Breaking News
Το έπος του '40 μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο
Το έπος του '40 μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο

Η 28η Οκτωβρίου, το ιστορικό έπος του '40, η κατοχή...

Αυτά υπήρξαν ένα λαμπρό πεδίο δόξης για τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Δεκάδες ήταν οι ταινίες που δημιουργήθηκαν με φόντο τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις περισσότερες να μπλέκουν το πολεμικό στόρι με το ρομάντζο. Κάποιες είναι πολύ γνωστές και κάποιες άλλες όχι. Όλες όμως έχουν το ίδιο κοινό χαρακτηριστικό: αποτυπώνουν τον πατριωτισμό και την πίστη που είχαν οι Ήρωες του 1940 στην ελευθερία. 

Υπολοχαγός Νατάσσα (1970)

natassa.jpg

Ίσως η πιο γνωστή ταινία του ελληνικού κινηματογράφου για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας, ενώ ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, στο ρόλο του Ορέστη Αρσένη, γίνεται η προσωποποίηση της αντίστασης. 

Μοναδική είναι η σκηνή που η Νατάσσα είναι όμηρος των Γερμανών, στα υπόγεια της Κουμαντατούρ και αρνείται μάνα και παιδί για την πατρίδα. Χαρακτηριστική ατάκα «Τσακιστείτε από μπροστά μου, σταματήστε να με βασανίζετε, έξω, έξωωωωω»

Συγκλονιστικό είναι και το φινάλε της ταινίας, όπου ο Ορέστης ντύθηκε Γερμανός προκειμένου να σώσει τη γυναίκα του, πράγμα που το πετυχαίνει. Και εκεί που τριγύριζαν ευτυχισμένοι και ανέμελοι... συμπολεμιστές του τον κτυπούν, καθώς ήταν ντυμένος ακόμη με τη στολή Γερμανού αξιωματικού. 

Πρωταγωνιστές: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Κώστας Καρράς, Σπύρος Καλογήρου, Ελένη Ζαφειρίου, Κάκια Παναγιώτου

Σκηνοθεσία: Νίκος Φώσκολος

Η υπόθεση: Νταχάου 1965. Η Νατάσσα Αρσένη επισκέπτεται το χώρο συγκέντρωσης, που την βρήκαν οι Αμερικανοί στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια ξεκινά το ταξίδι της επιστροφής της στην Ελλάδα. Μέσα στο τρένο ο νους της γυρίζει στο παρελθόν. Θυμάται τις παραμονές του ελληνο-ιταλικού πολέμου, που γνώρισε τον μεγάλο της έρωτα, τον Ορέστη. Τότε, που ανάμεσα στους Γερμανούς αξιωματικούς ήταν και ο συμφοιτητής της στο ωδείο, Μαξ Ρόιτερ, ο οποίος έγινε υπολοχαγός των SS, παρ' όλο, που η μητέρα του ήταν Ελληνίδα. Θυμάται τις περιπέτειες, που πέρασε μέχρι να βρεθεί με τον Ορέστη, τον γάμο της, που κόντεψε να διακοπεί από τον Μαξ, αλλά και τα βασανιστήρια, που υπέστη από τον ίδιο τον Μαξ. Θυμήθηκε, όμως, και το χαμό του Ορέστη, που εκτελέστηκε από Έλληνες αντάρτες, που τον πέρασαν για Γερμανό, αλλά και το παιδί, που είχε αποκτήσει μαζί του...


Κοντσέρτο για πολυβόλα (1967)

konsterto.jpg

Μοναδική η Τζένη Καρέζη στο ρόλο της Νίκης στην ταινία του Finos Film "Κοντσέρτο για πολυβόλα", μιας γυναίκας που λειτουργεί ως διπλός κατάσκοπος. Ο Κώστας Καζάκος ενσαρκώνει εξαιρετικά το ρόλο του λοχαγού Θεοδώρου, ο οποίος είναι ερωτευμένος με τη Νίκη. 

Χαρακτηριστική η στιγμή της δίκης, όπου ο ένας μάρτυρας μετά τον άλλο, μαρτυρούν εναντίον του, με τον Κώστα Καζάκο να φωνάζει "Ψέματα. Λέει ψέματα. Όλοι τους λένε ψέματα".  

