Τρίτη 31 Μαρτίου 2020 LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ | 14:00 ΑΙΧΜΕΣ LIVE

Σ.Κυριακίδου: Λαμβάνουμε μέτρα και δεν πρέπει να ενδώσουμε στον πανικό για τον COVID19

Το μήνυμα ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες εργάζονται για το συντονισμό της ανταπόκρισης των Κρατών Μελών της ΕΕ στην εξάπλωση του κορωνοϊού COVID19 και πως παρά την ανησυχία δεν πρέπει να ενδώσουμε στον πανικό, έστειλε με δήλωσή της στο ΚΥΠΕ, η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, η οποία επέστρεψε από τη Ρώμη όπου είχε επαφές με τις ιταλικές αρχές για το θέμα. Η Επίτροπος είναι ταυτόχρονα σε επικοινωνία και με τον Υπουργό Υγείας της Ελλάδας Βασίλη Κικίλια μετά και τα κρούσματα του ιού σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με την εικόνα που έχει για τη συνολική κατάσταση η Επίτροπος δήλωσε: "από την πρώτη μέρα η προστασία των πολιτών και υποστήριξη των Κρατών Μελών στις παγκόσμιες προσπάθειες για περιορισμό της εξάπλωσης του COVID19 ήταν από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως έχουμε ήδη πει οι ιοί δεν γνωρίζουν σύνορα. Αυτή είναι μια κατάσταση που σίγουρα προκαλεί ανησυχία αλλά δεν ενδίδουμε στον πανικό".

Σημείωσε δε ότι "πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα φαινόμενα παραπληροφόρησης και στις ξενοφοβικές δηλώσεις που παραπλανούν τους πολίτες". Όπως είπε η Επίτροπος Κυριακίδου, "στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα, βρισκόμαστε ακόμη στη φάση του περιορισμού. Δεδομένης της ταχύτητας όμως που μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση, όπως το έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες πρέπει να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για πιθανή αύξηση του αριθμού των περιστατικών".

Σε σχέση με τα μέτρα που λαμβάνονται από τις υπηρεσίες της ΕΕ, η Επίτροπος τόνισε ότι "εργαζόμαστε για να υπάρχει ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των Κρατών Μελών. Έχουμε ζητήσει τα Κράτη Μέλη να επανεξετάσουν τα σχέδια αντιμετώπισης πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων που υπάρχουν για υγειονομική περίθαλψη, για την ικανότητα διάγνωσης, για τις εργαστηριακές δοκιμές". Όπως είπε "όλα τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να μας ενημερώσουν για τα σχέδια ετοιμότητας τους που προτίθενται να εφαρμόσουν σε περίπτωση που αυξηθούν τα περιστατικά".

Σημείωσε δε ότι θα ήθελε να καλωσορίσει "τη στήριξη που εκφράστηκε χθες από τους Υπουργούς Υγείας που ήταν παρόντες στη Ρώμη, οι οποίοι αποφάσισαν την διατήρηση ανοικτών συνόρων και ότι δεν καταφεύγουν σε ενέργειες που αυτή τη στιγμή θα μπορούσαν θεωρηθούν και δυσανάλογες και μη αποτελεσματικές".

Στέλνοντας μάλιστα μήνυμά προς τους πολίτες η Επίτροπος τόνισε:  "θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που έχω πει και στην αρχή. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει ανησυχία αλλά δεν πρέπει να υπάρχει πανικός. Ότι εργαζόμαστε σκληρά μαζί με όλα τα Κράτη Μέλη ώστε να μπορούμε να είμαστε όσον το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση μιας σίγουρα δύσκολης κατάστασης η οποία εξελίσσεται".

Καταλήγοντας και σε σχέση με τα πρώτα περιστατικά που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, η Επίτροπος σημείωσε ότι είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία χθές με τον Υπουργό Υγείας της χώρας: "Λαμβάνονται όλα τα μέτρα, όπως ακριβώς αυτά έχουν δοθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και βέβαια υπάρχει και η παρακολούθηση της κατάστασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες".

Πηγή: ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

13:45 Κύπρος

Κανάλι άμεσης επικοινωνίας κράτους με Κύπριους στο εξωτερικό μέσω connect2cy

13:44 Κύπρος

Θα φτιάξεις μία και για την μητέρα μου; Συγκινεί η Κύπρια που φτιάσχνει μάσκες για τα νοσοκομεία

13:40 Αστυνομικά

Έξαρση ηλεκτρονικού εγκλήματος με θύματα παιδιά ελέω κορωνοϊού

13:24 Κόσμος

Η ΕΕ ξεκινά την επιχείρηση IRINI για την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

13:18 Κύπρος

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο 95% των σχολείων παγκύπρια

13:40 Αθλητικά

«Μετά την καταιγίδα, έρχεται η ξαστεριά»

13:10 Κύπρος

Φωνές προσωπικού στο Κέντρο Βραχείας Νοσηλείας στην Πάφο για μη στοιχειώδη μέτρα προστασίας

13:00 Κόσμος

Βρετανία: Νέα στοιχεία για θανάτους από τον κορωνοϊό στο σπίτι

12:57 Κύπρος

Ενισχύεται το πλαίσιο προστασίας της μεσογειακής φώκιας

12:55 Κύπρος

Συνέχιση καταβολής κρατικών ενισχύσεων για προστασία γεωργικών καλλιεργειών από αγρινά

12:50 Οικονομία

Ο πρόεδρος του Eurogroup προειδοποιεί για τον κίνδυνο κατακερματισμού της ευρωζώνης

13:15 Αθλητικά

Η Ανόρθωση δίνει το «Θεμιστόκλειο» στο κράτος

12:49 Κύπρος

Ιδού οι απαντήσεις του Υπ. Εσωτερικών για τα νέα μέτρα - Κανονικά η βόλτα κατοικίδιου σε κοντινή απόσταση

12:48 Πολιτική

Πιο επικίνδυνες από το 74 οι σημερινές στιγμές – Το δραματικό μήνυμα του προέδρου της Βουλής

12:46 Κόσμος

Ιταλία: Μεσίστιες οι σημαίες για τα θύματα του COVID-19

12:43 Κύπρος

Μία πτήση αναχωρεί σήμερα από το αεροδρόμιο Λάρνακας

12:30 Κύπρος

Διενεργούμε τα περισσότερα τεστ κορωνοϊού παγκοσμίως κατ΄αναλογία πληθυσμού

13:05 Αθλητικά

«Θέλω να μείνω στο εξωτερικό, με βοήθησε η Ανόρθωση»

12:27 Κόσμος

Πανδημία: Μεγάλος ο κίνδυνος από την ασφυξία των συστημάτων υγείας-Νέες κατεθυντήριες από ΠΟΥ

12:22 Κύπρος

Αγανακτισμένος ο Φαίδωνος με τους δημότες που δεν συμμορφώνονται στα μέτρα περιορισμού

Όλη η ενημέρωση σε ένα App