Κυριακή 31 Μαΐου 2020 LIVE ΕΙΚΟΝΕΣ | 16:00 ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΜΟΥ ΜΕΣΑ LIVE

Eπηρεάζει ο ζεστός καιρός την εξάπλωση του COVID19 ;

Πολλές μολυσματικές ασθένειες επιβραδύνονται με τις εποχές. Η γρίπη συνήθως φθάνει με τους ψυχρότερους χειμερινούς μήνες. Άλλοι, όπως ο τυφοειδής πυρετός, τείνουν να κορυφώνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι περιπτώσεις ιλαράς μειώνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε εύκρατα κλίματα, ενώ σε τροπικές περιοχές κορυφώνονται κατά την ξηρή περίοδο.

Ίσως πολλοί άνθρωποι τώρα ρωτούν αν μπορούμε να περιμένουμε παρόμοια εποχικότητα με τον Covid-19. Από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου, ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα, με τον αριθμό των περιπτώσεων να αυξάνεται πλέον έντονα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Πολλές από τις μεγαλύτερες εστίες εμφανίστηκαν σε περιοχές όπου ο καιρός είναι πιο ψυχρός, οδηγώντας σε εικασίες ότι η νόσος μπορεί να αρχίσει να απομακρύνεται με την άφιξη του καλοκαιριού.

Δεδομένα και διαφορές με άλλους ιούς και γρίπη

Ο ιός που προκαλεί τον Covid-19 – ο οποίος έχει ονομασθεί επίσημα ως SARS-CoV-2 – είναι πολύ καινούργιος για να έχει σταθερά στοιχεία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι περιπτώσεις θα αλλάξουν με τις εποχές.

Ο στενά συνδεδεμένος ιός Sars που εξαπλώθηκε το 2003 περιορίστηκε γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν λίγες πληροφορίες για το πώς επηρεάστηκε από τις εποχές.

Υπάρχουν κάποιες ελπίδες ότι καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στο βόρειο ημισφαίριο, θα αρχίσουν να μειώνουν τις περιπτώσεις του κοροναϊού.

Μια μελέτη που διεξήχθη πριν από 10 χρόνια από την Kate Templeton, από το Κέντρο Μολυσματικών Νόσων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στη Βρετανία, διαπίστωσε τρεις κοροναϊούς – όλοι ελήφθησαν από ασθενείς με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος σε νοσοκομεία και χειρουργικές επεμβάσεις στο Εδιμβούργο -.

Αυτοί οι ιοί φάνηκαν να προκαλούν λοιμώξεις κυρίως μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου – παρόμοιο με αυτό που παρατηρήθηκε με τη γρίπη. Ένας τέταρτος κοροναϊός, ο οποίος βρέθηκε κυρίως σε ασθενείς με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, ήταν πολύ πιο σποραδικός.

Υπάρχουν μερικές πρώτες ενδείξεις ότι ο Covid-19 μπορεί επίσης να έχει συγκεκριμένη έξαρση ανάλογα με τις εποχές. Η εξάπλωση των κρουσμάτων της νέας νόσου σε όλο τον κόσμο φαίνεται να δείχνει ότι προτιμά τις δροσερές και ξηρές συνθήκες.

Μια μη δημοσιευμένη ανάλυση που συγκρίνει τον καιρό σε 500 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο όπου υπήρξαν περιπτώσεις Covid-19 φαίνεται να υποδηλώνει μια σύνδεση μεταξύ της εξάπλωσης του ιού και της θερμοκρασίας, της ταχύτητας του ανέμου και της σχετικής υγρασίας.

Μια άλλη μη δημοσιευμένη μελέτη έδειξε επίσης ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες συνδέονται με τη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης του Covid-19, αλλά σημειώνει ότι η θερμοκρασία από μόνη της δεν επηρεάζει από μόνη της τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Περαιτέρω, ως τώρα μη δημοσιευμένη έρευνα προβλέπει ότι τα εύκρατα ζεστά και κρύα κλίματα είναι τα πιο ευάλωτα στην τρέχουσα έκρηξη του Covid-19, ακολουθούμενα από άνυδρες περιοχές.

