Κύπρος


Θέλει συγνώμη από τον Καραϊσκάκη ο Υπ. Υγείας – Στα χαρακώματα για το μνημόνιο συναντίληψης
Θέλει συγνώμη από τον Καραϊσκάκη ο Υπ. Υγείας – Στα χαρακώματα για το μνημόνιο συναντίληψης

Στα χαρακώματα βρίσκεται ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος με αφορμή τις αναφορές για το μνημόνιο συναντίληψης.

Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος του ΠΙΣ έκανε λόγο για μνημόνιο ο συγκριμένο μνημόνιο το έγραψε ο ίδιος ο Υπουργός και το παρουσίασε στον ΟΑΥ.

Ο Μάριος Καραϊσκάκης προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα αφήνοντας σαφώς να νοηθεί ότι ο Υπουργός πλαστογράφησε το μνημόνιο.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας, μιλώντας στο OMEGA και στην «Ενημέρωση Τώρα» ανέφερε ότι θα λάβει νομικά μέτρα την ίδια ώρα που όπως είπε αναμένει τη δημόσια απολογία από τον κ. Καραϊσκάκη, ούτως ώστε να μην προχωρήσει σε νομικά μέτρα. Ενώ όπως είπε ο Υπουργός το εν λόγω μνημόνιο δεν έχει ούτε λογότυπο αλλά ούτε υπογραφή.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο Αντιπρόεδρος του ΠΙΣ επεσήμανε πως ο ΠΙΣ σε καμία περίπτωση δεν έχει καταθέσει κανένα μνημόνιο, λέγοντας ότι αν υπάρχει το μνημόνιο είναι προϊόν παραποίησης.

Την ίδια ώρα σε ανακοίνωση του ο ΠΙΣ σημειώνει:

1. Καμία πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί από οποιοδήποτε μέλος του ΠΙΣ, με περιεχόμενο που διαφοροποιεί τις πάγιες θέσεις του ΠΙΣ για το ΓεΣΥ. Δημοσιεύματα που αναφέρουν κάτι τέτοιο είναι εντελώς ανυπόστατα.

2. Οι θέσεις του ΠΙΣ για το ΓεΣΥ είναι δημόσιες, τεκμηριωμένες και σταθερές. Συνοψίζονται δε στην απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης και στις επιμέρους κοινές θέσεις των Επιστημονικών Εταιρειών όπως αποτυπώθηκαν στον διάλογο με το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΑΥ.

3. Κανένα έγγραφο με νέες θέσεις του Υπουργείου Υγείας δεν έχει επίσημα αποσταλεί στον ΠΙΣ. Εάν και όταν κάτι τέτοιο επίσημα προκύψει, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος θα συγκαλέσει τα θεσμικά του όργανα, όπως παγίως πράττει, θα συζητήσει το θέμα και με τις επιστημονικές εταιρείες και με υπευθυνότητα θα τοποθετηθεί.

4. Ο ΠΙΣ θα επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μόνο εάν υπάρχει ειλικρινής βούληση της αρμόδιας αρχής για συζήτηση επί συνόλου των αιτημάτων της Γενικής του Συνέλευσης.

5. Ο ΠΙΣ παραμένει προσηλωμένος στην παροχή υπηρεσιών υγείας με ποιότητα και ασφάλεια για κάθε ασθενή και σε μια ριζική μεταρρύθμιση που θα διατηρήσει τα υψηλά επίπεδα υγείας που με κόπο τόσο χρόνια
έχουμε κατακτήσει. Διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα συναινέσουμε ποτέ στην υποβάθμιση των υπηρεσιών και συνθηκών υγείας για τους ασθενείς και της αξιοπρέπειας των ιατρών μελών μας.

6. Δεν θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε που με δόλιους μηχανισμούς, προσπαθεί να προκαλέσει διχασμό ή αποδόμηση της ενότητας της ιατρικής κοινότητας.

7. Η ανεπίσημη προσπάθεια να αποτυπωθούν οι θέσεις και αναφορές στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαφόρων συναντήσεων συμπεριλαμβανομένης και αυτής υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε ουδεμία περίπτωση αποτελεί επίσημο έγγραφο με χαρακτήρα μνημονίου συναντίληψης ή / και συμφωνίας μεταξύ ΠΙΣ, ΟΑΥ και Υπουργείου Υγείας, όπως επικοινωνιακά προβλήθηκε, και ως εκ τούτου απορρίπτεται.

8. Ο ΠΙΣ και η ευρύτερη επιστημονική κοινότητα θα συμμετάσχουν στο διάλογο και διαπραγμάτευση στα θέματα της μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας, μόνο εάν προκύψουν οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις του προτεινόμενου σχεδίου υγείας, καθώς μόνο μέσα από αυτές μπορεί να καταστεί βιώσιμο, λειτουργικό και υλοποιήσιμο ακόμα και μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.

Top News