Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 LIVE ΑR3NA | 01:40 ΖΩΗ ΜΟΥ LIVE

Στέλλα Κυριακίδου: Στα κράτη - μέλη η ευθύνη για τη διασφάλιση της υγείας στα σχολεία

«Η ευθύνη για την υγειονομική περίθαλψη, μεταξύ άλλων και στις σχολικές εγκαταστάσεις, εναπόκειται κατά κύριο λόγο στα κράτη μέλη», σημειώνει σε σημερινή γραπτή απάντηση προς την Ελληνίδα ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, η Επίτροπος για την Υγεία της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.

Αφορμή για την απάντηση της Επιτρόπου έδωσε η ημερομηνίας 13 Νοεμβρίου 2019 γραπτή ερώτηση της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, ύστερα από τρία κρούσματα της ιδιαίτερα μεταδοτικής ασθένειας της ψώρας, που σημειώθηκαν σε ειδικό σχολείο στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα τη διακοπή των μαθημάτων και την προσωρινή σφράγιση του σχολείου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απολύμανσης και η θεραπεία μαθητών και καθηγητών.

Η ευρωβουλευτής ρωτούσε την Κομισιόν, ποιες ενέργειες έχουν γίνει στο πλαίσιο του τρίτου Προγράμματος για τη δράση της Ένωσης στον τομέα της υγείας (2014-2020) προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία στις σχολικές μονάδες των κρατών μελών της ΕΕ καθώς και σε ποιο ποσοστό απορροφήθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προβλέπονται στο άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 282/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2014.

Με τη σημερινή της απάντηση η Επίτροπος σημειώνει ότι η Κομισιόν αναγνωρίζει τη σημασία της διασφάλισης της υγείας στα σχολεία, καθώς και της πρόληψης και του ελέγχου της ψώρας, αλλά τονίζει ότι η ευθύνη για την υγειονομική περίθαλψη, μεταξύ άλλων και στις σχολικές εγκαταστάσεις, εναπόκειται στα κράτη μέλη».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει η Επίτροπος, το κοινοτικό πρόγραμμα για την υγεία παρέχει στήριξη στα κράτη μέλη, προκειμένου να ενισχύσουν τις πολιτικές τους σχετικά με την υγεία και παρόλο που το πρόγραμμα δεν αφορά συγκεκριμένους χώρους (όπως τα σχολεία), αρκετές από τις πρωτοβουλίες του υλοποιήθηκαν σε σχολεία ή προορίζονταν για αυτά.

Ένα παράδειγμα είναι η επιχορήγηση λειτουργίας που παρέχεται στο ίδρυμα-δίκτυο Schools for Health in Europe, το οποίο αποσκοπεί στη βελτίωση της υγείας των παιδιών και των νέων στην Ευρώπη και στη μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας, θέτοντας στο επίκεντρο τα σχολεία. Επιπλέον, μία από τις κατηγορίες στο Ευρωπαϊκό Βραβείο Υγείας 2019 αναγνώρισε τις ορθές πρακτικές των σχολείων για την πρόληψη και τη μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά και τους νέους.

Η Επίτροπος για την Υγεία καταλήγει αναφέροντας ότι «κατά τα έτη 2014-2018, περίπου 96 εκατ. ευρώ, ήτοι το 34% του συνολικού προϋπολογισμού, χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που στηρίζουν τον πρώτο στόχο του προγράμματος για την υγεία —προαγωγή της υγείας, πρόληψη των ασθενειών και προώθηση υποστηρικτικών πλαισίων για υγιεινούς τρόπους ζωής με βάση την αρχή «η υγεία σε όλες τις πολιτικές».

Πηγή: ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

22:01 Lifestyle

Χάνουν τους τίτλους τους Χάρι, Μέγκαν – Η δήλωση της Βασίλισσας

21:42 Κόσμος

Επίθεση Τσαβούσογλου στην ελληνική κυβέρνηση: Σαμποτάρετε την ειρήνη στην Λιβύη

21:33 Υγεία

Πέραν των 100 παιδιών με γρίπη Α στην Κύπρο

21:25 Κόσμος

Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ινδονησία

21:17 Οικονομία

Με αυξήσεις φωτιά στα καύσιμα το 2020

00:15 Αθλητικά

Καθάρισε την Ατλέτικο η Ειμπάρ

21:06 Κύπρος

Ετοιμαστείτε για τσουχτερό κρύο – Στο ψυγείο η Κύπρος τις επόμενες μέρες

20:48 Αστυνομικά

Οδηγοί προσοχή - Ανακοίνωση της Αστυνομίας για επικίνδυνους δρόμους

20:37 Πολιτική

Αναστάτωση από τις φερόμενες δηλώσεις του Ιταλού ΥΠΕΞ στο «Ανατολού»

20:29 Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης στο OMEGA: Να στριμώξουμε την Τουρκία μέσω μίας προσφυγής στη Χάγη

20:09 Αστυνομικά

Κλοπή κατοικίας στην Πέγεια με λεία 7 χιλ. ευρώ και χρυσαφικά

23:55 Αθλητικά

Άλωσε το «Σαν Πάολο» (και) η Φιορεντίνα…

19:39 Υγεία

Ποια συμπτώματα μαρτυρούν καρδιακή πάθηση

19:06 Κόσμος

Οι δυνάμεις του Χάφταρ απέκλεισαν τους κύριους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου

18:40 Αστυνομικά

Επιδιορθώθηκε ο δρόμος Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς που είχε υποστεί καθίζηση από την κακοκαιρία

18:10 Scitec

Στο στόχαστρο των «Anonymous Greece» τούρκικες ιστοσελίδες

17:41 Κόσμος

Ουκρανικό Boeing: Το Ιράν στέλνει τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους στην Ουκρανία

23:20 Αθλητικά

Οριστικά χωρίς Ράσφορντ η Γιουνάιτεντ

17:19 Αστυνομικά

Ο ρόλος των 3 συλληφθέντων για τους 101 μετανάστες που έφτασαν στο Κάβο Γκρέκο

16:59 Κόσμος

Διάσκεψη Βερολίνου: Τι προβλέπει το προσχέδιο των συμπερασμάτων

Όλη η ενημέρωση σε ένα App