Κύπρος, Οικονομία


Υποχώρησαν οι Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις στο Συνεργατισμό
Υποχώρησαν οι Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις στο Συνεργατισμό

Οι Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις (ΜΕΧ) της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας υποχώρησαν κατά €806 εκ. σε ετήσια βάση, ανακοίνωσε η Ανώτερη Διεύθυνση Διαχείρισης ΜΕΧ της τράπεζας. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι ΜΕΧ ανήλθαν στις 31 Δεκεμβρίου 2017 σε €6.413 εκ., σημειώνοντας πτώση κατά 11,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης χρονιάς (Δεκ. 2016: €7.250εκ.) και 15,6% σε σχέση με την κορύφωση αυτών (Δεκ. 2015: €7.650εκ). 

«Η μείωση έτους πραγματοποιήθηκε στο δεύτερο μισό του 2017 και επιτυγχάνεται εν μέσω της μεγαλύτερης συγχώνευσης που έχει επιχειρηθεί ποτέ στην Κύπρο υπερκαλύπτοντας τους εποπτικούς στόχους που είχαν τεθεί αρχικά», αναφέρεται. 

Προστίθεται ότι την προσπάθεια αναλαμβάνει από τις αρχές του 2018 η κοινοπραξία που δημιούργησε η ΣΚΤ με την ισπανική Altamira, η οποία, όπως αναφέρεται, αποτελεί τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο διαχειριστή ΜΕΧ στην Ευρώπη και κατέχει εξειδίκευση στα χαρτοφυλάκια λιανικής. 

Σύμφωνα με την τράπεζα, «η εξέλιξη αυτή δίνει ακόμη μεγαλύτερη προοπτική επιτυχίας». Συμπληρώνεται ότι η Altamira Asset Management Cyprus Ltd, με την τεχνολογική υπεροχή που προσφέρει το λογισμικό Qualco Collections System, στοχεύει στη συνολική επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων της Τράπεζας στο πλαίσιο της “Ατζέντα 2022”, η οποία αποτελεί τον οδικό χάρτη για τον πλήρη μετασχηματισμό της ΣΚΤ, σε μια ανταγωνιστική Τράπεζα και χωρίς εξάρτηση των εσόδων της από τις ΜΕΧ. 

Παράλληλα, αναφέρεται ότι με την επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων που σχετίζεται με το παρελθόν της τράπεζας, η ΣΚΤ συνεχίζει να προγραμματίζει και να υλοποιεί το πλήρες φάσμα τραπεζικών υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες της, στηριζόμενη στη ρευστότητα άνω των €3 δις και στα κεφάλαιά της, που υπερβαίνουν το 15%.

Πηγή: ΚΥΠΕ