Γιατί Πρόεδρε;

ΔΕΝ ΕΧΩ καταλάβει γιατί η Κύπρος διαφώνησε με την απόφαση της Ελλάδας να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), την ίδια στιγμή που η Τουρκία θα στηρίξει την Ελλάδα για τη θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
ΜΠΟΡΕΙ η κυβέρνηση να μη χρησιμοποίησε τη λέξη «διαφωνία», αλλά τη «μη δέσμευση», που στην ουσία είναι το ίδιο πράγμα, αφού εκφράζει άρνηση. «Δεν μας δεσμεύει με οποιονδήποτε τρόπο η απόφαση της Ελλάδας να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του ΙΜΟ και ασφαλώς δεν μπορούμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα της Τουρκίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο οποίος φυσικά έσπευσε να προσθέσει πως «κρίνεται ως θετική εξέλιξη η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
ΩΡΑΙΑ, αφού «κρίνεται ως θετική εξέλιξη η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», γιατί φοβηθήκαμε να πάρουμε κι εμείς ξεκάθαρα θέση υπέρ αυτής της βελτίωσης, αλλά και – γιατί όχι – υπέρ της βελτίωσης των κυπρο-τουρκικών σχέσεων; Εδώ ανακοινώσαμε – και καλά κάναμε – στη Διεθνή Σύνοδο Δωρητών οικονομική βοήθεια 500.000 ευρώ για αποκατάσταση των ζημιών στην Τουρκία από τους σεισμούς, και δεν μπορούσαμε να πούμε καθαρά ότι συμφωνούμε και με την απόφαση της Ελλάδας να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τον ΙΜΟ;
ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ μεταξύ κρατών δεν λύνονται απλώς και μόνο γιατί διεξάγονται συνομιλίες. Κυρίως λύνονται αναλόγως των συμφερόντων και φυσικά και αναλόγως του κλίματος φιλίας που επικρατεί μεταξύ των αντίπαλων πλευρών. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κλίμα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που δεν αποκλείεται, αν συνεχιστεί, να οδηγήσει στη λύση πολλών προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών. «Η υποψηφιότητα της Τουρκίας για τη θέση του Γ.Γ. του IMO θα μπορούσε, ίσως, να αποτελεί ευκαιρία για άρση του τουρκικού εμπάργκο προσέγγισης πλοίων με κυπριακή σημαία, που επιβλήθηκε μόλις το 1987, αντί να αποτελεί σημείο τριβής Αθηνών – Λευκωσίας» αναφέρει σε tweet ο Μιχάλης Σοφοκλέους του ΔΗΣΥ. Και έχει δίκαιο.
ΗΔΗ ΕΙΝΑΙ ορατά τα θετικά αποτελέσματα αυτής της φιλίας.Αμέσως μετά την τραγωδία των σεισμών στην Τουρκία και τη βοήθεια που παρέσχε η Ελλάδα στους σεισμοπαθείς, μια βοήθεια που εκτιμήθηκε αφάνταστα από τον τουρκικό λαό, η τουρκική παραβατικότητα είναι ανύπαρκτη. Δεν υπάρχουν παραβιάσεις στο Αιγαίο, ούτε υπερπτήσεις, δεν υπάρχει λεκτική επιθετικότητα («θα έρθουμε ξαφνικά βράδυ», «θα πλήξουμε την Αθήνα με βαλλιστικούς πυραύλους»), αλλά επίσης δεν υπάρχουν ούτε παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Χριστοδουλίδης πρέπει να συνειδητοποιήσει πως αν θέλει να ευοδωθούν οι προσπάθειές του για λύση του κυπριακού θα πρέπει να απεξαρτηθεί από τον πολιτικό κλοιό των κομμάτων που τον στηρίζουν. Και αυτό το λέω γιατί η δήλωση διαφωνίας του με την πολιτική της Ελλάδας στο θέμα των σχέσεών της με την Τουρκία έχει άρωμα ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ.
ΕΙΜΑΙ περίεργος να δω πως θα εξελιχθεί το θέμα. Γιατί εδώ και δεκαετίες οι προεκλογικές εκστρατείες στην Τουρκία, ειδικά αυτές του Ερντογάν, διεξάγονταν με κεντρικό άξονα τις εθνικιστικές κορώνες που ενθουσίαζαν τον τουρκικό λαό όπως είναι οι επεκτατικές απειλές κατά της Ελλάδας, οι γαλάζιες πατρίδες κοκ. Σήμερα αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν με βάση το αγαπησιάρικο κλίμα που καλλιεργεί με την Ελλάδα ο Ταγίπ Ερντογάν. Θα αντέξει;