Οικονομία


Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα ΜΕΔ – Πολύ αργός ο ρυθμός μείωσης
Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα ΜΕΔ – Πολύ αργός ο ρυθμός μείωσης

Με πολύ αργούς ρυθμούς μειώνονται τα ΜΕΔ και παρά τη μείωση που καταγράφεται  τα κόκκινα δάνεια εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με  στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια το Φεβρουάριο του 2018 διαμορφώθηκαν στα 21,992 εκατομμύρια παρουσιάζοντας μείωση κατά 122 εκατομμύρια σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2018.

Ωστόσο τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια παραμένουν υψηλά καθώς αποτελούν το 45,33% των συνολικών χορηγήσεων των τραπεζικών ιδρυμάτων στην Κύπρο.

Την ίδια η Κυβέρνηση αναμένει κατακόρυφη αύξηση στις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών μέσα στα επόμενα χρόνια.

Οι συνολικές χορηγήσεις που αναδιαρθρώθηκαν υποχώρησαν στα €12,02 δις, παρουσιάζοντας μείωση €61 εκατ σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
 
Παράλληλα, οι αναδιαρθρωμένες χορηγήσεις που συνεχίζουν να θεωρούνται ως μη εξυπηρετούμενες αυξήθηκαν κατά €11 εκατ φτάνοντας στα €8,87 δις από €8,66 τον Ιανουάριο του 2018.
 
Η πλειοψηφία των ΜΕΧ προέρχεται από δάνεια νοικοκυριών τα οποία αντιστοιχούσαν σε €11,36 δις ή στο 52% των συνολικών ΜΕΧ, ενώ οι ΜΕΧ των επιχειρήσεων ανήλθαν σε €10,15 δις ή 46% των συνολικών κόκκινων δανείων.