ΑΤΑ: Επανέρχεται το χάσμα μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτών

Ξανά μανά για την ΑΤΑ με τον Υπουργό Εργασίας να αναλαμβάνει το δύσκολο ομολογουμένως έργο επανέναρξης του διαλόγου. Συνδικαλιστές και εργοδότες ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες και η προσωρινή ανακωχή μοιάζει να απειλείται. Ο Γιάννης Παναγιώτου πραγματοποίησε,ήδη, μια πρώτη συνάντηση με όλες τις συντεχνίες με το θέμα της ΑΤΑ να είναι αυτό που τέθηκε στο τραπέζι από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και να συζητήθηκε εν εκτάσει.
Ο Ανδρέας Μάτσας Γενικός Γραμματέας ΣΕΚ δήλωσε ότι «μιλούμε για πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ ακόμη και σε σταδιακό ορίζοντα με την παραχώρηση μιας επιπρόσθετης βελτίωσης του ποσοστού απόδοσης της με αναδρομική ισχύ τον Γεννάρη του 23’»
Μάλιστα κάποιες συντεχνίες μπήκαν και στη διαδικασία να συζητήσουν ποσοστά, που θα φτάνουν ενδεχομένως το 60 ή και 65%, σαφώς ψηλότερα από το 50% που δίνεται σήμερα. Κάτι τέτοιο δεν βρίσκει σε καμία περίπτωση ικανοποιημένους τους εργοδότες που στέκονται στην προεκλογική θέση του Προέδρου Χριστοδουλίδη ότι η ρύθμιση που θα γίνει για την ΑΤΑ και συνεπώς οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση του 50% δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, σημειώνοντας δυο λόγους. Αφενός γιατί θα αυξηθεί το κόστος τους και αφετέρου γιατί ήδη έκαναν συμβιβασμό δίνοντας το 50% και άρα δεν μπορούν να συζητήσουν για κάτι περισσότερο.
Ο Γενικός Γραμματέας ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να συζητούμε αύξηση σταδιακή της ΑΤΑ είναι σαν να ανατρέπουμε την επιχειρηματολογία μας που είχαμε τόσο καιρό. Άρα ή θα μείνουμε στο 50% που έχουμε αυτή την στιγμή δεσμευτεί και το δίνουμε ή αν θα συζητούμε σταδιακή επαναφορά της ΑΤΑ στο 100% δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί η θέση για κατάργηση της ΑΤΑ».
Πάντως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στο παρόν στάδιο δεν θεωρούν ότι απειλείται η εργασιακή ειρήνη, ωστόσο το σκηνικό παραμένει ευθραυστο αναλόγως και των αντιδράσεων των εργοδοτικών οργανώσεων. Εκείνο ωστόσο που εντοπίζουν ως σημαντική διαφορά είναι η διαφορετική προσέγγιση της παρούσας κυβέρνησης από την προηγουμένη, καθώς αναγνωρίζεται ο ρόλος και η σημασία της δικής της συμμετοχής στο διάλογο, αφού ένα νέο αδιέξοδο ενδεχομένως να φέρει και μονομερείς αποφάσεις εκ μέρους της. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έθεσαν στον Υπουργό επίσης το θέμα των ξένων εργατών αλλά και την ανάγκη να συσταθεί ο μηχανισμός αναθεώρησης του κατώτατου μισθού.
Δείτε το ρεπορτάζ: