Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 LIVE ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ Live | 06:20 ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΖΗΝΑ LIVE

Εξακόσια εβδομήντα οκτώ νέα περιστατικά καρκίνου του στόματος στην Κύπρο το διάστημα 2000-2017

Εξακόσια εβδομήντα οκτώ νέα περιστατικά σημειώθηκαν στην Κύπρο τη χρονική περίοδο 2000-2017, που αφορούσαν στον καρκίνο του στόματος, ενώ ειδικότερα την τελευταία πενταετία διαγιγνώσκονται περί τα 45 με 55 νέα περιστατικά ετησίως με τους άντρες να παρουσιάζουν διπλάσια πιθανότητα προσβολής από τις γυναίκες, αναφέρει το Υπουργείο Υγείας.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, με αφορμή την εκστρατεία πρόληψης κατά Καρκίνου του Στόματος, που θα διεξαχθεί από τις 30/11/20 μέχρι τις 6/12/2020, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως ο καρκίνος του στόματος και του στοματοφάρυγγα αποτελούν τον 8ο πιο συχνό καρκίνο στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι υπολογίζεται ότι ετησίως στην Ευρώπη καταγράφονται περί τα 100.000 νέα περιστατικά.

Όπως προσθέτει μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, αλλά και εντός των ίδιων των χωρών, παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις στον αριθμό των νέων περιστατικών, που σχετίζονται με την διαφορετική έκθεση των πολιτών τους στους παράγοντες κινδύνου, αλλά και με το επίπεδο ανάπτυξης των χωρών και την προσβασιμότητα στο Σύστημα Υγείας.

Σε σχέση με την Κύπρο, αναφέρει ότι κατά τη χρονική περίοδο 2000 - 2017 σημειώθηκαν 678 νέα περιστατικά που αφορούσαν καρκίνο στο χείλος, τη γλώσσα, το στόμα, τους σιαλογόνους αδένες τις αμυγδαλές και το στοματοφάρυγγα (κατηγορίες C0 – C10), για να συμπληρώσει πως τα συνηθέστερα περιστατικά καρκίνου του στόματος εντοπίζονται στα πλάγια χείλη της γλώσσας και στο έδαφος του στόματος.

 «Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος αυξάνει ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40 ετών. Κύριοι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνισή του είναι το κάπνισμα και το αλκοόλ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία «ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος είναι 15 φορές υψηλότερος όταν συνδυάζεται η κατανάλωση καπνού και αλκοόλ, ενώ και οι δύο αυτοί παράγοντες κινδύνου εκτιμάται ότι ευθύνονται για την εμφάνιση του 90% περίπου των καρκίνων του στόματος».

«Κλινικά», αναφέρεται, «ο καρκίνος του στόματος εμφανίζεται με τη μορφή λευκής ή ερυθρής πλάκας, καθώς και με τη μορφή πληγής ή όγκου συνηθέστερα στη γλώσσα και στο έδαφος του στόματος. Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να διαγνωστεί εγκαίρως μέσα από τη σωστή αυτοεξέταση που πρέπει να γίνεται από όλους μια φορά το μήνα, αλλά και μέσα από τις τακτικές ανά εξάμηνο επισκέψεις στον οδοντίατρο».

Επίσης, προσθέτει πως «η εύκολη προσβασιμότητα της στοματικής κοιλότητας στην κλινική εξέταση δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης με θετικές επιπτώσεις στη συνέχεια τόσο στο προσδόκιμο επιβίωσης όσο και στην ποιότητα ζωής», για να σημειώσει ότι «η σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του στόματος αποτυπώνεται παραστατικά στα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος αναφέρει ότι με την υιοθέτηση σωστών στρατηγικών πρόληψης, τα νέα περιστατικά καρκίνου μπορούν να μειωθούν κατά 30% ενώ αν ο καρκίνος του στόματος εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης αυξάνεται από 50% σε 80%».

