​Sir Στέλιος Χατζηιωάννου: Τα διαβατήρια, το real estate, η αγωγή κατά Netflix και τα δικοινοτικά βραβεία
​Sir Στέλιος Χατζηιωάννου: Τα διαβατήρια, το real estate, η αγωγή κατά Netflix και τα δικοινοτικά βραβεία

Στην Κύπρο για την απονομή των δικοινοτικών βραβείων Stelios Bi-communal awards βρίσκεται ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου και με αυτή την ευκαιρία μιλά στο TVONE, μεταξύ άλλων, για τους προβληματισμούς του σε σχέση με την κυπριακή οικονομία. Στέλνει μέσα σε αυτό το πλαίσιο το μήνυμα πως πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε ο τομέας των ακινήτων να μην στηρίζεται μόνο σε επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο.

Εκτιμά, ωστόσο, πως η Κύπρος έχει ανακάμψει και πηγαίνει καλύτερα από την Ελλάδα. Μιλά, την ίδια ώρα, για την αγωγή εναντίον της  Netflix ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ξεκαθαρίζει πως ο ίδιος δεν επιθυμεί να ασχοληθεί με την πολιτική. 

Του Θανάση Αθανασίου 

Τα δικοινοτικά βραβεία είναι πλέον ένας θεσμός που μετρά 10 χρόνια . Είστε ικανοποιημένος; 

Σίγουρα είμαι ικανοποιημένος, με την έννοια ότι όταν ξεκινήσαμε πριν από 10 χρόνια, δειλά -δειλά, με το ζόρι είχαμε βρει 10 επιχειρηματίες που συνεργάστηκαν, δώσαμε δέκα βραβεία, σε πέντε Ε/κ και πέντε Τ/κ επιχειρηματίες, διότι είχα πει εγώ ότι οι επιχειρηματίες είναι αυτοί που είναι ανοιχτόμυαλοι και θα συνεργαστούν. Δέκα χρόνια μετά πήραμε 700 αιτήσεις φέτος, από 700 διαφορετικούς ανθρώπους, από ποδοσφαιρικές ομάδες μέχρι ανθρώπους που έχουν παντρευτεί. Πιστεύω ότι έχουμε αλλάξει τη νοοτροπία της συνεργασίας με την άλλη κοινότητα. Έχουμε αποστιγματοποιήσει τη συνεργασία με την άλλη κοινότητα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ειρήνη στο νησί. Βέβαια, σε σχέση με πέρσι πέσαμε κατά 10 -15%. Πέρσι είχαμε περίπου 800 συμμετοχές και φέτος 700. Αξιοπρεπέστατη ωστόσο και η φετινή συμμετοχή, για μένα, τα 700 άτομα. Πέρσι, όταν μαζεύαμε τις αιτήσεις ,συμπτωματικά ήταν σε εξέλιξη και η διαδικασία στο Κραν Μοντάνα και υπήρχε μεγαλύτερη δραστηριότητα. Παρόλο το αρνητικό κλίμα φέτος, το ότι πήραμε 700 αιτήσεις είναι θετικό.

Το πολιτικό κλίμα επηρεάζει τις υπόλοιπες δραστηριότητες;

Το πολιτικό κλίμα σίγουρα επηρεάζει, αλλά εμείς δεν είμαστε εδώ για να δώσουμε πολιτικό μήνυμα, εγώ δεν είμαι πολιτικός, δεν θέλω να γίνω πολιτικός και πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να επιτελούμε αυτό το έργο για την ειρήνη στο νησί ανεξάρτητα από το ποιοι πολιτικοί θα εκλεγούν στην κάθε κοινότητα. Μια από τις κινήσεις στην οποίες προέβηκα πέρσι ήταν ότι δεσμεύτηκα να δώσω τη μισή μου περιουσία στο ίδρυμα,  στο τέλος της ζωής μου, που σημαίνει ότι αυτά τα βραβεία μπορεί να συνεχίσουν να υπάρχουν για πάντα διότι θα υπάρχει η περιουσία που θα επενδυθεί σε τέτοιου είδους δραστηριότητες. 

Πόσα έχουν δαπανηθεί αυτά τα δέκα χρόνια σε αυτή σας την πρωτοβουλία;

Πάνω από 3 εκατομμύρια. 3 εκ. 250 χιλιάδες σε βραβεία που έχουν δοθεί και πάντα προσπαθούμε να προωθήσουμε καινούριες συνεργασίες και ιδέες. 

