Σε πέντε, δέκα χρόνια…

Θα αποκτήσουμε σύνορα με την Τουρκία μέχρι να σκάσει η φούσκα

Στη συνέντευξή της στην «Αλήθεια», την περασμένη Κυριακή (7/10/18), η πρόεδρος της τουρκοκυπριακής συντεχνίας των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης Σελμά Εϊλέμ περιέγραφε την κατάσταση στα κατεχόμενα και αναφέρθηκε στη συνεχή απειλή που βιώνουν οι Τουρκοκύπριοι μέσω της μεταβολής του δημογραφικού τους χαρακτήρα. 

Η κ. Εϊλέμ κτυπά τον κώδωνα του κινδύνου προς τους Ελληνοκύπριους προειδοποιώντας ότι τα επόμενα 5-10 χρόνια αν δεν επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα τότε δεν θα συνομιλούμε με τους Τουρκοκύπριους για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα υπάρχουν Τουρκοκύπριοι για να συνομιλούμε.

Την ίδια ημέρα (Κυριακή 7/10/18) η ακτιβίστρια Ντογούς Ντεριά «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, σε δική της συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο» προειδοποιούσε για τον ίδιο κίνδυνο και απηύθυνε επίσης δραματική έκκληση προς τους Ελληνοκύπριους να σπεύσουν. Η κ. Ντεριά στέκεται στην αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα την τελευταία δεκαετία στα κατεχόμενα και εκφράζει φόβους ότι σε 10 χρόνια οι Ελληνοκύπριοι θα γίνουν κυριολεκτικά γείτονες με την Τουρκία και δεν θα βρίσκουν Τουρκοκύπριους για να διαπραγματευτούν. Ανάφερε ότι ζει με το άγχος της απώλειας της αυθεντικής της κουλτούρας και τον φόβο ότι σύντομα θα είναι μειονότητα στην πατρίδα της. Όσον αφορά στους υδρογονάνθρακες, νιώθει ανήσυχη για πιθανή ένταση στη Μεσόγειο, γιατί όπως εξηγεί αν δεν μπορέσουμε να λύσουμε το κυπριακό, οι υδρογονάνθρακες θα προκαλέσουν ένταση μεταξύ της Τουρκίας και των άλλων μερών.

Την ίδια ημέρα, στην αγγλόφωνη «Sunday Mail» σε ένα αγωνιώδες άρθρο της η ακτιβίστρια, δημοσιογράφος (συνεργάτης στο γραφείο του Ταλάτ) Εσρά Αϊντίν διατύπωνε τους ίδιους φόβους και προειδοποιούσε για τους ίδιους κινδύνους, όπως και η Ντεριά και η Εϊλέμ. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο, είπε, είναι ότι η ταχεία δημογραφική, κοινωνική, θρησκευτική, πολιτισμική, οικονομική και πολιτική αλλαγή του βορρά θα συνεχιστεί. Με τον καιρό αυτό θα μετατρέψει ουσιαστικά την περιοχή σε τουρκική επαρχία με τα πιο πάνω χαρακτηριστικά. Επαναλαμβάνει πως οι Ελληνοκύπριοι θα γειτνιάζουν με αυτή την Τουρκία («μια περιφερειακή δύναμη αστάθειας») σε ένα διάτρητο σύνορο 180 χλμ. Οι Ελληνοκύπριοι, γράφει, έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα είναι ασφαλείς «στην προστατευόμενη, αποκομμένη, ασφαλή φούσκα τους» στη νότια Κύπρο. Η φούσκα, όμως, θα σκάσει κάποια ώρα.