Τρίτη 4 Αυγούστου 2020 LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ | 15:00 BOOTH LIVE

Giga μάχη στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας

Τα data (ή δεδομένα ελληνιστί) αποτελούν κομμάτι των καθημερινών συζητήσεων των Ελλήνων, οι οποίοι χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το Διαδίκτυο και τις υπηρεσίες του είτε από το smartphone είτε από τον φορητό υπολογιστή τους. Ταυτόχρονα, εξελίσσονται στο νέο πεδίο ανταγωνισμού των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν προγράμματα συμβολαίου που φθάνουν να περιλαμβάνουν απεριόριστο όγκο δεδομένων σε όσους τα επιλέξουν.

Σε μία περίοδο που υπάρχουν αρκετά παράπονα για το κόστος των υπηρεσιών δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας (mobile data), οι κινήσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων ενδεχομένως να μην αποτέλεσαν ιδιαίτερη έκπληξη δεδομένου ότι αντίστοιχα προγράμματα υπάρχουν ήδη στο εξωτερικό, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Οι τιμές, πάντως, των προγραμμάτων που ανακοινώθηκαν χαρακτηρίζονται μεν καλύτερες σε σχέση με το παρελθόν αλλά σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης είναι αρκετά υψηλότερες με την εκτίμηση στελεχών της αγοράς να είναι πως θα μειωθούν το επόμενο διάστημα λόγω και του ανταγωνισμού μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Η πιο πρόσφατη «είσοδος» ήταν αυτή της Cosmote που ανακοίνωσε τα Gigamax προγράμματα της, τα οποία ξεκινούν μεν από τα 25 ευρώ το μήνα αλλά για να έχει κανείς απεριόριστα δεδομένα και λεπτά ομιλίας θα πρέπει να φθάσει στα 70 ευρώ το μήνα. Στην περίπτωση της Cosmote δεν υπάρχει περιορισμός στην ταχύτητα σύνδεσης (σ.σ. μία προσέγγιση που έχει επιλέξει η Vodafone), ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι η τιμή αυτή αφορά συνδέσεις χωρίς επιδότηση για την απόκτηση συσκευής. Επιπλέον, πολλά από τα προγράμματα προσφέρουν επιπλέον όγκο δεδομένων σε περίπτωση που ο συνδρομητές έχει και σύνδεση σταθερής Cosmote.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Cosmote δίνει τη δυνατότητα χρήσης των απεριόριστων δεδομένων και σε μία άλλη συσκευή μέσω της υπηρεσίας COSMOTE Mobile Internet Extra SIM, το κόστος της οποίας είναι 5 ευρώ ανά μήνα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε κανείς να βάλει μία «δεύτερη» κάρτα SIM σε ένα 4G router και εφόσον η κάλυψη με 4G στο σπίτι του είναι πολύ καλή, να καταργήσει τη σταθερή ευρυζωνική σύνδεση του με ένα συνολικό κόστος της τάξεως των 75 ευρώ το μήνα!

Ουσιαστικά, η Cosmote απάντησε στην προ εβδομάδων διάθεση από τη Vodafone των Giga Unmilited προγραμμάτων, τα οποία ακολουθούν μία αρκετά διαφορετική λογική. Τα 3 προγράμματα της συγκεκριμένης οικογένειας προσφέρουν μεν απεριόριστα δεδομένα, λεπτά ομιλίας και SMS, αλλά ανάλογα με το κόστος υπάρχει και όριο στην ταχύτητα σύνδεσης! Συγκεκριμένα, στο Giga Unlimited Surf (55 ευρώ το μήνα) είναι στα 2 Mbps, στο Giga Unlimited Play (65 ευρώ) στα 10 Mbps, ενώ στο Giga Unlimited Ultra (69,90 ευρώ) δεν υπάρχει κάποιο όριο ταχύτητας.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Vodafone, πρόκειται για μία προσέγγιση αντίστοιχη με εκείνη της σταθερής όπου δεν υπάρχει περιορισμός σε λεπτά ομιλίας (προς σταθερά τηλέφωνα τουλάχιστον) και σε όγκο δεδομένων, αλλά υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογα με την ταχύτητα σύνδεσης (24, 50, 100 και 200 Mbps).

Όσον αφορά στη Wind, έχει ξεκινήσει και αυτή μία προσφορά με απεριόριστο όγκο δεδομένων. Πρόκειται για το W Unlimited GB, το οποίο προσφέρει επιπλέον 3000 λεπτά ομιλίας και 3000 SMS με το κόστος να είναι -αυτή την περίοδο- στα 44,90 ευρώ το μήνα. Μία σημαντική διαφορά είναι πάντως ότι μετά την κατανάλωση 15 GB δεδομένων, η ταχύτητα πέφτει στο 1 Mbps.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των προσφορών για απεριόριστα δεδομένα είναι η 24μηνη δέσμευση που ζητούν από τους ενδιαφερόμενους πελάτες.

