Breaking News
Το σύνδρομο του ομφαλού της γης

Η τουρκική οικονομία βουλιάζει. Η τουρκική λίρα κατρακυλά. Η τ/κ οικονομία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Το τουρκικό νόμισμα απώλεσε πέραν του 40% της αξίας του. Ο πληθωρισμός κινείται σε αστρονομικά μεγέθη. Όλα αυτά είναι γεγονός. Ακόμα βάσει και των εκθέσεων των οίκων αξιολόγησης το μέλλον της τουρκικής οικονομίας προδιαγράφεται κάθε άλλο παρά ευοίωνο.

Εδώ στην Κύπρο πολλοί τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Μιλούν για τη μεγάλη και μοναδική ευκαιρία που μας παρουσιάζεται για να προκαλέσουμε περαιτέρω κόστος στην Τουρκία και επιτέλους να τους γονατίσουμε. Το γεγονός μάλιστα ότι η τ/κ οικονομία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία της τουρκικής λίρας, για ορισμένους είναι ό,τι καλύτερο. Πιστεύουν ότι αν εξαθλιωθούν οικονομικά θα υποχωρήσουν στις αξιώσεις μας.

Αυτές οι απόψεις δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται. Μετά το 1963 αυτά πίστευε και ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Αν τους αφήσουμε απομονωμένους και οικονομικά εξαθλιωμένους στο τέλος πού θα πάνε; Θα συνθηκολογήσουν. Τα αποτελέσματα βέβαια γνωστά και τις καταστροφικές συνέπειες αυτών των πολιτικών τις ζούμε καθημερινά μέχρι και σήμερα.

Όσον αφορά την Τουρκία, ακούς ό,τι θες. Κάποιοι, πιο προχωρημένοι, πιστεύουν ότι μεταξύ των όρων που θα θέσει ο Τράμπ για εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία θα είναι και η στάση της στο κυπριακό. Με άλλα λόγια ο Αμερικανός πρόεδρος θα τους πει, τον Πάστορα και την Κύπρο διαφορετικά θα σας καταστρέψουμε.

Μετά τις πρόσφατες επαφές του υπουργείου Άμυνας με αξιωματούχους του Πενταγώνου, πολλοί πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί θα «αντικαταστήσουν» την Τουρκία με την Κύπρο. Πριν λίγο καιρό μάλιστα οι ομογενείς είπαν ότι με δεδομένη την κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, θα προσπαθήσουν (σχεδόν το κατάφεραν) να αρθεί το εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κύπρο.

Με περισσή επιπολαιότητα πιστεύουμε ότι ο Ερντογάν είναι ένας τρελός που θα καταστρέψει την χώρα του. Μακάρι να ήταν έτσι. Ακόμα ότι στην άλλη πλευρά του ατλαντικού υπάρχει ένας θεότρελος που είναι διατεθειμένος να διαλύσει συμμαχίες, να θέσει σε κίνδυνο την ισχύ του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και να παραδώσει την Τουρκία στην Ρωσία.

Εκτός όλων των άλλων έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τους αριθμούς και με τα οικονομικά μεγέθη. Οι εμπορικές συναλλαγές ΕΕ - Τουρκίας ανέρχονται γύρω στα 160 δις. Έτσι για να αντιληφθούμε τι σημαίνει, το εμπόριο αυτό είναι 8.5 φορές το μέγεθος του ΑΕΠ της Κύπρου. Αν ακόμα αναβαθμιστεί η τελωνιακή ένωση τότε υπολογίζεται ότι μπορεί να εκτοξευθεί στα 320 δις, δηλαδή σχεδόν 17 φορές το κυπριακό ΑΕΠ.

Η πολιτική Ερντογάν σίγουρα θα κοστίσει πολλά στην Τουρκία αλλά δεν θα καταστραφεί οικονομικά. Ο Σουλτάνος γνωρίζει ότι αν καταρρεύσει θα πάρει πολλούς μαζί του. Οι Ευρωπαίοι δεν θα τον αφήσουν. Γι’ αυτούς τα οικονομικά μεγέθη είναι τεράστια. Ο Γερμανός, ο Γάλλος, ο Ιταλός και ο Ισπανός δεν θα επιτρέψουν το τραπεζικό τους σύστημα να περιέλθει σε περιπέτειες λόγω της μεγάλης έκθεσής τους στην τουρκική οικονομία. Εκτός των γερμανικών funds, η γαλλική BNP Paribas, η ιταλική UniCredit και η ισπανική BBVA, έχουν τεράστια σημασία για την ΕΕ.

Η στροφή της Τουρκίας προς την ΕΕ, ως αντιστάθμισμα της κρίσης με τις ΗΠΑ, σίγουρα είναι μια θετική εξέλιξη φτάνει να την διαχειριστούμε σωστά. Άλλωστε αυτός ήταν, αρχικά τουλάχιστον, ο στόχος μας. Η ένταξή μας στην ΕΕ ήταν ο καταλύτης που θα επενεργούσε θετικά στη λύση του προβλήματός μας. Μια Τουρκία εντός ΕΕ σίγουρα θα ωφελήσει το εθνικό μας θέμα. Βέβαια αν είμαστε τόσο επιπόλαιοι που να πιστεύουμε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα πουν στην Τουρκία πρώτα φύγετε από την Κύπρο και μετά ελάτε να σας βοηθήσουμε, σίγουρα θα απογοητευτούμε.

Έτσι, δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε διαχρονικά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας. Υπερτιμώντας το μέγεθός μας, θεωρούμε δεδομένο το ότι όλες αυτές οι εξελίξεις είναι προς όφελός μας. Τσακώνονται οι μεγάλοι και πιστεύουμε ότι οι μικροί μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ή ακόμα να επηρεάσουν καταστάσεις. Πέρασαν τόσα χρόνια, υποφέραμε τα πάνδεινα, αλλά ακόμα να προσγειωθούμε και να δούμε κατάματα τις πραγματικότητες. Δυστυχώς το σύνδρομο του ομφαλού της γης δεν λέει να μας αφήσει.