Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 LIVE DANSING JUNIOR | 07:00 ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΖΗΝΑ LIVE

Σημαντική η εξέλιξη με ανακρίσεις στην Αθήνα, δήλωσε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η εξέλιξη σχετικά με την απόρριψη ενστάσεων για ανάκριση πρώην στελεχών Λαϊκής στην Αθήνα έχει ιδιαίτερη σημασία, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου.

Αυτό γιατί ακόμα και σε άλλες περιπτώσεις που είτε τα ίδια πρόσωπα, είτε άλλοι οι οποίοι θα κληθούν να ανακριθούν στην Αθήνα και προτίθενται να εγείρουν αντίστοιχους λόγους ένστασης, δεν θα μπορούν πια να τους εγείρουν, γιατί υπάρχει η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών και έτσι οι ανακριτές θα μπορούν να προχωρήσουν και να διευκολυνθεί το έργο ανταπόκρισης στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής, εξήγησε.

Κληθείς, μετά από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας, να σχολιάσει την χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Εφετών στην Αθήνα να απορρίψει τις ενστάσεις που είχαν εγερθεί σε σχέση με την ανάκριση πρώην στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας που βρίσκονται στην Ελλάδα, ο κ. Νικολάου ανέφερε πως “πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη στην πορεία των ανακρίσεων καθότι ζητήματα δικαστικής συνδρομής δεν μπορούσαν να προχωρήσουν γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Βγενόπουλος με δύο άλλους συναδέλφους του είχαν υποβάλει ένσταση στο ανακριθούν από τον ανακριτή στην Αθήνα”.

Πρόσθεσε ότι “η ένσταση και οι λόγοι που προέβαλαν έχουν απορριφθεί, με αποτέλεσμα να αναμένουμε σύντομα να ειδοποιηθούμε, από την Ανακρίτρια που έχει την ευθύνη των υποθέσεων, ότι θα ανακριθούν τα τρία αυτά πρόσωπα και θα σταλούν και ανακριτές από την Κύπρο για να συμβάλουν στο έργο της”.

“Η εξέλιξη αυτή”, είπε, “έχει μια ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά το γεγονός ότι ακόμα και σε άλλες περιπτώσεις, που είτε τα ίδια πρόσωπα είτε άλλοι, οι οποίοι θα κληθούν να ανακριθούν στην Αθήνα, και προτίθενται να εγείρουν αντίστοιχους λόγους ένστασης, δεν θα μπορούν πια να τους εγείρουν γιατί υπάρχει η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, και έτσι οι ανακριτές θα μπορούν να προχωρήσουν και να διευκολυνθεί το έργο ανταπόκρισης στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον χρειάζεται να γίνει αυτό και σε άλλες περιπτώσεις αναφορικά με τις έρευνες για την οικονομία, ο κ. Νικολάου είπε ότι “για κάθε υπόθεση, η οποία διερευνάται πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστό αίτημα δικαστικής συνδρομής έστω και αν αυτή αφορά τα ίδια πρόσωπα”, συμπληρώνοντας ότι “για ένα πρόσωπο μπορεί να υποβληθούν αιτήματα για να ανακριθεί για διαφορετικές υποθέσεις και ο αντίστοιχος αριθμός αιτημάτων, επεσήμανε, σημειώνοντας ότι βάσει σύμβασης αυτή είναι η διαδικασία που προνοείται και γι αυτό τον λόγο υπάρχει καθυστέρηση”.

Ερωτηθείς εάν οι κυπριακές αρχές προτίθενται να υποβάλουν και άλλα αιτήματα για δικαστική συνδρομή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι αιτήματα δικαστικής συνδρομής υποβάλλονται συνεχώς ανάλογα με την πορεία των υποθέσεων, εξηγώντας ότι ενώ έχει υποβληθεί, για παράδειγμα, ένα αίτημα συνδρομής τώρα για μια υπόθεση, κατά τη διερεύνηση να προκύψει ανάγκη να υποβληθεί και ένα συμπληρωματικό αίτημα, γι αυτό θα υποβληθεί εκ νέου ξεχωριστό αίτημα, όπου θα περιλαμβάνεται και το νέο.

«Σίγουρα θα υποβληθούν και άλλα αιτήματα κατά την πορεία διερεύνησης των υποθέσεων αυτών είτε και για άλλες που μπορεί να προκύψουν στη συνέχεια», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει το ρόλο των ανακριτών που θα μεταβούν στην Αθήνα, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι υπάρχουν οι ανακριτές, οι οποίοι θα μεταβούν στην Αθήνα, για να συνδράμουν στο ανακριτικό έργο του ανακριτή για τη συμπλήρωση του συγκεκριμένου αιτήματος δικαστικής συνδρομής, όπως έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ανακριτές είχαν μεταβεί από την Κύπρο, στο πλαίσιο της διαδικασίας λήψης κατάθεσης από τα έξι πρόσωπα, όπου έδωσαν κατάθεση τελικά τα τρία, μεταξύ των οποίων και ο κ. Βγενόπουλος.

