Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021 LIVE ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ | 15:00 ΕΙΚΟΝΕΣ LIVE

Πρόστιμο €60,5 εκ. από Κομισιόν σε φαρμακευτικές εταιρείς που καθυστέρησαν τη διάθεση φθηνότερου φαρμάκου

Η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμο στις φαρμακευτικές εταιρείες Teva και Cephalon ύψους €60,5 εκατ. επειδή συμφώνησαν να καθυστερήσουν για αρκετά χρόνια την είσοδο στην αγορά μιας φθηνότερης έκδοσης του φαρμάκου Cephalon για διαταραχές του ύπνου, το Modafinil, μετά τη λήξη των κύριων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Cephalon, ανακοίνωσε σήμερα η Αντιπρόεδρος Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η συμφωνία συνήφθη πολύ πριν η Cephalon γίνει θυγατρική της Teva. Η συμφωνία παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ και προκάλεσε σημαντική ζημιά στους ασθενείς της ΕΕ και στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης διατηρώντας τις τιμές υψηλές για το Modafinil.

Το Modafinil είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπερβολικής υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας που σχετίζεται ιδίως με τη ναρκοληψία. Ήταν το προϊόν στο οποίο η Cephalon όφειλε το 40% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της.

Ενώ τα κύρια διπλώματα ευρεσιτεχνίας που προστατεύουν τη μοδαφινίλη είχαν λήξει στην Ευρώπη μέχρι το 2005, η Cephalon εξακολουθούσε να κατέχει ορισμένα δευτερεύοντα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με τη φαρμακευτική σύνθεση της μοδαφινίλης, η οποία είχε ως στόχο την εξασφάλιση πρόσθετης προστασίας διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Η σημερινή απόφαση αφορά μια συμφωνία διακανονισμού διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σύμφωνα με την οποία η Cephalon παρακίνησε την Teva να μην εισέλθει στην αγορά με μια φθηνότερη έκδοση του Modafinil, σε αντάλλαγμα με ένα πακέτο εμπορικών συμφωνιών που ήταν επωφελείς για την Teva και ορισμένες πληρωμές σε μετρητά.

Η Teva κατείχε τα δικά της διπλώματα ευρεσιτεχνίας σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής του Modafinil, ήταν έτοιμη να εισέλθει στην αγορά με τη δική της έκδοση, και συμφώνησε με την Cephalon να σταματήσει την είσοδό της στην αγορά και να μην αμφισβητήσει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Cephalon.

Η είσοδος φέρνει ανταγωνισμό τιμών σε αγορές που μπορούν να οδηγήσουν σε πτώση τιμών έως και 90%. Όταν η Teva εισήλθε στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου για μικρό χρονικό διάστημα το 2005, όντως προσέφερε 50% χαμηλότερη τιμή από την τιμή του Provigil της Cephalon.

Η έρευνα της Kομισιόν διαπίστωσε ότι για αρκετά χρόνια, αυτή η συμφωνία για «πληρωμή έναντι καθυστέρηση» απέκλεισε την Teva ως ανταγωνιστή και επέτρεψε στην Cephalon να συνεχίσει να χρεώνει υψηλές τιμές ακόμη και αν το κύριο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας Modafinil είχε λήξει από καιρό.

Τα πρόστιμα που επέβαλε η Κομισιόν στην Teva και την Cephalon ανέρχονται σε €30 εκ. και €30,5 εκ. αντίστοιχα, συνολικά σε €60,5 εκ.

Η παράβαση διήρκεσε, για σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις χώρες του ΕΟΧ, από τον Δεκέμβριο του 2005 έως τον Οκτώβριο του 2011, όταν η Teva απέκτησε την Cephalon και έγιναν μέλη της ίδιας ομάδας.

Πρόστιμα που επιβάλλονται σε εταιρείες που παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ καταβάλλονται στον γενικό προϋπολογισμό της ΕΕ. Αυτά τα χρήματα δεν προορίζονται για συγκεκριμένες δαπάνες, αλλά οι συνεισφορές των κρατών μελών στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το επόμενο έτος μειώνονται αναλόγως. Επομένως, τα πρόστιμα συμβάλλουν στη χρηματοδότηση της ΕΕ και στη μείωση της επιβάρυνσης των φορολογουμένων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

13:41 Κόσμος

Σεισμός στην Ινδονησία: Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες στα συντρίμμια

13:36 Αστυνομικά

Έπεσε βράχος στον δρόμο Πέρα Πεδί προς Σαϊττά-Προσοχή συστήνει η αστυνομία

13:25 Κύπρος

Χωρίς ρεύμα αρκετές περιοχές της Λεμεσού λόγω βλαβών

13:19 Αστυνομικά

Οδηγοί προσοχή! Αποκολλήθηκε βράχος στο δρόμο Πλατρών - Τροοδίτισσας

12:59 Οικονομία

Άρχισε η εγκατάσταση του νέου ηλεκτρονικού συστήματος του Τμήματος Φορολογίας

13:10 Αθλητικά

Πήρε Βαλιάνο

12:52 Κόσμος

Ο 'Αρμιν Λάσετ ο νέος αρχηγός του CDU στη Γερμανία

12:32 Κύπρος

Επιδημιολογικά στοιχεία COVID-19: Διαγνώστηκαν 5.907 σε 14 ημέρες-Η αναφορά του Υπ. Υγείας

12:04 Κύπρος

Ξεπέρασαν τις 10 χιλιάδες οι εμβολιασθέντες στην Κύπρο

12:00 Κύπρος

Έντονες βροχές σε αρκετές περιοχές της Κύπρου-ΒΙΝΤΕΟ

11:35 Αστυνομικά

Υπό σύλληψη, γλίστρησε μέσα από τα χέρια των αστυνομικών στην Πάφο κι έγινε καπνός

13:05 Αθλητικά

ΣΟΚΑΡΕΙ

11:27 Ελλάδα

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Χιονίζει και στην Αττική-Κατάλευκα τοπία και από την υπόλοιπη Ελλάδα

11:05 Αστυνομικά

Τσάκωσε τον εμπρηστή την ώρα που επιχειρούσε να του κάψει το αυτοκίνητο

10:21 Ελλάδα

Ξεκινάει ο εμβολιασμός ατόμων άνω των 85 ετών στην Ελλάδα

09:55 Κύπρος

Παρουσίασε σοβαρά συμπτώματα παρά το ότι ήταν υγιής 17χρονη με κορωνοϊό στην Κύπρο-Νεότερα για την υγεία της

09:49 Αστυνομικά

85 καταγγελίες από την αστυνομία για παραβίαση των μέτρων

12:50 Αθλητικά

Τσιτσιπάς: “Οι Ελληνοαυστραλοί είναι πιο υπερήφανοι άνθρωποι που γνωρίζω”

09:29 Κύπρος

Νέα εκτίμηση επιδημιολογικού κινδύνου χωρών - Ποιες αλλάζουν κατηγορία

09:17 Κύπρος

Φτάσαμε στο αμήν, κάτω τα χέρια από την έρευνα Κουτσάφτη! Ανάρτηση-γροθιά στο στομάχι από την κ. Ανδριάνα Νικολάου

Όλη η ενημέρωση σε ένα App