Κόσμος


Συλλήψεις και τραυματίες στο Παρίσι απο τις διαδηλώσεις των "κίτρινων γιλέκων"
Συλλήψεις και τραυματίες στο Παρίσι απο τις διαδηλώσεις των "κίτρινων γιλέκων"

Toυλάχιστον 140 συλλήψεις έχουν μέχρι στιγμής σήμερα στο Παρίσι στην διάρκεια διαδηλώσεων των λεγόμενων “κίτρινων γιλέκων” κατά της αύξησης των τιμών στα καύσιμα, σύμφωνα με τον Γάλλο πρωθυπουργό Εντουάρντ Φιλίπ.

Παράλληλα λόγος γίνεται για  65 τουλάχιστον τραυματίες μεταξύ των οποίων 11 αστυνομικοί.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός είχε απευθύνει έκκληση στους διαδηλωτές να διαδηλώνουν ειρηνικά.

Ειδικές μονάδες της γαλλικής αστυνομίας για την καταστολή ταραχών έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών που φόρεσαν φωσφορίζοντα κίτρινα γιλέκα και προσπάθησαν να σπάσουν τις γραμμές των αστυνομικών στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων (Σανζ-Ελιζέ) κατά τη σημερινή τρίτη ημέρα εθνικής κινητοποίησής τους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, αξιωματούχοι εξέφραζαν φόβους πως οργανώσεις της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς σχεδιάζουν να διεισδύσουν στην κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» κατά των αυξήσεων στη φορολογία των καυσίμων και του υψηλού κόστους ζωής.

Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν στο ύψος των Ηλυσίων Πεδίων. Γύρω στις 9 π.μ. (τοπική ώρα), διαδηλωτές επιχείρησαν να παραβιάσουν ένα σημείο ελέγχου στην πλατεία Ετουάλ προκαλώντας την απάντηση των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων αλλά και αντλιών νερού, το οποίο και εκτόξευσαν προς αυτούς.