Τρίτη 4 Αυγούστου 2020 LIVE BOOTH | 16:00 FAKATE ΤΟΥΣ LIVE

Σ.Κυριακίδου: Λαμβάνουμε μέτρα και δεν πρέπει να ενδώσουμε στον πανικό για τον COVID19

Το μήνυμα ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες εργάζονται για το συντονισμό της ανταπόκρισης των Κρατών Μελών της ΕΕ στην εξάπλωση του κορωνοϊού COVID19 και πως παρά την ανησυχία δεν πρέπει να ενδώσουμε στον πανικό, έστειλε με δήλωσή της στο ΚΥΠΕ, η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, η οποία επέστρεψε από τη Ρώμη όπου είχε επαφές με τις ιταλικές αρχές για το θέμα. Η Επίτροπος είναι ταυτόχρονα σε επικοινωνία και με τον Υπουργό Υγείας της Ελλάδας Βασίλη Κικίλια μετά και τα κρούσματα του ιού σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με την εικόνα που έχει για τη συνολική κατάσταση η Επίτροπος δήλωσε: "από την πρώτη μέρα η προστασία των πολιτών και υποστήριξη των Κρατών Μελών στις παγκόσμιες προσπάθειες για περιορισμό της εξάπλωσης του COVID19 ήταν από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως έχουμε ήδη πει οι ιοί δεν γνωρίζουν σύνορα. Αυτή είναι μια κατάσταση που σίγουρα προκαλεί ανησυχία αλλά δεν ενδίδουμε στον πανικό".

Σημείωσε δε ότι "πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα φαινόμενα παραπληροφόρησης και στις ξενοφοβικές δηλώσεις που παραπλανούν τους πολίτες". Όπως είπε η Επίτροπος Κυριακίδου, "στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα, βρισκόμαστε ακόμη στη φάση του περιορισμού. Δεδομένης της ταχύτητας όμως που μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση, όπως το έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες πρέπει να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για πιθανή αύξηση του αριθμού των περιστατικών".

Σε σχέση με τα μέτρα που λαμβάνονται από τις υπηρεσίες της ΕΕ, η Επίτροπος τόνισε ότι "εργαζόμαστε για να υπάρχει ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των Κρατών Μελών. Έχουμε ζητήσει τα Κράτη Μέλη να επανεξετάσουν τα σχέδια αντιμετώπισης πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων που υπάρχουν για υγειονομική περίθαλψη, για την ικανότητα διάγνωσης, για τις εργαστηριακές δοκιμές". Όπως είπε "όλα τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να μας ενημερώσουν για τα σχέδια ετοιμότητας τους που προτίθενται να εφαρμόσουν σε περίπτωση που αυξηθούν τα περιστατικά".

Σημείωσε δε ότι θα ήθελε να καλωσορίσει "τη στήριξη που εκφράστηκε χθες από τους Υπουργούς Υγείας που ήταν παρόντες στη Ρώμη, οι οποίοι αποφάσισαν την διατήρηση ανοικτών συνόρων και ότι δεν καταφεύγουν σε ενέργειες που αυτή τη στιγμή θα μπορούσαν θεωρηθούν και δυσανάλογες και μη αποτελεσματικές".

Στέλνοντας μάλιστα μήνυμά προς τους πολίτες η Επίτροπος τόνισε:  "θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που έχω πει και στην αρχή. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει ανησυχία αλλά δεν πρέπει να υπάρχει πανικός. Ότι εργαζόμαστε σκληρά μαζί με όλα τα Κράτη Μέλη ώστε να μπορούμε να είμαστε όσον το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση μιας σίγουρα δύσκολης κατάστασης η οποία εξελίσσεται".

Καταλήγοντας και σε σχέση με τα πρώτα περιστατικά που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, η Επίτροπος σημείωσε ότι είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία χθές με τον Υπουργό Υγείας της χώρας: "Λαμβάνονται όλα τα μέτρα, όπως ακριβώς αυτά έχουν δοθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και βέβαια υπάρχει και η παρακολούθηση της κατάστασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες".

Πηγή: ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

14:35 Κύπρος

Κραυγή απόγνωσης γονέων παιδιών με ειδικές ανάγκες – Βάσανο και ταλαιπωρία η υποχρεωτική χρήσης μάσκας

14:10 Κύπρος

Επιμένει ο Κωστρίκης για τον τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Κύπρο

13:59 Κόσμος

Ναυάγησαν σε ένα μικρό νησί στον Ειρηνικό και σώθηκαν χάρη στο SOS που έγραψαν στην άμμο

13:50 Πολιτική

Ανησυχία ΓΓ ΑΚΕΛ για το θέμα συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με τη Ρωσία

13:48 Κύπρος

Ικανοποιημένη η Γιολίτη από την εικόνα στο αεροδρόμιο Πάφου

14:55 Αθλητικά

Ο ΚΟΑ τίμησε τους πεσόντες του αθλητισμού

13:44 Κύπρος

Πάνω από 27.000 τεστ μέχρι σήμερα στα κυπριακά αεροδρόμια

13:15 Scitec

TikTok: Το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσινγκτον για «εκφοβισμό» με την αναγκαστική πώληση του δικτύου

13:10 Κύπρος

Προς λήψη στοχευμένων μέτρων για μείωση των εργατικών ατυχημάτων

13:06 Κόσμος

Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία

12:44 Κόσμος

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: «Μη με πυροβολήσετε» - Νέο βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης

14:50 Αθλητικά

Συνεδριάζουν μετά τις αντιδράσεις!

12:27 Ελλάδα

Ανακοινώθηκε το νέο κυβερνητικό σχήμα στην Ελλάδα

12:23 Κύπρος

ΚΕΒΕ: Να σταματήσει η δημοσιοποίηση ονομάτων εταιρειών που υπάρχουν κρούσματα COVID-19

12:04 Κύπρος

Έτσι ξεκίνησε το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στην Κύπρο – Από τα μηδενικά στα διψήφια και βάλε κρούσματα

12:01 Υγεία

Κορωνοϊός: Οι μελέτες με τεστ αντισωμάτων ίσως υποτιμούν την πραγματική ανοσία

11:45 Κύπρος

Διαφωνεί ο Καραγιάννης για Λεμεσό: Δεν υπάρχει 2ο κύμα, αλλά έξαρση κρουσμάτων

14:50 Αθλητικά

Συνεδριάζουν μετά τις αντιδράσεις!

11:37 Αστυνομικά

Καταγγελίες και πρόστιμα για τους «ξεροκέφαλους» της καραντίνας

11:29 Κύπρος

Οι τρεις κατηγορίες χωρών - Τι προνοείται για τους επιβάτες από την κάθε κατηγορία

Όλη η ενημέρωση σε ένα App