Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 LIVE BOOTH | 04:00 ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ LIVE

Το πληροφοριακό διαδικτυακό σύστημα ΕΣΥΛΑ παρουσιάστηκε σήμερα στη Λεμεσό

Στη βελτίωση της διαχείριση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές, με μείωση του χρόνου απόκρισης, στοχεύει το Ευφυές Σύστημα διαχείρισης πόρων και Υποστήριξης Λήψης Αποφάσεων (ΕΣΥΛΑ), που υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ΑΙΓΙΣ, με τη συμμετοχή του ΤΕΠΑΚ και της Πολιτικής Άμυνας.

 

Το ΕΣΥΛΑ, που παρουσιάστηκε το πρωί στο πλαίσιο διημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, είναι ένα εργαλείο του ευρωπαϊκού έργου ΑΙΓΙΣ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020», με τη διακρατική συνεργασία των δύο χωρών και έχει ως κύριο δικαιούχο το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου και εταίρους το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΤΕΠΑΚ και την Δύναμη Πολιτικής Άμυνας της Κύπρου.

 

Όπως ανέφερε εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ η Δρ. Μάρλεν Βάσκες, το ΕΣΥΛΑ είναι ένα πληροφοριακό διαδικτυακό σύστημα για τους υπεύθυνους πολιτικής προστασίας, ώστε να συντονίσουν καλύτερα τις επίγειες δυνάμεις, να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό και να χειριστούν καλύτερα μια καταστροφή, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί, ανθρωπογενείς κρίσεις, πανδημίες.

 

Από πλευράς του το  ΤΕΠΑΚ, συνέχισε η Δρ. Βάσκες, συνέβαλε με την αποτύπωση των αναγκών, τη χαρτογράφηση, εκτίμηση και διαχείριση της επικινδυνότητας και τη δημοσιότητα και πληροφόρηση, ενώ πρόσθεσε πως, για τη σωστή λειτουργία του συστήματος έπρεπε να καταγραφούν τα εγκατεστημένα όργανα και πόροι, οι τεχνολογίες και τα συστήματα διεθνώς και να εμπλακούν άτομα κλειδιά, μέσω ερωτηματολογίων, για να διαφανούν καλύτερα οι ανάγκες.

 

Μελλοντικοί στόχοι μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, συμπλήρωσε, είναι η περαιτέρω αξιοποίηση του συστήματος με εμπλουτισμό με δεδομένα, η αποτίμηση της επιρροής του έργου και η δημιουργία περαιτέρω συνεργειών στις οποίες η τεχνογνωσία του ΤΕΠΑΚ θα ήταν χρήσιμη.

 

Υπέδειξε δε ότι, στα πλαίσια του ΑΙΓΙΣ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο ασκήσεις επί χάρτου σε Ελλάδα και Κύπρο ενώ απομένουν δύο ασκήσεις επί του πεδίου και στις δύο χώρες με στόχο την καλύτερη διακρατική συνεργασία σε έκτακτες ανάγκες.

 

Τη θέση πως η Κύπρος έχει ακόμη δρόμο για την πλήρη αξιοποίηση ενός τέτοιου συστήματος εξέφρασε ο Διευθυντής Διοίκησης της Πολιτικής Άμυνας Δρ. Νικόλας Πάρης, ο οποίος είπε πως χρειάζεται ψηφιακή αναβάθμιση των τοπικών  κοινωνιών και συντονισμός της πληροφόρησης σε κεντρικό επίπεδο.

 

«Πρέπει το σύστημα να γίνει εθνικό και να διασυνδεθεί με άλλα συστήματα, πρώτα περιφερειακά – ευρωπαϊκά και σε δεύτερη φάση παγκόσμια συστήματα, ώστε η πληροφόρηση να είναι συνολική, ενιαία και ομοιόμορφη», συμπλήρωσε.

 

Λέγοντας ότι ο συντονισμός πρέπει σε πρώτη φάση να γίνει από το κράτος, ο Δρ. Πάρης ανέφερε πως «πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έδωσε κάποια αποτελέσματα, όμως δεν υιοθετήθηκε επίσημα από το κυπριακό κράτος και χρειάζεται δουλειά ακόμα».

 

Υπογράμμισε δε την ανάγκη για ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πληθυσμού μέσω κινητών τηλεφώνων, «κάτι που έκαναν σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».

 

Τονίζοντας ότι αυτό επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2022, ο Διευθυντής Διοίκησης της Πολιτικής Άμυνας είπε πως, την ώρα που η Ελλάδα το υιοθέτησε λίγο μετά την τραγωδία στο Μάτι, «εμείς δεν αρχίσαμε ακόμα τις διαδικασίες και δεν λήφθηκε η πολιτική απόφαση, με την Πολιτική Άμυνα να παλεύει μόνη της».