Τα τροπικά μέρη του κόσμου είναι πιθανό να επηρεαστούν λιγότερο, λένε οι ερευνητές. Οι πανδημίες συχνά δεν ακολουθούν τα ίδια εποχιακά πρότυπα που παρατηρούνται σε πιο φυσιολογικές εστίες .

Αλλά χωρίς πραγματικά δεδομένα σε όλες τις εποχές, οι ερευνητές βασίζονται στη μοντελοποίηση υπολογιστών για να προβλέψουν τι μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του έτους.

Η εξαγωγή των δεδομένων σχετικά με τη εποχικότητα του Covid-19 με βάση τους ενδημικούς κοροναϊούς – ιούς που κυκλοφορούν στον πληθυσμό για κάποιο χρονικό διάστημα – είναι κάτι το δύσκολο. Οι ενδημικοί ιοί είναι εποχιακοί για διάφορους λόγους που δεν ισχύουν σήμερα για την πανδημία του Covid-19.

LIVE
LIVE

15:40 Lifestyle

Το συγκινητικό μήνυμα της μητέρας του Πάνου Ζάρλα: «Σ' αγαπώ και μου λείπεις πολύ γιε μου»

15:20 Κόσμος

Brexit: Κατηγορίες Μπαρνιέ κατά Τζόνσον και προειδοποίηση για «no deal»

15:16 Κύπρος

Τίμησαν τη Λάρνακα οι Κύπριοι – Άλλοι για θάλασσα άλλοι για βόλτα

14:47 Κόσμος

Χάος στις ΗΠΑ για τη δολοφονία Φλόιντ: Αυξάνονται οι νεκροί - Πυρά και σε δημοσιογράφους

14:35 Κόσμος

«Πληγή» για τον Τζόνσον η υπόθεση Κάμινγκς εν μέσω νέων προειδοποιήσεων για τη χαλάρωση των μέτρων

15:25 Αθλητικά

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

14:26 Αστυνομικά

Ώρες αγωνίας για ηλικιωμένη - Χάθηκαν τα ίχνη της στη Λευκωσία

13:39 Lifestyle

Ο Μάρτιν Σκορσέζε έκανε τη ζωή του στην καραντίνα ταινία

13:35 Lifestyle

Η Ναόμι Κάμπελ είναι το πρώτο πρόσωπο του brand Pat McGrath Labs

12:54 Αστυνομικά

Με ναρκωτικά 37χρονος στην ελεύθερη Αμμόχωστο

12:27 Κύπρος

Πολύ λογική διευθέτηση το σταδιακό άνοιγμα των οδοφραγμάτων, λέει ο καθηγητής Καραγιάννης

15:20 Αθλητικά

ΑΝΑΤΡΟΠΗ

12:18 Κύπρος

Σε καλύτερα επίπεδα οι εξωτερικές αιμοδοσίες

11:56 Κόσμος

10χρονη χτυπήθηκε και κάηκε μέχρι θανάτου σε τελετή εξορκισμού στην Αλγερία

11:23 Κύπρος

Τρεις ασθενείς με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου

11:21 Κύπρος

Τριήμερο πένθος για τον Δήμο Λευκονοίκου προς τιμή του τέως Δημάρχου Μιχάλη Πήλικου

11:19 Πολιτική

Στις θέσεις τους οι Βουλευτές - Πίσω στην κανονικότητα οι συνεδριάσεις των Επιτροπών

15:15 Αθλητικά

ΚΛΕΙΣΤΟΣ

10:54 Κύπρος

Αρχιεπίσκοπος: Ανοσιούργημα ό,τι έκανε ο Ερντογάν στην Αγία Σοφία

10:46 Αστυνομικά

Εστιατόρια, κομμωτήριο και παιδότοπος ανάμεσα στα υποστατικά που καταγγέλθηκαν από την αστυνομία

Όλη η ενημέρωση σε ένα App