Πολιτική


Χωρίς ημερομηνία η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί λόγω τ/κ πλευράς ΒΙΝΤΕΟ
Χωρίς ημερομηνία η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί λόγω τ/κ πλευράς ΒΙΝΤΕΟ

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ετοιμότητα για μια τέτοια συνάντηση ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, «και όλα αυτά εν μέσω τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ και αυτό δείχνει το θάρρος του».

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε στην εκπομπή VOTE του TVONE ότι «ο κ. Ακιντζί αποδέχθηκε την πρόταση αλλά δεν επιθυμεί να δεσμευτεί το πότε αυτή θα πραγματοποιηθεί».

Και δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα αλλά θα συναντηθούν ως υπεύθυνοι ηγέτες για μια συζήτηση εφ όλης της ύλης για να δυο που βρισκόμαστε και που πάμε, είπε ο διαπραγματευτής.

Δεν αναμένουμε σε αυτό το στάδιο να προβεί σε διορισμό ειδικού αντιπροσώπου, είπε, αλλά περιμένει τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε διάλογο και να συμφωνήσουν κατά πόσο θα επαναρχίσει ο διάλογος. «Δεν το βλέπω να το κάνει αν δεν ωριμάσουν οι συνθήκες», κατέληξε.

Σε ότι αφορά την επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δήλωσε ότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης στην κυπριακή ΑΟΖ και την ωρίμανση των συνθηκών για να επαναρχίσει ο διάλογος.

Φυσικό αέριο και κυπριακό

«Το ζήτημα που θέτουν οι Τούρκοι για συναπόφαση στο θέμα του φυσικού αερίου πριν από την λύση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», δήλωσε ο κ. Μαυρογιάννης, «διότι υποσκάπτεται η Κυπριακή Δημοκρατία».

Σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις επανέναρξης του διαλόγου ο Ε/κ διαπραγματευτής δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει ισχυρή βούληση από τις πλευρές, συναντίληψη για τη μορφή της λύσης, τη διαδικασία, τη μεθοδολογία και τα έξι σημεία που έθεσε ο Αντώνιο Γκουτέρες και κοινή αντίληψη για τον χρόνο που απαιτείται για όλη αυτή την διαδικασία.

Ενώ επανέλαβε ταυτόχρονα τη θέση της ε/κ πλευράς για τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων ως βασική προϋπόθεση.

Σε ότι αφορά το θέμα του Φυσικού Αερίου αυτό έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας για τη λύση και δεν πρόκειται να μπούμε σε λογικές του τύπου τι θα γίνει σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών που θέτει η τ/κ πλευρά.

Ήδη από την εποχή των διαπραγματεύσεων Χριστόφια – Ταλάτ συμφωνήθηκαν κάποιοι άξονες πάνω στο θέμα του Φυσικού Αερίου.

Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε ότι όλα τα ζητήματα που άπτονται των θαλάσσιων πόρων θα ρυθμίζονται με βάση το δίκαιο της θάλασσας και από την ομοσπονδιακή πλευρά. Επίσης συμφωνήθηκε όπως διατίθενται 6% των εισοδημάτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για υποδομές σε ότι αφορά την τ/κ συνιστώσα πολιτεία μέχρι να φτάσει στο 85% το ανά κεφαλήν ΑΕΠ της ε/κ πολιτείας.

«Επαναλαμβάνω», είπε, «ότι το πρόβλημα είναι ότι θέτουν θέματα για την πρό-λύσης εποχή ενώ εμείς συζητούμε για τη μετά-λύση εποχή».

Τουρκικές προκλήσεις και σύμμαχοι 

Σε ότι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις ανέφερε ότι πρέπει μέσα από διπλωματικές οδούς να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα εκτονώσουν την κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Και ο μόνος τρόπος να πάμε μπροστά είναι είτε να σταματήσουν είτε με βάση την αρχή της καλής γειτονίας ή μέσα από διαδικασίες του διεθνούς δικαίου», κατέληξε ο κ. Μαυρογιάννης.

Ενώ σε ότι αφορά τους συμμάχους εντός και εκτός της ΕΕ ο Ε/κ διαπραγματευτής δήλωσε ότι το σύνολο της διεθνούς κοινότητας συμμερίζεται τις θέσεις μας διότι η νομιμότητα βρίσκεται με το μέρος μας. «Βέβαια», πρόσθεσε, «θα θέλαμε κάτι παραπάνω αλλά η διεθνής κοινότητα υπολείπεται στο θέμα της εφαρμογής της νομιμότητας».

Επιμέλεια Σταύρος Αντωνίου


Top News