Πέμπτη 2 Απριλίου 2020 LIVE ΕΥΤΥΧΕΙΤΕ | 02:30 ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ LIVE

Ο απρόσμενος παράγοντας που επιταχύνει την φθορά των πνευμόνων

Η αύξηση του σωματικού μας βάρους επιταχύνει την εξασθένιση της πνευμονικής λειτουργίας κατά την ενηλικίωση, σύμφωνα με νέα έρευνα

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, η λειτουργία των πνευμόνων ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία. Τώρα, έρευνα από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, φέρνει στο φως έναν παράγοντα που φαίνεται να επιταχύνει τη φθορά της πνευμονικής λειτουργίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο Thorax, η αύξηση του σωματικού βάρους αποδείχτηκε αρνητικός παράγοντας για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος σε 3.700 ασθενείς από την Ευρώπη και την Αυστραλία, ηλικίας 20 έως 44 ετών, και σε διάστημα παρακολούθησης 20 χρόνων. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα τέτοιου μεγέθους που εξετάζει τη σύνδεση του βάρους με την υγεία των πνευμόνων.

Οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν τακτικά σε μέτρηση του βάρους τους και εκτίμηση της κατάστασης της υγείας των πνευμόνων τους με σπιρομέτρηση για το διάστημα 1991-2014. Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, οι συμμετέχοντες με δείκτη μάζας σώματος στα συνιστώμενα όρια καθώς και τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, εμφάνισαν ταχύτερη εξασθένιση της πνευμονικής τους λειτουργίας. Ένα άλλο σημαντικό εύρημα, έδειξε πως η απώλεια βάρους φάνηκε να ανακόπτει αυτή την επιτάχυνση ενώ οι συμμετέχοντες που διατήρησαν το βάρος τους σταθερά χαμηλό καθ ‘όλη τη διάρκεια της ενηλικίωσης, παρουσίασαν ακόμα μικρότερη εξασθένιση των πνευμόνων.

Κατά την επικεφαλής της έρευνας και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, Gabriela Prado Peralta, υπάρχουν δύο μηχανισμοί που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σχέση του αυξημένου σωματικού βάρους με την υγεία των πνευμόνων. Πρώτον, η αύξηση βάρους δύναται να επηρεάσει τη λειτουργία της αναπνοής, καθώς το λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιακή και θωρακική χώρα μπορεί να περιορίσει τον χώρο που απαιτούν οι πνεύμονες για τη διαστολή τους κατά τη διαδικασία της αναπνοής. Δεύτερον, η λειτουργία των πνευμόνων μπορεί να επηρεαστεί από το βάρος μέσω φλεγμονωδών διεργασιών, καθώς ο λιπώδης ιστός – η περιοχή όπου συσσωρεύεται το λίπος – αποτελεί πηγή φλεγμονωδών ουσιών ικανών να βλάψουν τον πνευμονικό ιστό και να μειώσουν έτσι τη διάμετρο των αεραγωγών.

Η διατήρηση της καλής λειτουργίας των πνευμόνων κατά την ενηλικίωση είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών, οι οποίες, στις μέρες μας, αποτελούν μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως. «Δεδομένου του επιδημικού χαρακτήρα του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας σήμερα, είναι θεμελιώδες να εμπεδώσουμε τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει η μείωση του βάρους μας και η διατήρησή του σε υγιή επίπεδα στη λειτουργία των πνευμόνων, παράγοντα σημαντικό για την πρόληψη της νοσηρότητας και της θνησιμότητας του πληθυσμού», σχολίασε η Δρ. Aymerich, επισημαίνοντας την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών δημόσιας υγείας που να προάγουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής προς επίτευξη της καλής πνευμονικής υγείας.

Πηγή: ygeiamou.gr

LIVE
LIVE

23:55 Καλή Ζωή

Έλα να φτιάξουμε μια καινούρια κανονικότητα..

22:23 Κύπρος

Θετικό κρούσμα κορωνοϊού και σε επαγγελματία υγείας της Λεμεσού – Η επαφή με ασθενή

21:43 Κόσμος

Πάνω από 200.000 τα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ

21:26 Οικονομία

Έξω από τα δόντια για τα κόμματα ο Υπ. Οικονομικών: Θα έχουμε χρεοκοπίες αν δεν ρίξουμε όλα τα όπλα στη μάχη

21:04 Κύπρος

Το ποσοστό ασθενών με κορωνοϊό που θα χρειαστούν εντατική στην Κύπρο – Οι συμβουλές του Δρ. Μάριου Λοϊζου

00:05 Αθλητικά

Δεύτερη προπόνηση και χαμόγελα από Ράγιος (ΦΩΤΟ)

20:50 Κύπρος

Ολοκληρώθηκε η αποστολή των Κυπρίων Αστυνομικών στον Έβρο

20:36 Κύπρος

Πράσινο φως αλλά διχασμένος ο ιατρικός κόσμος για τη χλωροκίνη

20:26 Κύπρος

ΕΚΤΑΚΤΟ: Συναγερμός για πέντε κρούσματα στις πρώτες βοήθειες του Γ. Ν Λευκωσίας

20:23 Κύπρος

Τέσσερα κρούσματα κορωνοϊού στο Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Αμμοχώστου

19:58 Κύπρος

Η κατάσταση στο νοσοκομείο αναφοράς – Ο αριθμός που νοσηλεύεται και το εξιτήριο σε ασθενή

23:40 Αθλητικά

Κλειστή επ’ αόριστον η Premier League!

19:48 Agora

Κύμα μέτρων από Τράπεζα Κύπρου για αντιμετώπιση της κρίσης

19:36 Κύπρος

Επιβεβαιώθηκε ακόμη ένας γιατρός στο νοσοκομείο Πάφου στα σημερινά κρούσματα

19:28 Κύπρος

Μια ανάσα πριν τα 400 κρούσματα η Κύπρος (ελεύθερες περιοχές και κατεχόμενα)

19:08 Κόσμος

Κορωνοϊός - Βρετανία: Μεγαλώνει η τραγική λίστα - 563 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

18:39 Κύπρος

Δραματικό μήνυμα από τον Υπουργό Υγείας μετά τα 58 νέα κρούσματα

23:25 Αθλητικά

Με τηλεδιάσκεψη οι προπονήσεις

18:31 Κύπρος

Καθρέφτης της συμπεριφοράς μας τα 58 νέα κρούσματα  - Όλες οι πληροφορίες και το νέο θύμα στη μάχη με τον ιό

18:29 Κύπρος

Άλλα 7 κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα

Όλη η ενημέρωση σε ένα App