί ανέπτυξαν το λογισμικό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εφαρμογές, προκειμένου να εντοπίζει εάν ένας χρήστης είχε στενή επαφή με κάποιον που αργότερα εντοπίστηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον Guardian, το λογισμικό συμβάλλει στη διαδικασία της ιχνηλάτησης και ως εκ τούτου στον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.

Η νέα τεχνολογία θα είναι διαθέσιμη μέσω τηλεφώνων και αυτόματα θα ειδοποιεί τους χρήστες σε περίπτωση που εκτέθηκαν στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, 22 χώρες και αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ ήδη σχεδιάζουν να αναπτύξουν εθελοντικά εφαρμογές τηλεφώνων, που θα χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό.

Πώς χρησιμοποιείται το λογισμικό

Το λογισμικό των δύο τεχνολογικών κολοσσών στηρίζεται στην ασύρματη τεχνολογία Bluetooth, με την οποία θα εντοπίζεται πότε κάποιος που κατέβασε την εφαρμογή πέρασε χρόνο κοντά σε άλλο χρήστη της εφαρμογής, που εντοπίστηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Πολλές κυβερνήσεις έχουν ήδη προσπαθήσει, αλλά οι περισσότερες ανεπιτυχώς, να αναπτύξουν εφαρμογές μέσω έξυπνων τηλεφώνων για την αποτροπή της διάδοσης του κορωνοϊού. Πολλές εξ αυτών αντιμετώπισαν τεχνικά προβλήματα στα κινητά της Apple αλλά και σε Android και δεν υιοθετήθηκαν ευρέως. Συνήθως δε χρησιμοποιούσαν GPS για να ανιχνεύσουν την τοποθεσία του κάθε χρήστη, κάτι που η Apple και η Google παραλείπουν από το νέο εργαλείο, καθώς τίθενται ζητήματα απορρήτου και ακρίβειας.

Ενδιαφέρον από πολλές χώρες και πολιτείες

Ήδη, δημόσιοι οργανισμοί υγείας χωρών, όπως η Γερμανία, και πολιτειών, όπως η Αλαμπάμα, η Νότια Καρολίνα, περιμένουν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο. Ωστόσο, ορισμένες κυβερνήσεις θεωρούν ότι οι περιορισμοί απορρήτου θα αποτελούν εμπόδιο, καθώς οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία δεν θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα.

Από την πλευρά τους, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν στόχο να υποκαταστήσουν την ιχνηλάτηση, που παίζει κομβικό ρόλο στη δημόσια υγεία και γίνεται από εκπαιδευμένους εργαζόμενους. Ωστόσο, το σύστημα «αυτόματης ειδοποίησης έκθεσης» θα μπορέσει να συμβάλλει στη διαδικασία και να επιβραδύνει την εξάπλωση της Covid-19 από φορείς του ιού που αλληλεπιδρούν με αγνώστους και δεν έχουν ακόμη δείξει συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματικοί.

Πώς θα προστατεύεται η ιδιωτικότητα των χρηστών

Η ταυτότητα των χρηστών των εφαρμογών θα προστατεύεται μέσω κρυπτογράφησης και λογισμικό που θα αλλάζει συχνά. Το λογισμικό θα είναι διαθέσιμο στα περισσότερα μοντέλα Android και iPhone που έχουν κυκλοφορήσει από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα.

Οι εταιρείες σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν ότι το κλειδί της επιτυχίας θα είναι η θερμή υποδοχή του εργαλείου από τους χρήστες. «Πιστεύουμε ότι η ισχυρή προστασία απορρήτου είναι ο καλύτερος τρόπος για να τους ενθαρρύνουμε να χρησιμοποιούν αυτές τις εφαρμογές» τονίζουν.

