Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 LIVE ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ | 20:10 OMEGA NEWS LIVE

Υπό μελέτη η χλωροκίνη από την Επιστημονική Ομάδα του Υπουργείου Υγείας

Στη διαδικασία μελέτης του φαρμάκου και συγκεκριμένα της χλωροκίνης, που χρησιμοποιούν οι Κινέζοι και παρουσιάζει ενδείξεις αποτελεσματικότητας απέναντι στον κορωνοϊό, βρίσκεται η Συμβουλευτική Επιτροπή Ειδικών του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το μέλος της και Καθηγητή Μικροβιολογίας-Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρο Καραγιάννη.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Καραγιάννης, η υποομάδα της Συμβουλευτικής Επιτροπής έχει λάβει σοβαρά υπόψη αυτό δεδομένο και βρίσκεται στη διαδικασία της αξιολόγησής του.

Σημείωσε ότι αν και δεν έχει δημοσιευτεί τίποτα ακόμα σε έγκριτα περιοδικά, για το συγκεκριμένο φάρμακο, εντούτοις η Επιστημονική Ομάδα κάνει την έρευνα της και αν όντως ισχύει η πληροφόρηση ότι το συγκεκριμένο φάρμακο αποδίδει, τότε θα γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Καραγιάννης είπε πως πρόκειται για ένα συνηθισμένο φάρμακο, τη χλωροκίνη, την οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «την έχουμε με το τσουβάλι στην Κύπρο».

«Η υποομάδα της Συμβουλευτικής Επιτροπής το έχει λάβει υπόψη, φυσικά πρέπει να γίνει αξιολόγηση των δεδομένων και όχι να βλέπουμε τι έχει δημοσιευτεί και τι γράφεται στο διαδίκτυο, το οποίο μπορεί να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», είπε.

Εξήγησε πως πρέπει να μελετηθούν όλα τα δεδομένα, πριν το Υπουργείο Υγείας προχωρήσει σε μια ενδεχόμενη χρήση και παραγωγή σκευασμάτων, που θα περιέχουν την ουσία χλωροκίνη.
 
Ο ίδιος, ωστόσο, ανέφερε πως δεν έχει δει τίποτα σε έγκριτα περιοδικά ακόμα, επομένως θα προτιμούσε να περιμένει να βεβαιωθούν εντελώς ότι πράγματι είναι καλό το συγκεκριμένο φάρμακο.

Διαθέσιμες οι εταιρείες στην Κύπρο να παράγουν το φάρμακο εάν χρειαστεί

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο κ. Καραγιάννης είπε πως πρόκειται για ένα συνηθισμένο φάρμακο, το οποίο «έχουμε με το τσουβάλι στην Κύπρο».

Σημείωσε πως είναι ένα πολύ φθηνό φάρμακο, για να προσθέσει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες στην Κύπρο είναι διαθέσιμες να το παράξουν αν χρειαστεί.

Σε καλό δρόμο η κατασκευή εμβολίου

Σχετικά με το αν το Υπουργείο Υγείας έχει ενημερωθεί, για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η παρασκευή του πρώτου εμβολίου, που θα αντιμετωπίσει τον ιό, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι το θέμα αυτό βρίσκεται σε πολύ σε καλό δρόμο, εξηγώντας ότι υπάρχουν δύο εμβόλια, τα οποία είναι υπό δοκιμασία σε ανθρώπους πλέον.

«Περάσαμε από το στάδιο των πειραματόζωων και επομένως ανάλογα με το τι θα δείξουν τα τεστ στον άνθρωπο, τότε θα προχωρήσουν στην παραγωγή του, εάν πράγματι  είναι αποτελεσματικό», είπε.

Ερωτηθείς πότε αναμένεται το πρώτο εμβόλιο, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε πως «είναι μακρύς ο δρόμος ακόμα», σημειώνοντας ότι «σε ένα χρόνο τουλάχιστον αναμένεται να είναι έτοιμο».

Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση πως εάν πράγματι είναι τόσο προστατευτικό, τότε οι εταιρείες θα βρουν τρόπο να το παράγουν μαζικά πιο γρήγορα.