Για την 8η εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του στόματος, αναφέρει ότι λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών που επικρατούν και στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με τα ευρύτερα μέτρα που λαμβάνονται για αναχαίτιση της πανδημίας, οι φετινές εκδηλώσεις θα διαφοροποιηθούν και θα περιλαμβάνουν διαδικτυακά σεμινάρια επιμόρφωσης των επαγγελματιών υγείας με θέματα όπως τη διαχείριση των επιπλοκών που εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα μετά τις ογκολογικές θεραπείες, αλλά και τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, σε όλους τους ασθενείς που θα επισκέπτονται για προγραμματισμένο ραντεβού τις Οδοντιατρικές Κλινικές που λειτουργούν στα δημόσια νοσηλευτήρια, θα δίνεται σχετικό ενημερωτικό υλικό, ενώ θα γίνεται εξατομικευμένη ενημέρωση και εξέταση.

LIVE
LIVE

22:06 Κύπρος

Δείτε τους μαγικούς αριθμούς της κλήρωσης του Τζόκερ - ΠΙΝΑΚΑΣ

21:58 Αστυνομικά

Εξώδικα 2.000 ευρώ έκαστος σε δύο κυνηγούς για κυνήγι σε απαγορευμένη περιοχή

21:43 Κύπρος

Κατάθεση ψυχής από την Άντρη Ελευθερίου – Όλα όσα βίωσε

21:32 Οικονομία

Ζητούν επανεκκίνηση μαζί με το λιανικό εμπόριο οι επιχειρηματίες εστίασης και ψυχαγωγίας

21:18 Αστυνομικά

Στα χέρια της αστυνομίας μετά από καταδίωξη ο 23χρονος για τον εμπρησμό της οικίας στην Επισκοπή

23:50 Αθλητικά

Ολυμπιακός: Yπογράφει τη Δευτέρα ο Παπασταθόπουλος

21:03 Ελλάδα

Βρέθηκε νεκρός ο Σήφης Βαλυράκης

21:00 Κύπρος

Λιανικό εμπόριο, sms, σχολεία και συναθροίσεις – Οι σκέψεις των επιδημιολόγων

20:36 Κόσμος

Νέες πληροφορίες καίνε τον Τραμπ: Δεν είχε σχέδιο διανομής του εμβολίου

20:14 Κύπρος

Καραγιάννης: Δεν νομίζω να πήγαν για άσκηση στο Τρόοδος – Ανησυχία από την κοσμοσυρροή

20:00 Ελλάδα

Αγνοείται ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης στα νερά του Ευβοϊκού κόλπου

23:45 Αθλητικά

Νόιερ: Έσπασε το ρεκόρ του Καν!

19:32 Ελλάδα

32 κρούσματα του βρετανικού στελέχους εντοπίστηκαν στην Ελλάδα

19:26 Αστυνομικά

Ο ρόλος που έπαιξε όχημα ηλικιωμένων στο νέο σοβαρό τροχαίο με μοτοσικλετιστή στη Δευτερά

19:00 Κύπρος

Τρεις νεκροί την Κυριακή στην Κύπρο - Πόσα κρούσματα εντοπίστηκαν

18:42 Κύπρος

Αυτά είναι τα σημεία για rapid test τη Δευτέρα - Κατάλογος

18:32 Lifestyle

Κέιτ Μος: Από την Καραϊβική στο Παρίσι για να γιορτάσει τα γενέθλιά της

23:40 Αθλητικά

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ:Να περάσει ο επόμενος

18:14 Κόσμος

Αεροπορική τραγωδία στη Βραζιλία: Νεκροί παίκτες και ο πρόεδρος της Πάλμας

17:49 Αστυνομικά

Αρχηγός Αστυνομίας: Μετά τη χθεσινή κοσμοσυρροή άλλαξε το σχέδιο για το Τρόοδος

Όλη η ενημέρωση σε ένα App