“Και υπάρχει και η περίπτωση κατά την οποία έχουμε ζητήσει να συνδράμουμε γενικότερα στο έργο των ανακριτών στην Αθήνα, σε ανταπόκριση στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής”, σημείωσε.

Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός, χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή απόφαση ως θετική εξέλιξη, τόνισε ότι θα διευκολύνει τις διαδικασίες ανταπόκρισης στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχουμε αποστείλει.

“Οι ανακρίσεις”, ανέφερε, “προχωρούν σταθερά, η διερεύνηση των πολύ σοβαρών και πολύπλοκων αυτών υποθέσεων προχωρά όμως αντιμετωπίζει εμπόδια λόγω των πολλών αιτημάτων δικαστικής συνδρομής σε άλλες χώρες”.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι “γίνεται προσπάθεια να επισπεύσουμε αυτές τις διαδικασίες της ανταπόκρισης στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής μέσω επικοινωνίας με τις αρμόδιες αρχές ή με το να συνδράμουμε στο έργο τους με τη δική μας βοήθεια και παράλληλα να αξιοποιείται όσο το δυνατό καλύτερα το χρόνο των ανακριτών με σκοπό να συμπληρωθούν οι έρευνες”.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2016 “θα έχουμε περισσότερες υποθέσεις να καταχωρηθούν στο δικαστήριο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, γιατί οι έρευνες, οι οποίες γίνονται, πολλές υποθέσεις, που διερευνώνται παράλληλα από υποομάδες της ομάδας των ανακριτών, έχουν προχωρήσει και αρκετές θα συμπληρωθούν τους επόμενους μήνες και συνεπώς, θα μπορούν να καταχωρηθούν στο δικαστήριο”.

Σε ερώτηση κατά πόσον θα γίνουν διαβήματα και προς άλλες χώρες για δικαστική συνδρομή, ο κ. Νικολάου απάντησε: “Έχουν γίνει διαβήματα σε διάφορες χώρες και υπάρχουν και χώρες στις οποίες δεν χρειάστηκε να γίνουν παρεμβάσεις σε υψηλό επίπεδο, αναφέροντας ότι έχουμε ανταπόκριση από ανακριτές στην Αγγλία, ενώ υπάρχουν και χώρες οι οποίες ακόμη δεν έχουν ανταποκριθεί για τις οποίες γίνονται διάφορες προσπάθειες”.

Επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στην Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας, ο κ. Νικολάου είπε: “Μαζί με τον Αρχηγό της Αστυνομίας έχουμε αποφασίσει να κάνουμε ένα κύκλο επισκέψεων σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις και υπηρεσίες της Αστυνομίας με σκοπό να αξιολογήσουμε τη μέχρι σήμερα πορεία της Αστυνομίας σε συνεργασία με τους διευθυντές και προϊσταμένους κάθε αστυνομικής διεύθυνσης. Να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας στα πλαίσια των προτεραιοτήτων που έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο σε συνεργασία με την αστυνομία και η οποίες προτεραιότητες θα συζητηθούν σύντομα πιστεύω στο Υπουργικό”.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, μέσα από την παρουσίαση που έγινε στην Επαρχία Λευκωσίας, είπε ότι είναι αρκετά ικανοποιητικά, για να προσθέσει πως “ήδη καταγράφονται μέσα από την παρουσίαση στατιστικών στοιχείων πολύ σημαντικά αποτελέσματα, όπως είναι για παράδειγμα η μείωση του σοβαρό εγκλήματος στην Επαρχία κατά 28% και η μείωση των διαρρήξεων κατά 36%”.

“Έχουμε”, σημείωσε, “μείωση των σοβαρών τροχαίων δυστυχημάτων κατά 18% παρά την αύξηση που παρουσιάζεται στα θανατηφόρα δυστυχήματα, για τα οποία μάλιστα μπορώ να πω ότι οι τροχαίες παραβάσεις αποτελούν μια σημαντική θα έλεγα προτεραιότητα της αστυνομίας και του Υπουργείου”.

Επιπλέον, ο κ. Νικολάου είπε ότι υπήρξε μια ουσιαστική δραστηριοποίηση καθόσον αφορά το οργανωμένο έγκλημα στην Επαρχία Λευκωσίας, επιχειρήσεις που καταγράφουν μια σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, που ουσιαστικά γίνεται ένας ουσιαστικός πια έλεγχος των υποστατικών”.

