Πολιτική


Το άλυτο Κυπριακό μοχλός πίεσης προς την πλευρά μας, λέει ο Αβέρωφ
Το άλυτο Κυπριακό μοχλός πίεσης προς την πλευρά μας, λέει ο Αβέρωφ

Το διαχρονικό μάθημα της ιστορίας που θα πρέπει να συγκρατήσουμε είναι ότι σε μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, το άλυτο Κυπριακό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τρίτους ως μοχλός πίεσης προς την πλευρά μας, ότι πρωτίστως υπάρχει η ανάγκη επίλυσής του και ότι τις μεγαλύτερες εθνικές νίκες τις πετύχαμε με συναίνεση, σύμπνοια και εθνική συνεργασία, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σε χαιρετισμό απόψε σε εκδήλωση της Ακαδημίας Πολιτικής Παρέμβασης Νέων της ΝΕΔΗΣΥ με τίτλο «Η σύλληψη της ιδέας για την αίτηση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Γλαύκος Κληρίδης».

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε πως σήμερα, που το ζητούμενο παραμένει μια σωστή, λειτουργική και δίκαιη λύση του κυπριακού για μια ευημερούσα, επανενωμένη, ειρηνική Κύπρο, αυτά τα διδάγματα της ιστορίας είναι εξόχως σημαντικά.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο του τέως ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη και του πρώην ΥΠΕΞ της Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου οι οποίοι, είπε, μαζί με τον Γιάννο Κρανιδιώτη αποτέλεσαν την ενσάρκωση των σχέσεων συνεργασίας Ελλάδος – Κύπρου που επέφερε την επιτυχή κατάληξη για ένταξη στην ΕΕ.
 
Σημείωσε πως ο ΔΗΣΥ από την ίδρυση του είχε Ευρωπαϊκό προσανατολισμό ο οποίος εκφράστηκε από το 1976 στην ιδρυτική διακήρυξη ως πίστη ότι «η Κύπρος ιστορικά, γεωγραφικά και πολιτιστικά, ανήκει στη Δύση και ιδιαίτερα στην Ευρώπη» , προσθέτοντας ότι η πορεία για ένταξη πέρασε από δύσκολες συνθήκες, δυσπιστία και σκληρές διαπραγματεύσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή τον Δεκέμβρη του 2002.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Υγείας: Δεν προκύπτει κωλυσιεργία όσον αφορά το θάνατο παιδιού στη Λεμεσό

Top News