 

Στην ομιλία του ο Δρ. Παρής αναφέρθηκε και σε ενδιαφέροντα στοιχεία γύρω από μελέτες για την κοινωνική αντίληψη ενός κινδύνου, που φέρουν τους Κύπριους να νιώθουν ανασφάλεια σε μεγάλο βαθμό για το πώς η πολιτεία μπορεί να διαχειριστεί μια καταστροφή.

 

Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, ενώ εμπειρογνώμονες καταγράφουν ως μεσαίου κινδύνου καταστροφές στην Κύπρο, όπως δασικές πυρκαγιές, σεισμοί, άνοδος της στάθμης της θάλασσας και πλημμύρες, οι Κύπριοι πολίτες κατατάσσουν σχεδόν όλες τις καταστροφές στην κατηγορία υψηλού κινδύνου.

 

Επίσης, οι Κύπριοι πολίτες φέρεται να φοβούνται περισσότερο από κατοίκους άλλων χωρών για καταστροφές (κοινωνική αντίληψη κινδύνων), σε ποσοστό 72%, ενώ ακολουθεί η Ελλάδα με ποσοστό 57,1% και άλλες χώρες με μικρότερα ποσοστά. Την ίδια ώρα, μόλις 40,2% των Κυπρίων θεωρούν πως η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει αυτούς τους κίνδυνους (αντίληψη ανθεκτικότητας), καταγράφοντας το χαμηλότερο ποσοστό από σύνολο 18 χωρών.

 

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Δημήτριος Μαλλιαρός, λέγοντας πως το ΕΣΥΛΑ και το έργο ΑΙΓΙΣ ήρθε σαν «μάννα εξ ουρανού» στην Ελλάδα, αφού πλέον φαίνεται ότι με τις νέες νομοθεσίες υπάρχει μια τάση αποκέντρωσης των διαδικασιών και σε επιχειρησιακό επίπεδο και σε επίπεδο λήψης αποφάσεων.

 

Στο πλαίσιο της διημερίδας, αύριο οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν τη Γενική Διοίκηση της Πολιτικής Άμυνας στη Λευκωσία και την  ΕΜΑΚ στην Κοφίνου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

23:13 Κόσμος

Εκλογές ΗΠΑ: Τραμπ και Μπάιντεν «διασταυρώνουν τα ξίφη» τους στο 2ο debate

22:49 Ελλάδα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πότε θα αποφυλακιστούν όσοι θα εκτίσουν την ποινή τους

22:31 Κύπρος

Θετικοί στον κορωνοϊό μαθητές του Λανίτειου Λυκείου στη Λεμεσό – Η ανακοίνωση του σχολείου

22:12 Κύπρος

Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για το 1.500.000 ευρώ (ΠΙΝΑΚΑΣ)

21:58 Πολιτική

«Σταματήστε τώρα» - Νέο ευρωπαϊκό χαστούκι στην Κύπρο για τις πολιτογραφήσεις

00:25 Αθλητικά

Όλα «ανοιχτά» από την αρχή στον 11ο όμιλο

21:38 Κόσμος

Ρεκόρ κρουσμάτων σε Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Δεν ανοίγουν χριστουγεννιάτικες αγορές

21:18 Πολιτική

«Ναι, όχι, εάν» - Μπάχαλο το κομματικό σκηνικό για τις πρόωρες εκλογές

21:01 Αστυνομικά

Χειροπέδες σε 21χρονο για παιδική πορνογραφία

20:44 Κύπρος

Τι λέει ο κόσμος για τα νέα μέτρα – «Η απαίτηση αλλά και η ανησυχία»

20:35 Κύπρος

Κλείνουν τα σχολεία για όλες τις βαθμίδες από αύριο στην Πόλη Χρυσοχούς

00:25 Αθλητικά

Άνετο πέρασμα για Μίλαν και Λιλ

20:25 Κύπρος

«Εκάμετε τη χώρα μας απόπατο» - Έξω από το Προεδρικό ενεργοί πολίτες (Φωτογραφίες)

20:03 Κύπρος

Αυτό είναι το διάταγμα του Υπουργού Υγείας με τα νέα μέτρα – Βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου για Λεμεσό και Πάφο

19:47 Κύπρος

Στην «πράσινη» λίστα Ταξιδιωτικών Διαδρόμων της Βρετανίας παραμένει η Κύπρος

19:20 Ελλάδα

Μητσοτάκης: Μάσκα παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές

19:05 Κύπρος

Ανεξέλεγκτα και την Πέμπτη τα κρούσματα στην Κύπρο – Η ανακοίνωση του Υπουργείου

00:25 Αθλητικά

Τριάρα στο ρελαντί η Τότεναμ

19:02 Ελλάδα

LIVE: Ανακοινώνει νέα μέτρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

18:56 Υγεία

Νέα μελέτη για το εμβόλιο της AstraZeneca: «Λειτουργεί όπως επιθυμούμε»

Όλη η ενημέρωση σε ένα App