Σε ερώτηση γιατί είναι τόσο δύσκολο να παραχθεί ένα εμβόλιο, εξήγησε ότι πρέπει να παραχθούν δισεκατομμύρια εμβόλια και ότι η ζήτηση θα είναι τέτοια, που οι εταιρείες δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Προς το παρόν ανοδική η πορεία καταγραφής κρουσμάτων, ωστόσο, ήπια η αύξηση

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση εάν υπάρχει νέα πρόβλεψη για την καμπύλη των κρουσμάτων και σε ποιο σημείο βρισκόμαστε, ο κ. Καραγιάνης είπε ότι μέχρι στιγμής παρουσιάζεται ανοδική πορεία στην καταγραφή των κρουσμάτων, ωστόσο, σημείωσε ότι είναι ήπια η αύξηση.

«Εγώ πάντα έλεγα ότι αν μείνουμε σε μονοψήφιους αριθμούς καθημερινά, αυτό είναι πολύ καλό στοιχείο. Εκείνο που θέλουμε να αποφύγουμε είναι να βλέπουμε τους αριθμούς να διπλασιάζονται κάθε μέρα», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό κρουσμάτων που καταγράφηκε μέχρι αυτή τη στιγμή και ερωτηθείς αν αυτός προμηνύει ότι τα πράγματα θα γίνουν ανεξέλεγκτα, ο κ. Καραγιάννης είπε πως δεν παρατηρείται κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή, εκφράζοντας την ελπίδα να παραμείνουμε σε μονοψήφιους αριθμούς κρουσμάτων καθημερινά και να μην παρουσιαστεί αυτό το πρόβλημα.

LIVE
LIVE

19:06 Ελλάδα

Αρνητικό ρεκόρ με 453 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

18:56 Αστυνομικά

Ώρες αγωνίας για 74χρονη - Ελλείπει από την οικία της στη Λευκωσία

18:50 Κύπρος

Ακτιβιστές παρενοχλούν και προκαλούν κυνηγούς – Τι καταγγέλλουν οι κυνηγοί

18:43 Scitec

Μέσο κοινωνικής δικτύωσης απειλεί να αποκλείσει τους Ευρωπαίους χρήστες

18:05 Πολιτική

Μπορρέλ: Στη Σύνοδο Κορυφής για καθοδήγηση το ζήτημα της Τουρκίας

19:10 Αθλητικά

Ενδιαφέρει Ομόνοια: Οι σκέψεις του Πέδρο Μαρτίνς

17:50 Κύπρος

Επιστροφή στα τρία - Καλά νέα από τα κρούσματα της Δευτέρας

17:46 Κύπρος

Επιτέλους πέφτουν οι πρώτες βροχές – Αλλάζει το σκηνικό του καιρού  

17:37 Υγεία

16η Πορεία Europa Donna Κύπρου - Ανάβουμε τη φλόγα της Δύναμης, της Ελπίδας και της Ζωής!

17:27 Κύπρος

Βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού για αύριο

17:21 Lifestyle

Αννίτα Σαντοριναίου: «Δεν αφήνω την απογοήτευση να με καταβάλει»

19:10 Αθλητικά

Το πρόγραμμα του Απόλλων-Λεχ Πόζναν

17:12 Κύπρος

Ανέβασαν χειρόφρενο οι οδηγοί ταξί στο αεροδρόμιο Λάρνακας - Θέλουν να ρυθμίζουν τη ράμπα τους

17:01 Lifestyle

Βραβεία ΕΜΜΥ 2020: Οι μεγάλοι νικητές της πρώτης online τελετής

16:48 Αστυνομικά

Υπό κράτηση o 35χρονος πού έστησε την κομπίνα με τους εικονικούς γάμους στη Λάρνακα

16:41 Πολιτική

YΠΕΞ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων: Η Τουρκία επιλέγει να κλιμακώνει την ένταση έναντι της Κύπρου

16:35 Κύπρος

Υπ. Υγείας : Τίθεται σε λειτουργία ηλεκτρονική διεύθυνση για απορίες σχετικά με τα πρωτόκολλα

19:00 Αθλητικά

Το πρωτάθλημα και οι… σύντομες θητείες

16:25 Agora

Το Flexiqule® μειώνει τη δυσκαμψία και τον πόνο των αρθρώσεων με σύμμαχο τη φύση!

16:18 Υγεία

Δεύτερο πάγωμα του εμβολίου της Οξφόρδης – Τρίτη θα είναι και... φαρμακερή λένε οι New York Times 

Όλη η ενημέρωση σε ένα App