Breaking News
Υπάρχει σχέδιο Β;

Τον τελευταίο καιρό η ύπαρξη ή όχι σχεδίου Β (plan B), ως αναφορά το κυπριακό, έχει αναχθεί σε ένα από τα ζητήματα έντονης συζήτησης και αντιπαραθέσεων. «Δεν υπάρχει σχέδιο Β όπως και δεν υπάρχει Κύπρος Β», δήλωνε τις προάλλες κατηγορηματικά ο Αβέρωφ Νεόφυτου.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι πλείστοι συμφωνούν ότι στους επόμενους μήνες το κυπριακό θα λυθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Πολλοί μιλούν για το τέλος της διαδρομής, ή για το τέλος εποχής, κατά τον καθ' ύλην αρμόδιο, τον Ε/κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Με δεδομένο λοιπόν ότι φτάνουμε στο τέλος, το μεγάλο ερώτημα είναι βάσει ποίων παραμέτρων θα λυθεί το εθνικό μας πρόβλημα. Βάσει του γνωστού σχεδίου Α, δηλαδή μιας λύσης ΔΔΟ ή βάσει ενός σχεδίου Β, δηλαδή λύσης δυο κρατών, συνομοσπονδίας ή βελούδινου διαζυγίου, όπως ονομάζουμε πλέον το Taksim του Ραούφ Ντενκτάς.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αμέσως μετά το ναυάγιο του Crans Montana, μίλησε ευθέως για σχέδιο Β. Ακόμα και κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο και τις διαβουλεύσεις που είχε με τα τ/κυπριακά κόμματα, μίλησε και πάλι για σχέδιο Β και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι και η δική μας πλευρά τους βολιδοσκοπεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ έθεσε στην κ. Λούτ τη λύση δύο κρατών. Ακόμα λέγεται ότι ναι μεν η δική μας πλευρά ξεκαθάρισε στην απεσταλμένη των ΗΕ ότι δεν τίθεται θέμα λύσης δυο κρατών, όμως όπως φαίνεται από καθημερινές δηλώσεις, εκτός των κεφαλαίων εγγυήσεων και στρατευμάτων, η πολιτική ισότητα (η κόκκινη γραμμή των Τ/κ)  δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Πριν λίγο καιρό ο ίδιος ο ΠτΔ, σε συνέντευξή του σε ελληνική ιστοσελίδα, ναι μεν ανέφερε ότι εν μέσω συνομιλιών είναι αδιανόητο για μας η συζήτηση λύσης δυο κρατών, όμως είπε ότι μετά θα πρέπει να μας προβληματίσει το πώς αντιμετωπίζεται η τουρκική αδιαλλαξία. Τις προάλλες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι πολλοί ξένοι διπλωμάτες τον ρωτούν αν επιδιώκουμε λύση δυο κρατών.

Τέλος και ο ΓΓ, ιδίως μετά το Crans Montana, φαίνεται να έχει πεισθεί ότι η συνέχιση της διαδικασίας στη βάση των γνωστών παραμέτρων είναι πλέον ανέφικτη. Στην ουσία διόρισε την κ. Λούτ όχι τόσο για να δει αν υπάρχουν προοπτικές λύσης ΔΔΟ, άλλα για να επιβεβαιώσει την άποψη ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει.

Με τα πιο πάνω λοιπόν είναι ηλίου φαεινότερο ότι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο λύσης. Όσοι το αρνούνται εθελοτυφλούν είτε λόγω επιπολαιότητας είτε εξυπηρετώντας άλλες σκοπιμότητες και προσωπικές ατζέντες.

Συνεπώς το σίγουρο είναι ότι υπάρχει σχέδιο Β. Όλα τα άλλα είναι μεγάλα λόγια και κούφια συνθήματα για εσωτερική κατανάλωση και μόνο. Αν ακόμα ήθελε κάποιος να ιεραρχήσει τα σχεδία Α και Β στη βάση πιθανότητας υλοποίησης, τότε το σχέδιο Α είναι η λύση δυο κρατών και σε πολύ χαμηλότερη βαθμίδα ακολουθεί το σχέδιο Β, δηλαδή η επανένωση.

Το πλέον τραγικό είναι το ότι και ανάμεσα στο λαό οι φωνές για διαίρεση έχουν αυξηθεί. Είτε λόγω κόπωσης είτε γιατί τους φουσκώσαμε τα μυαλά με νέες κόκκινες γραμμές,  μαξιμαλιστικές θέσεις, όπως τις αποκαλεί τώρα ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μέρα με τη μέρα αυξάνονται αυτοί που είναι διατεθειμένοι να δεχθούν την οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας.

Το τελευταίο ερώτημα που παραμένει είναι αν το σχέδιο Β, στην ουσία το σχέδιο Α, θα το συζητήσουμε ευθέως ή αν θα μας επιβληθεί. Είτε με τη συγκατάθεσή μας, με ή χωρίς πιστόλι στον κρόταφο είτε όχι, δυστυχώς η επίσημη πλέον διχοτόμηση είναι το επικρατέστερο σενάριο. Με δεδομένο το θέμα της ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον Ιανουάριο και τις εξελίξεις στην ΑΟΖ, η υλοποίηση του σχεδίου οριστικής διαίρεσης είναι η πιθανότερη κατάληξη, όχι σε βάθος χρόνου αλλά στο άμεσο μέλλον. Αυτό όμως που δεν έχουμε κατανοήσει ή δεν θέλουμε να κατανοήσουμε είναι ότι το τέλος εποχής, για το οποίο μιλά ο κ. Μαυρογιάννης, θα σημάνει και την απαρχή μιας νέας εποχής, μιας αφετηρίας νέων τετελεσμένων και δεινών για τη μικρή μας πατρίδα. Τετελεσμένων που σίγουρα δεν διασφαλίζουν την επιβίωση του ελληνισμού σε αυτή τη μαρτυρική γη.

Top News