Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 LIVE OMEGA NEWS | 21:15 MASTER CHEF 5 LIVE

Βέλτιστες θεραπείες για ασθενείς με COVID-19, προτείνει διεθνής έρευνα με συμμετοχή του Πανεπιστημίου Κύπρου

Ένα νέο μαθηματικό μοντέλο, το οποίο ανέπτυξαν ερευνητές από το Εργαστήριο Βιοφυσικής του Καρκίνου του Τμήματος ΜηχανικώνΜηχανολογίας και Κατασκευαστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή  Τριαντάφυλλο Στυλιανόπουλο και με τη συμμετοχή του ερευνητή Δρ Χρυσοβαλάντη Βουτουρή, καθώς και συνεργατών ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και του Νοσοκομείου Brigham and Women`s στη Βοστώνη, αναμένεται να ρίξει φως στην εξέλιξη της νόσου COVID-19 και στην εφαρμογή πιο αποτελεσματικών θεραπειών σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, «με βάση τα ευρήματα της έρευνάς τους και την ανάπτυξη του νέου μαθηματικού μοντέλου, η οποία  δημοσιεύθηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), ο Αναπληρωτής Καθηγητής Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος, ο Δρ Χρυσοβαλάντης Βουτουρής και οι συνεργάτες τους προτείνουν ότι η βέλτιστη θεραπεία για ηλικιωμένους ασθενείς - που είναι πιθανό να έχουν ήδη φλεγμονή και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα σε σύγκριση με νεότερης ηλικίας ασθενείς - πρέπει να περιλαμβάνει στα αρχικά στάδια της νόσου τη χορήγηση της ηπαρίνης (αντιθρομβωτικό φάρμακο) ή/και τη χρήση φαρμάκων αναστολέων του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου, ενώ σε μεταγενέστερα στάδια της νόσου τη χρήση του αντιφλεγμονώδους φαρμάκου δεξαμεθαζόνη».

Αναφέρεται ότι σε ασθενείς με προϋπάρχουσες καταστάσεις όπως παχυσαρκία, διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση ή ανωμαλίες του ανοσοποιητικού συστήματος, η θεραπεία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει φάρμακα που στοχεύουν ειδικά σε ουσίες που προάγουν τη φλεγμονή (κυτοκίνες, όπως η ιντερλευκίνη-6) στο σώμα, καθώς και φάρμακα, που μπορεί να αναστέλλουν το σύστημα ρενίνης-αγγειοτενσίνης - τον κύριο μηχανισμό ελέγχου της αρτηριακής πίεσης του σώματος - αποτρέποντας έτσι την ενεργοποίηση της αρτηριακής πίεσης και την αντίσταση στη ροή του αίματος που μπορεί να συμβεί σε ιογενείς λοιμώξεις.
 
«Επιπρόσθετα το μοντέλο προβλέπει ότι αντι-ιϊκά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για την αντιμετώπιση της νόσου μπορεί να έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα με βάση το στάδιο που έχει προχωρήσει η ασθένεια, καθώς και το λόγο που οι γυναίκες διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά παρόλο που το ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να μην είναι τόσο ανθεκτικό όσο αυτό των ανδρών», ανέφερε ο κ. Στυλιανόπουλος.

Πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με το μοντέλο η εξέλιξη της νόσου σχετίζεται σημαντικά με τα αρχικά επίπεδα ιικού φορτίου, στα οποία εκτίθεται ο ασθενής. Τα χαμηλά αρχικά επίπεδα ιικού φορτίου μπορούν να οδηγήσουν στην εξασθένηση του ιού ακόμη και σε ηλικιωμένους ασθενείς ή σε ασθενείς αυξημένου κίνδυνου χωρίς τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής».

Η έρευνα του Αναπληρωτή Καθηγητή Τριαντάφυλλου Στυλιανόπουλου χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου (IδΕΚ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου οι ερευνητές σκοπεύουν να αναπτύξουν το μαθηματικό μοντέλο περαιτέρω για να μελετήσουν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε διάφορα εμβόλια κατά της COVID-19 καθώς και για την καλύτερη αντιμετώπιση καρκινοπαθών που προσβάλλονται από τη νόσο COVID-19.

Το μοντέλο και οι σημαντικές κλινικές εφαρμογές περιγράφονται στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) με τίτλο “In silico dynamics of COVID-19 phenotypes for optimizing clinical management”.

Αυτούσια τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ.

LIVE
LIVE

20:21 Πολιτική

Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής όδευσης του EastMed - Διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη στον ΠτΔ

20:14 Πολιτική

Με φόρμουλα τύπου Κραν Μοντανά η άτυπη πενταμερής - Κρίσιμες οι επαφές Λουτ στη Λευκωσία

20:11 Agora

Η Epic, το #1 δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο ξεκινά στρατηγική συνεργασία με τη Phoenix Towers International

19:39 Πολιτική

Το όραμά του για λύση δύο κρατών, νέα προσέγγιση για την περιοχή, λέει ο Τατάρ μετά την συνάντηση με Λουτ

19:37 Agora

Η γκάμα «ΚΑΡΠΟΣ» της ΟΛΥΜΠΟΣ, βραβεύεται ξανά!

19:25 Αθλητικά

Η νίκη του Εθνικού (vid)

19:10 Πολιτική

Νέες αποκαλύψεις στην ερευνητική για το σφαγείο cypra -  Καταπελτική κατάθεση Συλικιώτη

18:54 Κύπρος

Έτσι θα ξαναπάμε εστιατόριο – Τα sms, oι περιορισμοί και οι συναθροίσεις από την Τρίτη

18:39 Κύπρος

ΠτΔ: Εκτίμηση, σεβασμό αλλά και ευγνώμονες ευχαριστίες σε όλες τις γυναίκες

18:38 Κύπρος

Προβληματισμός για την επιστροφή των γυμνασίων στις 16 του Μάρτη – Η νέα ημερομηνία που συζητούν

18:07 Κύπρος

Μένουν sms και απαγορεύεις στις μετακινήσεις και ανοίγουν τα εστιατόρια – Οι προθέσεις της Κυβέρνησης

19:25 Αθλητικά

Ηλίας: «Δεν έχουμε κάνει τίποτα»

18:06 Πολιτική

Η λύση δύο κρατών στην Κύπρο θα δημιουργήσει κατάσταση 'win-win' είπε ο Ερντογάν στον Τζόνσον

18:05 Πολιτική

Η λύση δύο κρατών στην Κύπρο θα δημιουργήσει κατάσταση 'win-win' είπε ο Ερντογάν στον Τζόνσον

17:57 Ελλάδα

Νεκρό βρέφος με κορωνοϊό στην Ελλάδα - Το πιο νεαρό θύμα της πανδημίας

17:34 Ελλάδα

Στα 1.165 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Οι θάνατοι

17:25 Κύπρος

Εδώ θα γίνονται τα rapid test της Τρίτης - Όλα τα σημεία

19:15 Αθλητικά

Σακκάς: «Πάθαμε αυτό που φοβόμουν»

17:00 Κύπρος

Πιστοί στο τεστ οι μαθητές - Πόσοι δεν έκαναν σήμερα

16:41 Κύπρος

Στο δημόσιο η συντριπτική πλειοψηφία των καταγγελιών για παρενόχληση στην Κύπρο

Όλη η ενημέρωση σε ένα App