Δρ Μασούρας: Τον Ιούνιο ο διαγωνισμός ρομποτικής ROBOTEX

 

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Κύπρο, ROBOTEX, και οι συνεχείς διεθνείς επιτυχίες  των Κυπρίων ρομποτιστών έχουν τοποθετήσει την Κύπρο στο διεθνή χάρτη της εκπαιδευτικής ρομποτικής. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί και φέτος τον Ιούνιο, ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές μέχρι και τις 29 Μαΐου 2022.

Με την ευκαιρία του διαγωνισμού, το ΚΥΠΕ συνομίλησε με τον Δρ Πανίκο Μασούρα, Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής ROBOTEX Cyprus και Γραμματέα του ΔΣ του Κυπριακού Συνδέσμου Πληροφορικής που διοργανώνει τον διαγωνισμό.

Ο κ. Μασούρας είπε ότι στόχος της διοργάνωσης είναι η αναβάθμιση του τομέα της εκπαιδευτικής ρομποτικής, η εισαγωγή της ρομποτικής τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία, η αναβάθμιση των επιστημονικών πεδίων STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) και η προώθηση νέων μορφών μάθησης και εκπαίδευσης.

Επίσης τόνισε ότι «με την εισαγωγή του ROBOTEX στην Κύπρο  το 2017 και με τις συνεχείς επιτυχίες  των Κύπριων ρομποτιστών τόσο στη διοργάνωση ROBOTEX International όσο και σε άλλες διεθνείς διοργανώσεις ρομποτικής έχουμε καταφέρει να τοποθετήσουμε την Κύπρο στο διεθνή χάρτη της εκπαιδευτικής ρομποτικής».

Κάλεσε παράλληλα τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να δημιουργήσουν εξειδικευμένα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στη ρομποτική σε συνδυασμό με άλλες τεχνολογίες αιχμής όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Ο διαγωνισμός ROBOTEX Cyprus

Το ROBOTEX Cyprus θα γιορτάσει φέτος τα «5α γενέθλια του» ως το μεγαλύτερο φεστιβάλ εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Κύπρο όπως καθιερώθηκε από το 2017. Διοργανώνεται  στα πρότυπα του διεθνούς διαγωνισμού ROBOTEX που πραγματοποιείται στο Ταλλίν της Εσθονίας από το 2001.

Ο 5ος Παγκύπριος Διαγωνισμός  Ρομποτικής ROBOTEX  θα πραγματοποιηθεί από τις 24 μέχρι τις 26 Ιουνίου 2022 στο Αθλητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε ομάδες μαθητών, φοιτητών και ενηλίκων η συμμετοχή είναι δωρεάν. Οι νικήτριες ομάδες θα μπορούν να συμμετέχουν στο ROBOTEX International 2022, από το οποίο τις προηγούμενες χρονιές η Κυπριακή αποστολή επέστρεψε με σωρεία διακρίσεων.

Διοργανώνεται από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής (CCS – Cyprus Computer Society – www.ccs.org.cy) ο οποίος αποτελεί ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό, επαγγελματικό και επιστημονικό οργανισμό, με συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τον Οργανισμό Νεολαίας και τo τοπικό δίκτυο του IET Cyprus.

Στόχος της διοργάνωσης

Ο κ. Μασούρας είπε στο ΚΥΠΕ ότι στόχοι της διοργάνωσης είναι η προσέλκυση μαθητών σε τομείς STEAM, η ανάπτυξη δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, η διαθεματική ανάλυση και επίλυση προβλημάτων, η ανάπτυξη πνεύματος επικοινωνίας, ομαδικότητας και συνεργασίας μεταξύ μαθητών/φοιτητών και εκπαιδευτικών/ακαδημαϊκών και η εκμάθηση βασικών αρχών κώδικα για επίλυση πρακτικών προβλημάτων.

«Μέσω της διοργάνωσης ευαισθητοποιούμε την κοινωνία και τους πολίτες καθορίζοντας συγκεκριμένη θεματική, στη φετινή διοργάνωση το θέμα είναι η διαχείριση αποβλήτων, ενώ παλαιότερα ήταν το περιβάλλον, η ενέργεια και η υγεία», πρόσθεσε.

Οι διαγωνισμοί που υλοποιούνται

Οι ενδιαφερόμενες ομάδες με τη βοήθεια προπονητή/προπονήτριας – εκπαιδευτή/εκπαιδεύτριας, καλούνται να δημιουργήσουν ρομπότ για να διαγωνιστούν στις 20 διαφορετικές προκλήσεις της διοργάνωσης.

Ο κ. Μασούρας είπε ότι ενδιαφέρον παρουσιάζουν όλοι οι διαγωνισμοί, ξεκινώντας από τις ρομποτικές κατασκευές των μικρών μαθητών δημοτικού με θέμα «Διαχείριση Αποβλήτων». Η σειρά του Line Following εμπλουτίζεται από πίστες με διάφορα εμπόδια τα οποία πρέπει τα ρομπότ να αποφύγουν, στο διαγωνισμό του  «λαβύρινθου» τα ρομπότ προσπαθούν να βρουν την έξοδο όπως ο μυθικός Θησέας, στο «sumo» που βασίζεται στη γνωστή ιαπωνέζικη πάλη τα ρομπότ προσπαθούν να εκτοπίσουν το ένα το άλλο από την πίστα.

Φέτος, πρόσθεσε, «εισάγουμε το “fire-fighting” (καταπολέμηση πυρκαγιών) που απευθύνεται μόνο σε κορίτσια για να τα προσελκύσουμε στους τομείς STEAM και για να ευαισθητοποιήσουμε για το μεγάλο αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην Κύπρο ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο». Άλλοι διαγωνισμοί είναι το “colour picking” για επιλογή αντικειμένων διαφόρων χρωμάτωνκαι βαθμών και το “folkrace” που αποτελεί το ράλλυ μεταξύ πολλών ρομπότ ταυτόχρονα σε ειδική πίστα.