Σας ενοχλούν υπόνοιες στο δημόσιο διάλογο που αφορούν στην πρωτοβουλία σας σε συνδυασμό με το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου; Φωνές που λένε, για παράδειγμα, ότι θα ήταν καλύτερα να περιμένετε να επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα;

Ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει άποψη. Η δική μου δράση είναι φιλανθρωπική. Δεν είναι πολιτική. Εγώ προσπαθώ να βοηθήσω και την οικονομία της Κύπρου και τους ανθρώπους της Κύπρου να γνωριστούν και οι δύο κοινότητες να τα πάνε καλά μεταξύ τους διότι πιστεύω ότι αυτό συμβάλλει στην ειρήνη. Εμείς θέλουμε τις δύο κοινότητες να συνεργάζονται.

Θέλω να μιλήσουμε για την κυπριακή οικονομία και να σας ρωτήσω υπό την ιδιότητα σας ως ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας...

Τυχερός ήμουνα και έχω κι εγώ τις αποτυχίες μου. Bussinnes is risky.

Επικράτησε, ωστόσο, η επιτυχία. Είστε αισιόδοξος για την κυπριακή οικονομία;

Εγώ πιστεύω σε κύκλους στην οικονομία και όταν πιάσαμε πάτο, το 2013, εγώ είπα "περιμένετε και θα φτιάξει η οικονομία". Και είμαστε τώρα στο 2018 και είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση και σίγουρα η Κύπρος πάει πολύ καλύτερα από την Ελλάδα. Η Ελλάδα μπήκε στην κρίση πριν από την Κύπρο και ακόμα είναι σε κρίση. Άρα η Κύπρος έχει ανακάμψει. Το real estate πάει καλύτερα.  

Σας ανησυχεί κάτι συγκεκριμένο ή υπάρχει κάποιος προβληματισμός που θα θέλατε να εκφράσετε σε σχέση με την κυπριακή οικονομία;

Το real estate. Ελπίζω να μην δημιουργηθεί μια κατάσταση που δεν θα μπορεί στηριχτεί   με βάση τις επενδύσεις για τα διαβατήρια. Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, η αγορά να είναι πιο ευρεία και να μη βασίζεται μόνο σε αυτή την κατάσταση. Να υπάρξει  ζήτηση και από άλλους και να μην πηγαίνουν όλοι για τα διαμερίσματα των 2μιση εκατομμυρίων. Χρειαζόμαστε κι άλλη ζήτηση, από επενδυτές, από τουρίστες για να μη δημιουργηθεί μια φούσκα, η οποία μπορεί να σπάσει. Δεν μπορεί να βασίζεσαι μόνο σε μια κατηγορία επενδυτών.

Καταθέσατε μήνυση κατά της διαδικτυακής πλατφόρμας Netflix. 

Η δουλειά μου, κατά το 1/3, είναι να προωθώ και να προστατεύω το EASY FAMILY OF BRANDS. Το άλλο 1/3 είναι οι άλλες επενδύσεις ακίνητα, μετοχές κλπ και το άλλο 1/3 είναι η φιλανθρωπία. Αλλά το 1/3 είναι το EASY FAMILY OF BRANDS. Ξεκίνησα την easy jet πριν από 23 χρόνια, έχει γίνει πολύ μεγάλη επιχείρηση, η επωνυμία ανήκει σε μένα και την έχουμε μεγαλώσει σε πολλούς τομείς. Όταν κάποιος ξεκινάει και αυτός ο κάποιος τυχαίνει να είναι μια τεράστια αμερικάνικη εταιρεία που λέγεται Netflix, μια σειρά που τη λέει easy και χρησιμοποιεί το πορτοκαλί και την ίδια γραμματοσειρά με εμάς, αυτό μου δημιουργεί πρόβλημα, επαγγελματικό και οικονομικό. Δεν μπορείς να μπερδεύεις το κοινό. Δεν μπορείς να χρησημοποιείς μια επωνυμία που ανήκει σε κάποιον άλλον. Αναγκαστήκαμε να τους πάμε στο δικαστήριο στη Βρετανία. Οι πρώτοι που θα βγάλουν λεφτά είναι σίγουρα οι δικηγόροι. Αλλά θέλουμε να σταματήσουμε το Netflix από το να χρησιμοποιεί το "easy" για αυτή την τηλεοπτική σειρά στην Ευρώπη.


Top News