Breaking News
Στο δικό τους μαγαζί

Μετά το τραγικό ναυάγιο στο Crans Montana ο βαθμός αισιοδοξίας για μια λύση στο εθνικό μας ζήτημα έπεσε και πάλι στο ναδίρ. Από το ζενίθ του 2016, όταν δηλώναμε ότι η λύση είναι θέμα μηνών, κυριάρχησε και πάλι η απαισιοδοξία και η απογοήτευση. Μέσα σε αυτό το καταθλιπτικό σκηνικό η στάση του ΑΚΕΛ αποτελούσε μια αχτίδα ελπίδας. Όταν ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα έθετε το εθνικό συμφέρον πάνω από κομματικές σκοπιμότητες σίγουρα άφηνε ένα παράθυρο προσδοκίας.

Ανεξάρτητα του μεγάλου εγκλήματος του «ΟΧΙ για να τσιμεντώσουν το ΝΑΙ» το 2004, κατά και μετά τις συνομιλίες στην Ελβετία η στάση του ήταν καθαρά υποστηρικτική για την εξεύρεση μιας λύσης. Πολλοί μάλιστα την χαρακτήρισαν πατριωτική. Οι θέσεις αυτές επικροτήθηκαν όχι μόνο από τους φίλους του ΑΚΕΛ αλλά και από πολλούς συναγερμικούς οι οποίοι, ανεξαρτήτως κομματικών τοποθετήσεων, πιστεύουν στην ανάγκη επανένωσης της πατρίδας μας. Μέχρι και ο Αβέρωφ Νεοφύτου εκθείασε την στάση αυτή.

Και ενώ όλοι μιλούσαν για την αναγκαιότητα συνεννόησης των δυνάμεων της λύσης, δηλαδή ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, πήρε και πάλι φωτιά το εσωτερικό μέτωπο. Τις πλέον κρίσιμες αυτές ώρες η αντιπαράθεση έφτασε στα ύψη. Αφορμή οι δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου για το πού ανήκουμε και για την διαχρονική στάση της Ρωσίας στο κυπριακό.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι ανήκουμε στην δύση. Τόλμησε να πει το αυτονόητο. Ακόμα ανέφερε ότι στην παρούσα φάση τα συμφέροντα της Ρωσίας βρίσκονται πιο κοντά στην Τουρκία. Ο άνθρωπος δεν επέκρινε, απλά είπε τα γεγονότα.

Τι ήθελε να πει την αλήθεια. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξεμάνη. Ξέχασε και πάλι τα εθνικά συμφέροντα και πήγε πίσω στα κομματικά και στις ιδεοληψίες. Θυμήθηκε μάλιστα και την Σοβιετική Ένωση. Τόση φόρα πήρε που σχεδόν να μας πάρει πίσω στην εποχή του Λένιν και του Στάλιν. Αντί να σιωπήσει και να εκτιμήσει το γεγονός  ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου χρησιμοποίησε πολύ διπλωματική γλώσσα, λέγοντας μάλιστα την μισή αλήθεια, ως ταύρος εν υαλοπωλείω, και τι δεν μας είπε.

Όταν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφραζε την ευγνωμοσύνη του για την διαχρονική στάση της Ρωσίας, σίγουρα είπε την μισή αλήθεια. Δεν διευκρίνισε ότι η Ρωσία μας στήριζε όταν δεν υπήρχε ελπίδα για λύση. Όταν ήταν σίγουρη ότι η λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί ήταν παρά το πλευρό μας. Διαχρονικά μας στήριζε όταν οι πολιτικές μας ήταν προτάξεις και μακροχρόνιοι αγώνες. Στην ουσία ουδέποτε στήριξε την λύση. Τα μεγάλα μας ΟΧΙ και τις τσάμπα μαγκιές μας στήριζε.

Πώς είναι δυνατόν να ξεχάσουμε την στάση της Ρωσίας λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα του 2004 και το παρασκήνιο που εξελίχθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Δούλεψαν υπογείως ούτως ώστε να μην ικανοποιηθούν οι ανησυχίες του ΑΚΕΛ και να διασφαλιστεί το ΟΧΙ του στο δημοψήφισμα.

Έκτος της οργής του Άντρου Κυπριανού η ρωσική πρεσβεία εξέδωσε και αυτή ανακοίνωση επικρίνοντας τις δηλώσεις Νεοφύτου. Μια πρωτόγνωρη, πρωτάκουστη ενέργεια εκτός κάθε έννοιας διπλωματικών αρχών και θεσμίων. Αυτή η ενέργεια δικαιολογημένα προκάλεσε την δυσφορία του προέδρου του ΔΗΣΥ λέγοντας στον γγ του ΑΚΕΛ ότι θα έπρεπε, για λόγους αρχής, όλες οι πολιτικές παρατάξεις να κακίσουν αυτήν την ενέργεια. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρέσβης της Ρωσίας συμπεριφέρεται με τέτοιο ανεπίτρεπτο τρόπο.

Αν και πέρα για πέρα δικαιολογημένη η αντίδραση του κ. Νεοφύτου θα έπρεπε όμως να απευθυνθεί και στους ηθικούς αυτουργούς για αυτήν την κατάσταση. Σε αυτούς που λόγω των διαφόρων εξαρτήσεων έδωσαν το δικαίωμα στον κάθε Οσάτσι να μπαινοβγαίνει σε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες σαν να βρίσκεται σε ρωσική επαρχία. Στο κάτω κάτω ο πρέσβης δεν φταίει. Νοιώθει την άνεση να συμπεριφέρεται όπως θέλει αφού πιστεύει, στην ουσία του δώσαμε το δικαίωμα να πιστεύει, ότι βρίσκεται στο δικό του μαγαζί. Σαν σπίτι του τέλος πάντων. Και όταν βρίσκεσαι στο σπίτι σου, στο δικό σου μαγαζί, συμπεριφέρεσαι ελεύθερα. Τα προσχήματα και η διπλωματική δεοντολογία δεν έχουν καμία σημασία.

Top News