Μια ταινία διπλής κατασκοπίας, η οποία διαδραματίζεται λίγο πριν την έκρηξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Πρωταγωνιστούν: Τζένη Καρέζη, Κώστας Καζάκος, Μάνος Κατράκης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Ανδρέας Μπάρκουλης, Σπύρος Καλογήρου

Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος

Η υπόθεση: Η Νίκη, μια πολιτική υπάλληλος στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, παραμονές του πολέμου του 1940, παραδίδει στρατιωτικά έγγραφα στους Ιταλούς, οι οποίοι την εκβιάζουν με τη ζωή του αδελφού της. Όταν αποκαλύπτεται η πράξη της, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά ο στρατηγός Δαρείος της προτείνει να συνεχίσει να προμηθεύει τους Ιταλούς με έγγραφα, πλαστά αυτή τη φορά. Στο διπλό αυτό παιχνίδι των κατασκόπων μπλέκεται και ο λοχαγός Θεοδώρου, ερωτευμένος με τη Νίκη, που συλλαμβάνεται, περνά από στρατοδικείο και καταδικάζεται σε θάνατο, όταν ανακαλύπτεται η δήθεν κλοπή αυτών των εγγράφων. Η εκτέλεση, όμως, είναι εικονική για να πειστούν οι Ιταλοί για την ακρίβεια των πληροφοριών και λίγο αργότερα ξεσπά ο πόλεμος.

Αυτοί που μίλησαν για θάνατο (1970)

aytoi.jpg

Μια εξαιρετική δουλειά του Γιάννη Δαλιανίδη, η οποία αποτύπωσε τον τρόπο που ζούσαν οι Έλληνες στην κατοχή. Μια δουλειά που κατάφερε να μεταδώσει στις νέες γενιές τις σκληρές συνθήκες εκείνης της εποχής, αλλά και την αφοσίωση που ένιωθαν οι αγωνιστές εκείνη την περίοδο. 

Στην ταινία ξεχωρίζουν η ερμηνεία του Χρόνη Εξαρχάκου, αλλά και του Μάνου Κατράκη, αλλά και της Κάκιας Παναγιώτου στο ρόλο της μάνας. 


Πρωταγωνιστές: Χρόνης Εξαρχάκος, Παντελής Ζερβός, Νικηφόρος Νανέρης, Μάνος Κατράκης, Κάκια Παναγιώτου, Ζωή Λάσκαρη, Ελένη Ζαφειρίου, Γιάννης Φέρτης, Βαγγέλης Σειληνός 

Σκηνοθεσία: Γιάννης Δαλιανίδης


Η υπόθεση: Η Μάρθα, ο Κώστας, ο Γιάννης, ο Νέστορας και ο Πάνος είναι μια παρέα συμφοιτητών. Το πάρτυ που δίνει στο σπίτι της η Μάρθα, το διαδέχεται το επόμενο πρωινό η κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου. Τα αγόρια θα φύγουν για το μέτωπο, ενώ η Μάρθα θα γίνει εθελόντρια νοσοκόμα και θα μετατεθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα βρεθεί και ο Κώστας τραυματισμένος. Λίγους μήνες αργότερα θα βρεθούν όλοι στην Αθήνα συνεχίζοντας τις σπουδές τους, αλλά και οργανώνοντας μια αντιστασιακή ομάδα, στην οποία ο Κώστας δεν δέχεται να μπει γιατί ο πατέρας του ποτέ δεν έκρυψε τα φιλογερμανικά αισθήματά του. Όταν η οικογένειά του αρχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης, ο Κώστας πιάνει δουλειά σαν μεταφραστής στη γκεστάπο.

Μια γυναίκα στην αντίσταση (1970)

antistasi.jpg

Ακόμη μια ταινία που πρωταγωνιστεί η αείμνηστη Τζένη Καρέζη. Ακόμη μια ταινία που αφήνει εποχή. Η καταπληκτική Τζένη στο ρόλο της Άννας, η οποία την ημέρα των αρραβώνων της χάνει τον αγαπημένο της, τον πατέρα και τον αδελφό της, οι οποίοι όλοι μαζί φεύγουν για το μέτωπο. 

Στο πλευρό της φυσικά ο Κώστας Καζάκος, ο οποίος ενσαρκώνει με επιτυχία τον τρελά ερωτευμένο αρραβωνιαστικό, ο οποίος αποφασίζει να ταξιδέψει με αεροπλάνο για να δει έστω και λίγο την αγαπημένη του. 

