Πολιτική


Tο γεωτρύπανο της ΕΝΙ έβαλε πλώρη για το τεμάχιο 3 - Σε περιοχή που δέσμευσε για ασκήσεις η Τουρκιά
Tο γεωτρύπανο της ΕΝΙ έβαλε πλώρη για το τεμάχιο 3 - Σε περιοχή που δέσμευσε για ασκήσεις η Τουρκιά

Μπορεί Eni και κυβέρνηση να μην ήταν σε θέση χθες να δώσουν ποσότητες φυσικού αερίου στο Καλυψώ, ωστόσο δεδομένη είναι η ανακάλυψη κοιτάσματος και δη εξαιρετικής ποιότητας. Αυτό εξάλλου αποδεικνύεται και από αυτή καθ` εαυτή την ανακοίνωση της Ιταλικής εταιρείας.

Της Χριστίνας Μαύρου

«Για το τεμάχιο 9 η εταιρεία δεν έβγαλε ανακοίνωση, δεν βγάζουν ποτέ ανακοινώσεις εάν δεν είναι πετυχημένη η γεώτρηση. Έχουμε ανακάλυψη και χρειάζονται κάποιες μελέτες για να καθορίσουμε ποσά. Είχαμε και στον Ονησίφορο αλλά λόγω κακής ποιότητας ταμιευτήρα ήταν πολύ μικρή η ποσότητα. Δεν φαίνεται να είναι έτσι το ίδιο πράγμα εδώ», δηλώνει ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Όμως τι είναι αυτό που δεν καθιστά ακόμα δυνατό τον με ακρίβεια καθορισμό των ποσοτήτων φυσικού αερίου;

Το τρυπάνι του Saipem 12000 φτάνοντας σε συγκεκριμένο βάθος, στα πρώτα στάδια της γεώτρησης, εντόπισε χαμηλής ποιότητας δομή με φυσικό αερίο.Προχωρώντας ωστόσο ακόμα πιο βαθιά εντόπισε εξαιρετικής ποιότητας φυσικό αέριο σε εκτεταμένο εύρος,που σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνά τα τρία τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Με τις μελέτες που θα ακολουθήσουν θα διαφανεί εαν μπορεί να αξιοποιηθεί και το φυσικό αέριο της πρώτης δομής.

«Υπήρχαν κάποιες ιδιομορφίες ναι πολύ παρόμοιες με αυτές του ΖΟΡ, αλλά με διαφορές, που δεν μας επιτρέπουν ακόμα να βγάλουμε όσο ασφαλή συμπεράσματα γίνεται».

Με αποδεδειγμένη πλέον την επέκταση του γεωλογικού μοντέλου τύπου ΖΟΡ στην κυπριακή ΑΟΖ, και ανακάλυψη στο οικόπεδο 6, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι γεωτρήσεις της ExxonMobil στο οικόπεδο 10 τον ερχόμενο Οκτώβριο, ενώ απο Δευτέρας ξεκινά η γεώτρηση της Eni στο στόχο Σουπιά ενός του οικοπέδου τρία,σε ένα εντελώς νέο γεωλογικό μοντέλο σε ρηχά νερά,  με το Saipem 12000 να βρίσκεται καθοδόν.

«Η γεώτρηση στο 6 έγινε εδώ, ακολουθούν οι δύο στο 10 που βασίζονται σε αυτή την περιερατοσθένη περιοχή και τώρα πάμε στο 3 που όπως βλέπετε απο τον γεωλογικό χάρτη, είναι εντελώς νέο μοντέλο." 9,23 "Εδώ είναι ο χώρος της γεώτρησης, η ζώνη ασφαλείας των 500 μέτρων και η γραμμή για τα υποστηρικτικά σκάφη».

Η Τουρκία, επαναλαμβάνοντας εαυτόν, έχει δεσμεύσει ειδικά το οικόπεδο 3 για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, όπως είχε πράξει και όταν το SAIPEM 12000 προσέγγιζε το στόχο Καλυψώ. 

«Η τουρική προκλητικότητα είναι απρόβλεπτη.Το σημαντικό για εμάς είναι να αντιμετωπίσουμε αυτή την προκλητικότητα με ψυχραιμία, προσπαθεί να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες, και εμείς δεν θα παίξουμε αυτό το παιχνίδι αμφισβήτησης».

Οι εταιρείες, υπέδειξε, γνωρίζουν πολύ καλά πως να λειτουργούν σε αυτό το δύσκολο, γεωπολιτικά, περιβάλλον, έχοντας φυσικά δίπλα τους τις κυβερνήσεις των χωρών τους.