Πολιτική


Το κυπριακό συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Αυστρίας
Το κυπριακό συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Αυστρίας

Τις προτεραιότητες της επικείμενης Αυστριακής Προεδρίας της ΕΕ, θέματα ανατολικής Μεσογείου, το Κυπριακό και το Brexit, συζήτησε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με την Αυστριακή ομόλογό του Karin Kneissl, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους.

Ο κ. Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Αυστρία, με την ευκαιρία της επερχόμενης Αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ που ξεκινά την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας επί των συγκεκριμένων προτεραιοτήτων και για το πώς η Λευκωσία μπορεί να συνδράμει προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των θεμάτων άμεσου ενδιαφέροντος της Αυστριακής Προεδρίας και της ΕΕ, γενικότερα.

Ο κ.  Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη σημασία της περιοχής της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου και στην ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου της ΕΕ με τις χώρες της περιοχής.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε, επίσης, τον ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διαδραματίσει προς αυτή την κατεύθυνση, λαμβάνοντας υπόψη τις άριστες σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με όλα τα γειτονικά κράτη, τους Τριμερείς Σχηματισμούς που έχουν αναπτυχθεί, όπως επίσης το γεγονός ότι η Κύπρος είναι το κράτος-μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με τα κράτη της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα και τις προκλήσεις που αναμένονται να απασχολήσουν την ΕΕ το αμέσως επόμενο διάστημα, περιλαμβανομένων των Δυτικών Βαλκανίων, του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) 2020-2017, των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, των σχέσεων της ΕΕ με τρίτα κράτη, της συζήτησης για το «Μέλλον της Ευρώπης» και ζητημάτων Μετανάστευσης και Πολιτικής Ασύλου.

Εξάλλου, οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τα θέματα άμεσου κυπριακού ενδιαφέροντος που θα απασχολήσουν την επερχόμενη Αυστριακή Προεδρία, όπως επίσης για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και για τα Συμπεράσματα Διεύρυνσης που αναμένονται να υιοθετηθούν σε επίπεδο ΕΕ εντός Ιουνίου 2018.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για την ενεργειακή προοπτική της Ανατολικής Μεσόγειου, σε συνάρτηση και με την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ.

Συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου και Αυστρίας και τρόποι ενίσχυσης τους, όπως επίσης η επερχόμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αυστρία που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Πηγή: ΚΥΠΕ