Breaking News

Πολιτική


Τέθηκαν όλα στο δείπνο των ηγετών – Επιμένουν στις θέσεις τους οι δυο πλευρές
Τέθηκαν όλα στο δείπνο των ηγετών – Επιμένουν στις θέσεις τους οι δυο πλευρές

Μετά από σχεδόν δέκα μήνες βρέθηκαν ξανά τετ α τετ οι δύο ηγέτες στο άτυπο δείπνο εκεί όπου τέθηκαν όλα επί τάπητος με τους δυο ηγέτες να επαναλαμβάνουν ο ένας στον άλλον τις κόκκινες γραμμές τους.

Το δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 22:30  το βράδυ, με τους δυο ηγέτες να πραγματοποιούν προηγούμενος κατ` ιδίαν συνάντηση δύο ωρών, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε μια «ανοικτή και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων», όπως ανέφεραν και τα ΗΕ στην ανακοίνωση τους.

Το ανακοινωθέν των ΗΕ

«Το δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί ολοκληρώθηκε στις 10:34 το βράδυ, και όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη οι δύο ηγέτες είχαν πρώτα κατ` ιδίαν συνάντηση δύο ωρών, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε μια «ανοικτή και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων». Ακολούθως παρακάθισαν σε δείπνο με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ» δημοσίευσαν στην τυπική ανακοίνωση τους τα Ηνωμένα Έθνη, χωρίς να γίνεται λόγος για επανέναρξη των συνομιλιών.

capture-jRJGO.JPG

Κατά τις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν κάτι που δεν απέκλεισε ο Μουσταφά Ακιντζί, την ίδια ώρα που οι δυο ηγέτες άναψαν το «πράσινο φως» τον Αντόνιο Γκουτέρες για αποστολή στην Κύπρο προσωρινού απεσταλμένου του.

Κληθείς να αναφέρει εάν υπάρχει κοινό έδαφος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε αν θεωρείτε κοινό έδαφος ότι και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα στον Τουρκοκύπριο ηγέτη ότι  δεν τίθεται θέμα κοινής επιτροπής για Φυσικό Αέριο, επισημαίνοντας ότι επιχείρησε να το θέσει στο τραπέζι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ωστόσο αυτό δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο, αφού -όπως  ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «ο Τουρκοκύπριος ηγέτης γνωρίζει τις θέσεις μου».

Εναπόκειται στον ΓΓ ο απεσταλμένος

Οι δυο ηγέτες έδωσαν το «οκ» για τον διορισμό προσωρινής απεσταλμένης για να διερευνήσεις τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου και  από εδώ και πέρα όπως είπε και ο ΠτΔ εξαρτάται από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα.

Πάντως όσον αφορά το πρόσωπο το οποίο ο ΓΓ θα διορίσει ως προσωρινό απεσταλμένο αυτό φαίνεται ότι θα είναι γένους θηλυκού και σύμφωνα με τις πληροφορίες θα προέρχεται είτε από τις ΗΠΑ, είτε από τη Νότιο Αφρική.

Σαφώς και αν γίνει η κίνηση διορισμού ειδικής αντιπροσώπου τότε θα υπάρξει κινητικότητα με επαφές τόσο με τους δυο ηγέτες όσο και με τις εγγυήτριες δυνάμεις.  

«Τίποτα δεν είναι όπως το παρελθόν»

Από την πλευρά του ο Τ/κ ηγέτης σημείωσε ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα δείξει κατά πόσο θα υπάρξουν στρατηγικές προσεγγίσεις (στα υπό συζήτηση θέματα) ως ένα πακέτο και κατά πόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία, δήλωσε απόψε στα κατεχόμενα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μετά τη συνάντηση που είχε το βράδυ της Δευτέρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Σημειώνοντας ότι η συνάντηση της Δευτέρας ήταν αναγκαία, ο κ. Ακιντζί είπε ότι "στο παρόν στάδιο, τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως ήταν στο παρελθόν". Η περίοδος κατά την οποίαν οι διαπραγματευτές είχαν συναντήσεις και ακολουθούσαν συναντήσεις των ηγετών έχει παρέλθει, ανέφερε. Οσον αφορά το ενδεχόμενο αποστολής προσωπικού εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για βολιδοσκόπηση αναφορικά με την επανέναρξη των συνομιλιών, ο Τ/κ ηγέτης είπε πως υπάρχει κάποια πληροφόρηση αλλά ο εκπρόσωπος δεν θα ενεργεί όπως ο Εσπεν Μπαρθ Εϊντε.

Διάνοιξη οδοφραγμάτων

Όσον αφορά τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι μέχρι την 1η Ιουλίου αναμένεται να παραδοθεί το οδόφραγμα Δερύνειας και περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου εκείνο της Λεύκας – Απλικίου.

Ζήτησαν λύση

Λίγο πριν την άφιξη των δυο ηγετών  δικιοινωτικές ομάδες διαδήλωναν υπέρ της λύσης.

Κρατώντας πανό και πλακάτ με συνθήματα υπέρ της λύσης του Κυπριακού, κτυπώντας τύμπανα και χρησιμοποιώντας σφυρίχτρες δεκάδες άτομα από τη Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος, την ομάδα «Αμμόχωστος η πόλη μας» και την οργάνωση Unite Cyprus Now, διαδήλωσαν ζητώντας λύση του Κυπριακού .