Πολιτική


Σημαντικά ευρήματα από τη δημοσκόπηση του TVONE – Μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα σε Μαλά και Παπαδόπουλο
Σημαντικά ευρήματα από τη δημοσκόπηση του TVONE – Μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα σε  Μαλά και Παπαδόπουλο

Σημαντικά τα ευρήματα από την μεγάλη δημοσκόπηση της εταιρίας  Pulse Market research»  που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του TVONE 15 μέρες πριν την κάλπη.

Επιμέλεια: Στέλιος Χαραλάμπους 

Από τη δημοσκόπηση ξεχωρίζει το μεγάλο ντέρμπι του πρώτου γύρου ανάμεσα σε Νικόλα Παπαδόπουλο και Σταύρο Μαλά, καθώς επίσης και οι συσπειρώσεις των κομμάτων λίγο πριν οι ψηφοφόροι μεταβούν στην κάλπη.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα διεξάχθηκε κατά την περίοδο 5 – 10 Ιανουαρίου 2018, σε δείγμα 1010 ατόμων, άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε Παγκύπρια κάλυψη.


Μάχη για μια θέση στο β γύρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης ο Νίκος Αναστασιάδης μπορεί να νιώθει ασφάλεια στην πρώτη Κυριακή καθώς στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό 30,8 %. Πραγματική μάχη ανάμεσα στους Νικόλα Παπαδόπουλο και Σταύρο Μαλά καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης ο Νικόλας Παπδόπουλος συγκεντρώνει ποσοστό  18,9% με τον Σταύρο Μαλά να είναι πολύ κοντά με ποσοστό 18,5%.

eik16-o5t9y.PNG

Συσπειρώσεις και μετακινήσεις

Η δημοσκόπηση φανερώνει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία όσον αφορά τη συσπείρωση αλλά και τις μετακινήσεις από τα κόμματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο Δημοκρατικός Συναγερμός παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συσπείρωση γύρο από το πρόσωπο του Νίκου Αναστασιάδη με ποσοστό  77%. Όσον αφορά τις μετακινήσεις από το ΔΗΣΥ στους υπόλοιπους υποψήφιους το μεγαλύτερο ποσοστό απορροφά ο Νικόλας Παπαδόπουλος με 5,0%, 3,0% πηγαίνει στο Σταύρο Μαλά ενώ μόλις 1,0% πηγαίνει στο Γιώργο Λίλλήκα.

Σημαντικά τα ποσοστά συσπείρωσης και στο ΑΚΕΛ με ποσοστό 70,0% ενώ ποσοστό 9,0% μετακινείται προς το Νικόλα Παπαδόπουλο, 6% προς το Νίκο Αναστασιάδη και 1,0% προς το Γιώργο Λίλλήκα.

Όσον αφορά το ΔΗΚΟ το ποσοστό συσπείρωσης ανέρχεται στο 61,0% την ίδια ώρα που αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό μετακίνησης  προς το πρόσωπο του Νίκου Αναστασιάδη καθώς αυτό ανέρχεται στο 14%, εν αντιθέσει με τους Σταύρο Μαλά και Γιώργο Λιλλήκα που συγκεντρώνουν από 4%.

Όσον αφορά την ΕΔΕΚ, κόμμα το οποίο τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας του Νικόλα Παπαδόπουλου, η συσπείρωση στο πρόσωπο του Προέδρου του ΔΗΚΟ ανέρχεται στο  52,% ενώ ο Σταύρος Μαλάς συγκαιντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό από τις μετακινήσεις στην ΕΔΕΚ που ανέρχεται στο 13% ενώ 12%  πηγαίνει στο πρόσωπο του Νίκου Αναστασιάδη και 3,0% στο Γιώργο Λιλλήκα.


Νικητής ο Νίκος Αναστασιάδης  ανεξαρτήτως αντιπάλου

Όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση σε περίπτωση που στον Β γύρο βρεθούν οι Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκεντρώνει ποσοστό 48,0% έναντι 27,% που συγκεντρώνει ο Σταύρος Μαλάς.

Νικητής και στο δεύτερο σενάριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση εάν στο δεύτερο γύρο των εκλογών βρεθούν οι Νίκος Αναστασιάδης και Νικόλας Παπαδόπουλος , ο Νίκος Αναστασιάδης βγαίνει νικητής με ποσοστό 43,0% ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος συγκεντρώνει ποσοστό 32,0%.

1-EWwpa.PNG

Δεν έχουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς οι Κύπριοι

Δυσπιστία των πολιτών απέναντι στους θεσμούς φανέρωσε η δημοσκόπηση του TVONE, καθώς , μεγάλη μερίδα των πολιτών δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα με το ποσοστό να ανέρχεται στο 82% με μόλις 15% να δηλώνουν την εμπιστοσύνη τους στα πολιτικά κόμματα.

Ποσοστό 35% εκφράζει εμπιστοσύνη στη Βουλή σε αντίθεση με το 62% που δεν εμπιστεύονται το θεσμό της Βουλής.

Δυσπιστία από μερίδα των πολιτών και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καθώς 59% δηλώνει ότι δεν τα εμπιστεύεται.

capture-BGNds.PNG

Υπεραμύνθηκαν των θέσεων τους  με επίκεντρο το Κυπριακό

Στο στούντιο του TVONE βρέθηκαν και εκπρόσωποι των υποψηφίων οι οποίοι υπεραμύνθηκαν των θέσεων τους με κύριο άξονα το Κυπριακό και τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Από την πλευρά τους τόσο η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, όσο και ο κ. Χρύσης Παντελίδης  φάνηκαν πεπεισμένοι ότι οι δικοί τους υποψήφιοι θα είναι στο Β γύρο των εκλογών την ίδια ώρα που ο κ. Ζένιος δήλωσε ότι ο Γιώργος Λιλλήκας θα παλέψει μέχρι τελευταία στιγμή για να είναι αυτός στο Β γύρο των Προεδρικών Εκλογών.

Πάντως μέσα από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των υποψηφίων  φαίνεται ότι οι προσεγγίσεις   όσον αφορά το Κυπριακό απέχουν αρκετά μεταξύ τους και δημιουργείται το ερώτημα πως θα γεφυρωθεί το χάσμα ούτως ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες συνεργασίες για το Β γύρο των εκλογών.

Top News