Καρτοκινητό Internet

Η «μάχη» πάντως δεν περιορίζεται μόνο στα προγράμματα συμβολαίου. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν υπάρξει εξαιρετικές προσφορές και στα πακέτα δεδομένων που αφορούν καρτοκινητές συνδέσεις που αφορούν μόνο πρόσβαση στο Internet. Οι συνδέσεις αυτές είναι αρκετά δημοφιλείς το καλοκαίρι επειδή με τη χρήση ενός 4G router ή ενός Mobile WiFi hotspot μπορεί κάποιος να έχει γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο για πολλαπλές συσκευές οπουδήποτε και αν βρίσκεται.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία, το κόστος ανά GB έχει πλέον αρχίσει να κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Η Vodafone έχει προσφορά που δίνει 10 GB για 30 ημέρες με 4,95 ευρώ, ενώ με 9,95 ευρώ μπορεί ο πελάτης να έχει 40 GB για 30 ημέρες.

Αντίστοιχα, η Cosmote ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες μία προσφορά που δίνει 10 GB για 30 ημέρες έναντι 10 ευρώ, 50 GB για 30 ημέρες έναντι 25 ευρώ και 120 GB για 365 ημέρες έναντι 80 ευρώ.

Αλλαγές στην εμπορική πολιτική

Γενικότερα, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες δείχνουν να επιδιώκουν να επαναδιαμορφώσουν την εμπορική πολιτική τους, τουλάχιστον όσον αφορά στα προγράμματα συμβολαίου. Σημειωτέον πως οι συνδέσεις συμβολαίου, στο τέλος του 2019, αντιστοιχούσαν στο 43% των συνολικών ενεργών συνδέσεων κινητής στην Ελλάδα και, όπως είναι προφανές, αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των παρόχων, όσον αφορά τουλάχιστον στην κινητή τηλεφωνία.

Με τα νέα προγράμματα, Cosmote και Vodafone μοιάζει να επιδιώκουν να μειώσουν τον συνολικό αριθμό των προσφορών τους προς τους καταναλωτές. Ο αριθμός, βέβαια, παραμένει πολύ υψηλός σε σημείο που πολλές φορές να δημιουργείται σύγχιση στους καταναλωτές αναφορικά με το πρόγραμμα που θα επιλέξουν. Σύγχιση που ενισχύουν οι συνεχείς προσφορές που γίνονται είτε από τους ίδιους τους παρόχους είτε από το call centers. Το αποτέλεσμα είναι οι ονομαστικές τιμές που αναφέρονται στους τιμοκαταλόγους να μην ισχύουν σχεδόν σε καμία περίπτωση. Γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα για το τελικό κόστος των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.

Πηγή: cnn.gr 

LIVE
LIVE

14:35 Κύπρος

Κραυγή απόγνωσης γονέων παιδιών με ειδικές ανάγκες – Βάσανο και ταλαιπωρία η υποχρεωτική χρήσης μάσκας

14:10 Κύπρος

Επιμένει ο Κωστρίκης για τον τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Κύπρο

13:59 Κόσμος

Ναυάγησαν σε ένα μικρό νησί στον Ειρηνικό και σώθηκαν χάρη στο SOS που έγραψαν στην άμμο

13:50 Πολιτική

Ανησυχία ΓΓ ΑΚΕΛ για το θέμα συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με τη Ρωσία

13:48 Κύπρος

Ικανοποιημένη η Γιολίτη από την εικόνα στο αεροδρόμιο Πάφου

14:40 Αθλητικά

«Η Ομόνοια δεν είναι απλά μια ομάδα»

13:44 Κύπρος

Πάνω από 27.000 τεστ μέχρι σήμερα στα κυπριακά αεροδρόμια

13:15 Scitec

TikTok: Το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσινγκτον για «εκφοβισμό» με την αναγκαστική πώληση του δικτύου

13:10 Κύπρος

Προς λήψη στοχευμένων μέτρων για μείωση των εργατικών ατυχημάτων

13:06 Κόσμος

Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία

12:44 Κόσμος

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: «Μη με πυροβολήσετε» - Νέο βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης

14:40 Αθλητικά

ΕΞΕΛΙΞΗ…

12:27 Ελλάδα

Ανακοινώθηκε το νέο κυβερνητικό σχήμα στην Ελλάδα

12:23 Κύπρος

ΚΕΒΕ: Να σταματήσει η δημοσιοποίηση ονομάτων εταιρειών που υπάρχουν κρούσματα COVID-19

12:04 Κύπρος

Έτσι ξεκίνησε το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στην Κύπρο – Από τα μηδενικά στα διψήφια και βάλε κρούσματα

12:01 Υγεία

Κορωνοϊός: Οι μελέτες με τεστ αντισωμάτων ίσως υποτιμούν την πραγματική ανοσία

11:45 Κύπρος

Διαφωνεί ο Καραγιάννης για Λεμεσό: Δεν υπάρχει 2ο κύμα, αλλά έξαρση κρουσμάτων

14:40 Αθλητικά

THANKS…

11:37 Αστυνομικά

Καταγγελίες και πρόστιμα για τους «ξεροκέφαλους» της καραντίνας

11:29 Κύπρος

Οι τρεις κατηγορίες χωρών - Τι προνοείται για τους επιβάτες από την κάθε κατηγορία

Όλη η ενημέρωση σε ένα App