Breaking News

Κύπρος


Το «Cock» πρόσβαλε την Σωτήρα και ο Δήμος απέρριψε την παράσταση - ΒΙΝΤΕΟ
Το «Cock» πρόσβαλε την Σωτήρα και ο Δήμος απέρριψε την παράσταση - ΒΙΝΤΕΟ

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Δήμου Σωτήρας να μη διαθέσει το Δημοτικό Θέατρο στο ΘΟΚ για την παρουσίαση του έργου “Cock” λόγω των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας, με τον Υπουργό Παιδείας να εκφράζει μάλιστα λύπη για την ακύρωση της παράστασης.

Σημειώνεται ότι η παράσταση του ΘΟΚ η οποία μεταξύ άλλων αφορά την ιστορία ενός ομόφυλου ζευγαριού, γεγονός το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία με αποτέλεσμα το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει ομόφωνα την ακύρωση της παράστασης. Η παράσταση ανέβηκε σε θέατρα της Λευκωσίας και της Λεμεσού.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας προκάλεσε μια από τις φωτογραφίες που αφορούν το θεατρικό έργο όπου φιλιούνται δύο άντρες. Αφού όπως αναφέραμε το έργο “Cock” αφορά τον έρωτα ενός ομόφυλου ζευγαριού.

Πάντως ο Δήμαρχος Σωτήρας δήλωσε στο TVONE ότι ο ίδιος δεν θα είχε πρόβλημα να παρακολουθήσει την παράσταση και ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε στόχο να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια έξω από το κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου, αφού σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο να συγκεντρωθεί κόσμος για να εκφράσει την αντίδραση του κατά του θεατρικού έργου "Cock".

Λύπη εκφράζει ο Υπουργός Παιδείας

Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, εξέφρασε λύπη για την ακύρωση της παράστασης του ΘΟΚ  «Cock» στη Σωτήρα. «Δεν δικαιολογούνται», έγραψε, «τέτοιες προσεγγίσεις σε μια ανοικτή, ανεκτική και δημοκρατική κοινωνία».

Αντιδρά ο ΘΟΚ

Μάλιστα ο ΘΟΚ σε σημερινή του ανακοίνωση αναφέρει ότι είναι «Με ιδιαίτερη έκπληξη και απογοήτευση ενημερωθήκαμε από το Δήμο Σωτήρας ότι το τοπικό Συμβούλιο έλαβε χτες Τρίτη 5 Δεκεμβρίου την απόφαση να μη διαθέσει το Δημοτικό του Θέατρο στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου για την παρουσίαση του έργου Cock, του Μάικ Μπάρτλετ, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, επικαλούμενο αδυναμία να διασφαλίσει την πραγματοποίηση της παράστασης υπό συνθήκες ασφάλειας, λόγω αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας.

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, επιτελώντας με συνέπεια τους σκοπούς τους οποίους του εναποθέτει ο Νόμος που τον διέπει και θέλοντας να προβάλλει την καλλιτεχνική του δραστηριότητα σε όλες τις επαρχίες της χώρας, είχε προγραμματίσει, με τη σύμφωνη γνώμη των  δημοτικών αρχών  Σωτήρας, την παρουσίαση της συγκεκριμένης παράστασης στην επαρχία Αμμοχώστου, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια καλλιτεχνική παραγωγή υψηλού επιπέδου, η οποία θίγει με ευαισθησία και χιούμορ θέματα που αγγίζουν την κοινωνία και τον σύγχρονο άνθρωπο, όπως αυτά της συντροφικότητας, του αυτοπροσδιορισμού, της ελευθερίας της βούλησης και της αποδοχής της διαφορετικότητας. Ο ΘΟΚ εκτιμά ότι οι επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν και οι αντιδράσεις που καταγράφηκαν βασίζονται, πιθανώς, σε λανθασμένη πληροφόρηση για το περιεχόμενο της παράστασης, η οποία έχει ήδη διανύσει μια επιτυχημένη διαδρομή στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, χωρίς να έχει εγείρει οποιαδήποτε διαμαρτυρία.

Ο ΘΟΚ έχει αποδείξει, στη μακρόχρονη ιστορία του, ότι είναι ένας Οργανισμός που διαχειρίζεται με προσοχή και νηφαλιότητα καλλιτεχνικά αλλά και κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, αφήνοντας ελεύθερο χώρο δράσης και έκφρασης στους δημιουργούς, χωρίς ιδεοληψίες ή στεγανά και χωρίς την πρόθεση να καταστρατηγήσει οποιοδήποτε ανθρώπινο δικαίωμα. Βασιζόμενος ακριβώς σε αυτήν την πάγια πρακτική του, εκτιμά ότι είναι απογοητευτικό για ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημοκρατικό κράτος να προκύπτουν θέματα απαγόρευσης, έμμεσης λογοκρισίας και παραβίασης του δικαιώματος της ελευθερίας έκφρασης, πολύ δε περισσότερο όταν αυτά πηγάζουν από ένα φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ΘΟΚ ανακοινώνει ότι, παρά τη σταθερή του θέση, η παράσταση πρέπει να ανεβεί στο πλαίσιο εκτέλεσης της αποστολής του, υποχρεώνεται να μην πραγματοποιήσει προς το παρόν την προγραμματισμένη παράσταση του έργου Cock στη Σωτήρα. Επιφυλάσσεται, ωστόσο, να ασκήσει κάθε έννομο δικαίωμα που προκύπτει από τη συγκεκριμένη απόφαση των δημοτικών αρχών Σωτήρας, προκειμένου να προστατεύσει το κύρος και τη λειτουργία του».

Το ΑΚΕΛ Σωτήρας καταδικάζει

Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Φιλελεύθερου" το ΑΚΕΛ Σωτήρας αντιδρά στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ακύρωση της απόφασης και αναλαμβάνει πρωτοβουλία ώστε το συγκεκριμένο θεατρικό έργο να παρουσιαστεί σε άλλο γειτονικό Δήμο ή Κοινότητα.

 

Top News