Πρωταγωνιστές: Τζένη Καρέζη, Κώστας Καζάκος, Άγγελος Αντωνόπουλος, Άλκης Γιάννακας

Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος

Η υπόθεση: Η Άννα χάνει την ημέρα των αρραβώνων της τον αγαπημένο της, όπως και τον πατέρα και αδερφό της, αφού όλοι φεύγουν για τον πόλεμο με τους Ιταλούς. Η επέλαση των Γερμανών θα δώσει ένα σκληρό χτύπημα στην οικογένειά της. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται, πλησιάζοντας τον Γερμανό διοικητή της περιοχής και θα βοηθήσει τον αρραβωνιαστικό της, που είναι πλέον ενταγμένος στην αντίσταση, να συλλάβει τον υψηλόβαθμο Γερμανό.

Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά (1969)

daskala.jpg

Το αχτύπητο δίδυμο του ελληνικού κινηματογράφου, Αλίκη Βουγιουκλάκη - Δημήτρης Παπαμιχαήλ, καταφέρνουν και κερδίζουν το κοινό ξανά, μέσα από την δραματική ταινία "Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά". 

Η Μυρτώ, μια νεαρή δασκάλα, διορίζεται σε ένα χωριό, όπου εκεί γνωρίζει και ερωτεύεται το Στέφανο. Την ημέρα του γάμου τους ξεσπά ο πόλεμος. 

Συγκλονιστική η στιγμή που η Μυρτώ και ο πατέρας του Στέφανου μαθαίνουν για το θάνατό του, με την Αλίκη Βουγιουκλάκη να τρέχει στο δάσος και να θυμάται όσα έζησε με το Στέφανο. 

Το ανατρεπτικό τέλος της ταινίας την κάνει ακόμη πιο συγκλονιστική, κατά το οποίο ο Στέφανος επιστρέφει την ώρα που η Μυρτώ ετοιμάζεται να παντρευτεί τον φίλο της, Άγγελο. 

Μια ταινία που πραγματεύεται τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι που ζούσαν στα βουνά, κατά την περίοδο της κατοχής, που είχαν να αντιμετωπίσουν τους κατακτητές, αλλά και τους μαυραγορίτες. Ο Σπύρος Καλογήρου ενσαρκώνει καταπληκτικά το ρόλο του Γαρμπή του μαυραγορίτη. 

Πρωταγωνιστές: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Παντελής Ζερβός, Άγγελος Αντωνόπουλος, Σπύρος Καλογήρου, Μάκη Ρευματάς, Αγγέλα Καζακίδου, Γιάννης Τότσικας 

Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος 

Η υπόθεση: Σ’ ένα μικρό χωριό, λίγο πριν ξεσπάσει ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, καταφθάνει η καινούρια δασκάλα, η Μυρτώ Θεοδώρου, για να αντικαταστήσει τον γερασμένο πια δάσκαλο. Γεμάτη αγάπη για τη δουλειά της και για τα μικρά παιδιά, προσπαθεί να εφαρμόσει ένα καινούριο εκπαιδευτικό σύστημα, χωρίς καταπιεστικά μέτρα. Όμως, οι γονείς δεν εγκρίνουν τις νέες αυτές μεθόδους της. Μάλιστα, η κατακραυγή εναντίον της κορυφώνεται όταν γίνεται γνωστός ο δεσμός της με τον Στέφανο, τον γιο του προέδρου του χωριού. Τη μέρα, που  το ερωτευμένο ζευγάρι, παντρεύεται κυρρήσεται ο πόλεμος και ο Στέφανος φεύγει για να υπηρετήσει την πατρίδα.  Γρήγορα όμως τα νέα, που φτάνουν από το Μέτωπο είναι δυσάρεστα καθώς ο Στέφανος σκοτώνεται και η Μυρτώ μένει μόνη, με πολλούς από τους συγχωριανούς να της κάνουν τη ζωή δύσκολη. Τα χρόνια της γερμανικής κατοχής είναι πολύ σκληρά και η νεαρή δασκάλα αφοσιώνεται στους μαθητές της, έχοντας φύλακα - άγγελο τον συνάδελφό της, Άγγελο, που έχει μετατεθεί στο χωριό για χάρη της…  


Top News