Στο περιβάλλον χημική ουσία που συνδέεται με τη νόσο Πάρκινσον

Ασαφείς παραμένουν οι αιτίες που προκαλούν τη νόσο Πάρκινσον, αν και ορισμένοι αιτιολογικοί παράγοντες έχουν προσδιοριστεί, όπως συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις ή τραυματισμός στο κεφάλι.
Παρόλα αυτά, οι συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των περιπτώσεων.
Οι επιστήμονες σημειώνουν πως ο αριθμός των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια και αν δεν αλλάξει κάτι, θα διπλασιαστεί ξανά ως το 2040.
Τονίζουν επίσης ότι οι παράγοντες κινδύνου που έχουν εντοπιστεί δεν αρκούν για να εξηγήσουν τον εκτεταμένο επιπολασμό της Πάρκινσον. Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης της νόσου είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο εξαιτίας της γήρανσης, οπότε επισημαίνουν ότι άλλες, λιγότερο ορατές αιτίες, θα πρέπει να συμβάλλουν στην άνοδό της.
Ανάμεσα στους λιγότερο ορατούς παράγοντες συγκαταλέγεται και ένας ευρέως χρησιμοποιούμενος βιομηχανικός διαλύτης, το τριχλωροαιθυλένιο, το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου για την νόσο Πάρκινσον και για τον οποίο οι επιστήμονες σημειώνουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την σύνδεση του τριχλωροαιθυλενίου με την Πάρκινσον.
Το τριχλωροαιθυλένιο είναι ένα απλό μόριο με έξι άτομα, το οποίο χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για να βγάλει την καφεΐνη από τον καφέ, να απολιπάνει μεταλλικά στοιχεία και στο στεγνό καθάρισμα των ρούχων.
Η άχρωμη χημική ουσία συνδέθηκε για πρώτη φορά με το Πάρκινσον το 1969.
Νέα μελέτη
Νεότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Parkinson’s Disease συνδυάζει τη βιβλιογραφική ανασκόπηση με επτά ενδεικτικά παραδείγματα και υποθέτει ότι αυτή η πανταχού παρούσα χημική ουσία συμβάλλει στην παγκόσμια άνοδο της Πάρκινσον. Σημειώνει μάλιστα ότι το τριχλωροαιθυλένιο είναι μια από τις αόρατες αιτίες της νόσου, που μπορεί να αποτραπεί και γι΄ αυτό προτείνει την απαγόρευση της χρήσης του.
Η μελέτη αναφέρεται στη χημική ουσία, περιγράφει τη συσχέτισή της με την Πάρκινσον και άλλες ασθένειες, περιγράφει λεπτομερώς την ευρεία χρήση και τις οδούς μόλυνσης και παρέχει έμμεσες αποδείξεις για τον ευρύτερο ρόλο της στην Πάρκινσον, μέσω ενδεικτικών περιπτώσεων που απεικονίζουν άτομα με τη νόσο που πιθανόν να εκτέθηκαν σε τριχλωροαιθυλένιο μέσω περιβάλλοντος ή επαγγέλματος.
Ολοκληρώνει με μια έκκληση για μεγαλύτερη έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του τριχλωροαιθυλενίου στην Πάρκινσον, την προστασία και την αποκατάσταση μολυσμένων τοποθεσιών και την απαγόρευση αυτής της χημικής ουσίας εξαιτίας της οποίας έχει προκληθεί ανυπολόγιστη βλάβη στην υγεία του κοινού.
Πηγή: in
Πατήστε εδώ για να ενημερωθείτε πως το καθαρό υγιεινό φιλτραρισμένο νερό βοηθά την υγεία σας