Στο διεθνή χάρτη της εκπαιδευτικής ρομποτικής η Κύπρος

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι «το κύριο συμπέρασμα είναι ότι με την εισαγωγή του ROBOTEX στην Κύπρο  το 2017 και με τις συνεχείς επιτυχίες  των Κύπριων ρομποτιστών τόσο στη διοργάνωση ROBOTEX International όσο και σε άλλες διεθνείς διοργανώσεις ρομποτικής έχουμε καταφέρει να τοποθετήσουμε την Κύπρο στο διεθνή χάρτη της εκπαιδευτικής ρομποτικής».

Διαπιστώνουμε, πρόσθεσε, «ότι χρόνο με το χρόνο το επίπεδο των γνώσεων και δεξιοτήτων των συμμετεχόντων αναβαθμίζεται, αυτό αντικατοπτρίζεται και στον υγιή ανταγωνισμό που αναπτύσσεται ανάμεσα στις διαγωνιζόμενες ομάδες ο οποίος γίνεται πιο έντονος».

Συνεχάρη προς τούτο  το μεγάλο αριθμό νέων εκπαιδευτών που έχουν εμπλακεί στον τομέα λέγοντας ότι κάνουν εξαιρετική δουλειά.

Η δημόσια εκπαίδευση πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς ένταξης της ρομποτικής σε όλες τις βαθμίδες της

«Είμαστε πολύ περήφανοι για το γεγονός ότι με τη διοργάνωση του ROBOTEX Cyprus ως Σύνδεσμος έχουμε δημιουργήσει “αγορά εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Κύπρο” η οποία απασχολεί μεγάλο αριθμό νέων αποφοίτων πανεπιστημίων διαφόρων κλάδων και προσφέρει ευκαιρίες υγειούς απασχόλησης και σε παιδιά όλων των ηλικιών αλλά και ενήλικες και σε γονείς», είπε ο κ. Μασούρας.

Είπε ότι η ρομποτική έχει εισαχθεί σε ιδιωτικά σχολεία και ιδιωτικά φροντιστήρια σε όλη την Κύπρο ως διαθεματική προσέγγιση μάθησης STEAM, ενώ σοβαρά βήματα γίνονται και στη δημόσια εκπαίδευση, τόσο στη δημοτική και τη μέση αλλά και στην τεχνική.

Εξέφρασε τη θέση ότι η δημόσια εκπαίδευση θα πρέπει αμέσως να επιταχύνει τους ρυθμούς ένταξης της ρομποτικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Αυτό βέβαια, συνέχισε, απαιτεί πέραν από τη διάθεση  του απαραίτητου προυπολογισμού για την αγορά και προμήθεια εξοπλισμού στα σχολεία και την απαραίτητη διαρκή εκπαίδευση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας και στην αξιοποίηση της στην ίδια εκπαιδευτική διαδικασία τόσο σε αυτόνομο όσο και σε διαθεματικό επίπεδο.

«Καλούμε επίσης τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να δημιουργήσουν εξειδικευμένα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στη ρομποτική σε συνδυασμό με άλλες τεχνολογίες αιχμής όπως η τεχνητή νοημοσύνη», επισήμανε.

Ο κ. Μασούρας είπε στο ΚΥΠΕ ότι «αναμένεται βέβαια να δούμε την αξιοποίηση της ρομποτικής τεχνολογίας και στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας τόσο στον πρωτογενή όσο και τον  δευτερογενή αλλά και στους τομείς των υπηρεσιών π.χ στο γραφείο, στον τουρισμό, σε σημεία εξυπηρέτησης των πολιτών, στα νοσοκομεία και τομείς υγείας γενικότερα αλλά και στο σπίτι».

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό

Η διοργάνωση είναι ανοικτή σε όλους, «μικρούς και μεγάλους από την ηλικία των 6 μέχρι 106 ετών», είπε ο κ. Μασούρας και πρόσθεσε ότι απευθύνεται σε: μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς όλων των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στην Κύπρο (δημοτικής, μέσης, τεχνικής), σε μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούςιδιωτικών εκπαιδευτικών κέντρων, φροντιστηρίων και κρατικών ινστιτούτων επιμόρφωσης, σε φοιτητές και φοιτήτριες όλων των πανεπιστημίων και κολλεγίων της Κύπρου, δημόσιων και ιδιωτικών, σε στρατιώτες και ενήλικες με ενδιαφέρον στη ρομποτική τεχνολογία καθώς και σε οργανισμούς και εταιρείες που επιθυμούν να εμπλέξουν το προσωπικό τους ως εθελοντές, μέντορες και κριτές στη διοργάνωση ή ακόμα και να δημιουργήσουν ομάδες για να συμμετέχουν.

Οι εγγραφές γίνονται μόνο μέσω της ιστοσελίδας www.robotex.org.cy από τους υπεύθυνους προπονητές των ομάδων μέχρι και τις 29 Μαΐου 2022. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 22460680. 

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση θα είναι ανοικτή για το κοινό και το τελικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί αργότερα.

Το ΚΥΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας του διαγωνισμού, ο οποίος στηρίζεται από την Cyta ως στρατηγικό συνεργάτη του CCS, την εταιρία XM ως technology partner, την Τράπεζα Κύπρου ως Youth Supporter, την ΕΚΟ ως πλατινένιο χορηγό, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου ως χρυσό χορηγό, άλλες επιχειρήσεις καθώς και όλα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.  

Πηγή: ΚΥΠΕ


LIVE: OPEN WEEKEND
ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΣΤΙΣ 13:00 ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