Μάλιστα σημειώνουν ότι η νέα τεχνολογία, προϊόν σπάνιας συνεργασίας μεταξύ δύο ανταγωνιστικών τεχνολογικών γιγάντων, επιλύει μερικές από τις κύριες τεχνικές προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι κυβερνήσεις επιχειρώντας να δημιουργήσουν τις δικές τους εφαρμογές, με βάση το Bluetooth. Το εργαλείο θα διευκολύνει τα iPhone και τα Android να εντοπίζουν το ένα το άλλο, να συνδέονται πέραν των εθνικών και περιφερειακών συνόρων. Παράλληλα, θα διορθώνει ορισμένα από τα προβλήματα που προκάλεσαν οι εφαρμογές που ήδη κυκλοφορούν, κυρίως όσον αφορά στην ταχύτατη εξάντληση της μπαταρίας του κινητού.

Πηγή: protothema.gr 

LIVE
LIVE

22:52 Κόσμος

Χαλάρωση μέτρων σε Γαλλία και Ρωσία - Ανοίγει σύνορα η Βοσνία

22:42 Κόσμος

Πρόκληση Ερντογάν: «Προσεύχεται» στην Αγιά Σοφιά την ημέρα της Άλωσης

22:15 Αστυνομικά

Συνεχίζεται η αναστάτωση στην Χλώρακα – Αστυνομική σύσκεψη επί τόπου για την εγκληματικότητα

22:09 Κύπρος

Κλήρωση Τζόκερ: Δείτε τους τυχερούς αριθμούς για τα 8 εκ. ευρώ

22:01 Κόσμος

Επιστροφή στην κανονικότητα από 1η Ιουνίου ανακοίνωσε ο Ερντογάν

00:35 Αθλητικά

Champions League: Προς Final-4 στην Γερμανία και όχι στην Πόλη

21:42 Πολιτική

 «Δεν δεχόμαστε μαθήματα από κανένα» – Πυρά Παπαδόπουλου για κυβερνητικά μέτρα

21:25 Κύπρος

Η Κύπρος πολύ καλός προορισμός για καλοκαιρινές διακοπές – Αποκλειστική συνέντευξη στελέχους του ΠΟΥ στο OMEGA

21:01 Κύπρος

Νέο κρούσμα σε μαθητή στην Κύπρο - Τι επισημαίνει το Υπ. Παιδείας

20:46 Κύπρος

Εντάσσεται στο ΓΕΣΥ το Αρεταίειο Νοσοκομείο – Ενστάσεις από Ιπποκράτειο και Απολλώνειο

20:41 Κύπρος

Με μαζικές παραιτήσεις προειδοποιούν οι γιατροί του δημοσίου – Σκληρή κόντρα ΟΚΥΠΥ λίγο πριν τη Β φάση

23:45 Αθλητικά

Ρωσία: Επανέναρξη με φιλάθλους στα γήπεδα!

20:25 Οικονομία

Φωνάζουν και για το σχέδιο Β της Κυβέρνησης τα κόμματα – Αμφισβητούν το περιεχόμενο του νέου πακέτου μέτρων

20:15 Κόσμος

Πρωτοποριακή μεταμόσχευση πνευμόνων σε δεκαοκτάχρονο που νόσησε από COVID-19

20:02 Κύπρος

Σαράντα δύο εξετάσεις στα κατεχόμενα σήμερα, μηδέν κρούσματα

19:57 Κόσμος

Περαιτέρω χαλάρωση στα μέτρων κατά του κορωνοϊού στην Αγγλία

19:52 Lifestyle

Τζένη Μπαλατσινού - Συγκινεί το μήνυμα για τη μητέρα της: «Πέρασαν δύσκολα αυτοί οι 7 μήνες»

23:45 Αθλητικά

Ρωσία: Επανέναρξη με φιλάθλους στα γήπεδα!

19:23 Οικονομία

«Σοβαρή ύφεση» της κυπριακής οικονομίας, αναμένει για το 2020 ο Διοικητής της ΚΤΚ

19:12 Κόσμος

Ελπίδες για διακοπές των Βρετανών αυτό το καλοκαίρι αφήνουν κυβερνητικές δηλώσεις

Όλη η ενημέρωση σε ένα App