“ Μάλιστα στη Λευκωσία υποστατικά παράνομου τζόγου δεν έχουμε. Είναι όλα αδειοδοτημένα νόμιμα. Από εκεί πέρα εκείνο που ελέγχεται είναι αν είναι και νόμιμη και η δραστηριότητα, η οποία γίνεται σε κάθε ένα από αυτά τα υποστατικά, δηλαδή έχουν κλείσει όλα τα παράνομα υποστατικά στην Επαρχία Λευκωσίας και γίνεται μια ουσιαστική θα έλεγα επιχειρησιακή δραστηριότητα στην παρακολούθηση των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο μας επιτρέπει να παρακολουθούμε από κοντά το όλο θέμα στην προσπάθεια μας για να περιορίσουμε τις δραστηριότητες και το έγκλημα που συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα”, είπε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν ακόμα δύο ανεξιχνίαστες δολοφονίες, ο κ. Νικολάου είπε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και να αποφύγει οτιδήποτε και ότι έγιναν βήματα για περιορισμό του οργανωμένου εγκλήματος.

Αναφέρθηκε, συνεχίζοντας εκτενέστερα στο οργανωμένο έγκλημα, που δραστηριοποιείται στον ηλεκτρονικό τζόγο με αυξημένα υποστατικά, τα οποία λειτουργούσαν, από τα οποία είχαν σημαντικά έσοδα, στη χρήση ιδιωτικών γραφείων ασφάλειας ή ιδιωτικών φυλάκων, “οι οποίοι ήταν παράνομοι, χωρίς άδεια, τους οποίους αξιοποιούσαν με πολλαπλούς τρόπους περιλαμβανομένης και της παράνομης απειλής ή της προστασίας και της αξιοποίησης για άλλες παράνομες δραστηριότητες”. Ηταν, είπε, και αυτό ένα φαινόμενο το οποίο καταγραφόταν τα προηγούμενα χρόνια και το οποίο έχει περιοριστεί. Σημαντικά βήματα έγιναν, είπε για περιορισμό του φαινομένου του οργανωμένου εγκλήματος.

LIVE
LIVE

22:07 Κύπρος

Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 3.000.000 ευρώ (ΠΙΝΑΚΑΣ)

21:47 Πολιτική

Αποφάσεις για την Τουρκία: Κρίσιμη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής

21:36 Lifestyle

Τζένιφερ Λόπεζ: Φωτογραφήθηκε με την σωσία της και κανείς δεν μπορεί να τις ξεχωρίσει

21:30 Πολιτική

Δεν θα δώσει στοιχεία για τις πολιτογραφήσεις στον Γενικό Ελεγκτή το ΥΠΕΣ

21:21 Αστυνομικά

Τύχη βουνό για την 81χρονη που έπεσε σε γκρεμό 50 μέτρων στην Πάφο – Βγήκε μόνη από το διαλυμένο όχημα

23:55 Αθλητικά

Συνεχίζει να… απαντά σε όσους τον ξέγραψαν!

21:03 Κύπρος

Κολιού μετά τα κρούσματα των τελευταίων ημερών: Πιο αυστηρά μετρά αν…

20:17 Κύπρος

Πάνε στα δικαστήρια μετά το όχι της Βουλής οι γονείς των στρατεύσιμων

20:07 Κόσμος

Βρετανία: 3.899 κρούσματα σε ένα 24ωρο

19:30 Αστυνομικά

Κυριακάτικη τραγωδία: Νεκρός ο 33χρονος μοτοσικλετιστής που έπεσε σε χαράδρα στη Λεμεσό

19:13 Αστυνομικά

Εντοπίστηκαν οι ανήλικες που απουσίαζαν από την οικία τους στη Λεμεσό εδώ και είκοσι μέρες

23:55 Αθλητικά

Ο Πίρλο έκανε πιο ωραία την «Κυρία»

19:06 Ελλάδα

Ιανός: Η Ελλάδα μετράει τις πληγές της μετά το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα

18:52 Ελλάδα

Στα 170 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και επτά θάνατοι

18:30 Αστυνομικά

ΕΚΤΑΚΤΟ: Σε χαράδρα κατέληξε μοτοσικλετιστής στη Λεμεσό

18:11 Κύπρος

Άτομο θετικό στον ιό δεν ανταποκρίνεται στις κλήσεις της ομάδας ιχνηλάτησης - Αναλυτικά οι πληροφορίες για τα δέκα νέα κρούσματα

17:55 Κύπρος

ΕΚΤΑΚΤΟ: Διψήφια και την Κυριακή τα κρούσματα – Πού εντοπίστηκαν

23:40 Αθλητικά

Η περηφάνια και ο γενναίος Μπεργκ!

17:49 Αστυνομικά

Φωτογραφία: Η ανατροπή του οχήματος σε γκρεμό στην Πάφο

17:43 Lifestyle

Η απίστευτη παραξενιά της βασίλισσας Ελισάβετ με τα μπιφτέκια

Όλη η ενημέρωση σε ένα App