Πολιτική


Υπ. Ενέργειας: Μεγάλες προσδοκίες για το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ - ΒΙΝΤΕΟ
Υπ. Ενέργειας: Μεγάλες προσδοκίες για το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ - ΒΙΝΤΕΟ

«Σήμερα ανακοινώσαμε μια νέα ανακάλυψη κοιτάσματος με εκτεταμένη στήλη φυσικού αερίου», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του TVONE ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, και πρόσθεσε ότι είναι μεγάλες οι προσδοκίες ως προς το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.    

«Αυτό επαναβεβαιώνει», υποστήριξε ο Υπουργός Ενέργειας, «το γεωλογικό μοντέλο του Ζορ πάνω στο οποίο βασίστηκε και ο τρίτος γύρος αδειοδότησης».

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι ανακάλυψη είχαμε και στην περίπτωση του Ονησιφόρου και επαναβεβαίωση αλλά με τις ελάχιστες ποσότητες που ανακαλύφθηκαν.

«Σε αυτή την περίπτωση», συνέχισε, «φαίνεται ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα έστω και αν ακόμη δεν έχουμε πλήρη εικόνα για τις ποσότητες που ανακαλύφθηκαν».

Ερωτηθείς για το πότε θα έχουμε πλήρη αποτελέσματα ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε ότι «θα χρειαστούν γεωφυσικές μελέτες οι οποίες θα αρχίσουν άμεσα από την κοινοπραξία και θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες».

«Ακόμη», υποστήριξε «δεν θα έχουν δώσει ακριβείς ενδείξεις αλλά είμαι βέβαιος ότι θα γνωρίζουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα».

Σε ότι αφορά τον όρο «εκτεταμένη στήλη με καθαρό φυσικό αέριο» ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε ότι αυτό σημαίνει υψηλό σε περιεκτικότητα μεθάνιο που αγγίζει σύμφωνα με τους ειδικούς το 99,9% και ξεπερνά σε ποιότητα αυτό του Ζορ.

Στη συνέχεια εξήγησε την έννοια της «εκτεταμένης στήλης» όπου όπως είπε σημαίνει την κάθετη στήλη στην οποία προχωράς μέσα στο κοίτασμα και πόσο βαθειά φτάνεις μέχρι να συναντήσεις νερό.

Δημιουργία τερματικού;

Για το θέμα της δημιουργίας τερματικού ο κ. Λακκοτρύπης αποκάλυψε ότι εντός του 2018 θα αρχίσουμε ένα ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο θα περιλάμβανε τουλάχιστον τέσσερις γεωτρήσεις. «Ήδη», πρόσθεσε, «βλέπουμε τα αποτελέσματα της πρώτης και αμέσως μετά θα προχωρήσουμε στο τεμάχιο 3 ενώ θα έχουμε τουλάχιστον ακόμα δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10».

Συνεχίζοντας ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι θα πρέπει να περιμένουμε μερικούς μήνες ακόμη ώστε να σχηματίσουμε καλύτερη εικόνα ως προς τους υδρογονανθρακικούς πόρους της κυπριακής ΑΟΖ. «Σε εκείνο το σημείο», συμπλήρωσε, «θα είμαστε έτοιμοι να αποφασίσουμε ποιοι τρόποι εκμετάλλευσης υπάρχουν περιλαμβανομένου και του τερματικού οι οποίοι θα είναι βιώσιμοι».

Σε ότι αφορά την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο στόχο «Καλυψώ» ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι αυτό το συζητούμε με την εταιρεία και όπως ανέφερε δεν μπορεί να γίνει προγραμματισμός άμεσα διότι ο σχεδιασμός μιας γεώτρησης απαιτεί μήνες προετοιμασίας.

Στο στόχο «Σουπιά» το γεωτρύπανο

Αποκάλυψε επίσης ότι αναχωρεί απόψε ή αύριο το πρωί το γεωτρύπανο για τον στόχο «Σουπιά» ο οποίος είναι πειραματικός όπως είπε αφού πρώτη φορά θα γίνει αυτού τους είδους γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αντιλαμβάνεστε», συνέχισε, «ότι είναι υψηλού ρίσκου όπως ήταν η γεώτρηση της ENI στο ΖΟΡ το 2015. Υψηλού ρίσκου αλλά πετύχει θα μας δώσει ένα νέο γεωλογικό μοντέλο».

Οκτώβριο η γεώτρηση στο οικόπεδο 10

Σε ότι αφορά το οικόπεδο 10 ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι τον Οκτώβριο θα έχουμε σύμφωνα με τον προγραμματισμό δύο γεωτρήσεις. «Μία στον στόχο Δελφίνο και μια στο στόχο Ανθέα».

«Όλοι γνωρίζουν», είπε, «ότι το οικόπεδο 10 ήταν το μήλο της Έριδος κατά τη διάρκεια της αδειοδότησης και ως εκ τούτου αναμένουμε με μεγάλη προσδοκία αυτές τις γεωτρήσεις».

Τουρκικές προκλήσεις

Στις τουρκικές προκλήσεις απαντούμε δια των πράξεων μας δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας και έφερε ως παράδειγμα τις σημερινές ανακοινώσεις από την ENI.

«Τα ίδια ακριβώς πράγματα», υποστήριξε, «έκανε η Τουρκία πριν από την γεώτρηση ‘Καλυψώ’ την οποία αρχίσαμε πριν από μερικές εβδομάδες».

«Συνεπώς», είπε, «πρέπει και πάλι να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές προκλήσεις με ψυχραιμία και να αποφύγουμε να παίξουμε το παιχνίδι αμφισβήτησης της Τουρκίας».

Ο κ. Λακκοτρύπης μίλησε και για το ισραηλινό δημοσίευμα όπου ανέφερε ότι αυτό βασίστηκε σε εντελώς εξωπραγματικές ποσότητες αφού δεν ανακοινώσαμε καν εύρος ποσοτήτων σήμερα.

Εξέφρασε μάλιστα τη θέση ότι οι σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ είναι άψογες και ήδη προγραμματίζεται νέα ημερομηνία για τριμερής συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ που ενδεχομένως να λάβει χώρα τον Απρίλιο.

Διαβάστε επίσης: