Ρύθμιση με νομοσχέδιο: Η κυβέρνηση λύνει τα χέρια στις διαχειριστικές επιτροπές

Φρένο στο μπάχαλο με την ανύπαρκτη διαχείριση πολυκατοικιών έρχεται να βάλει σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε από την επίτροπο νομοθεσίας και το τμήμα κτηματολογίου. Το νομοσχέδιο αυτό αποσκοπεί στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια και προκαλούσαν κινδύνους ακόμα και για την ασφάλεια των ενοίκων με πρόσφατα παραδείγματα τις προσφυγικές πολυκατοικίες αλλά και τις πτώσεις μπαλκονιών σε Πάφο και Λεμεσό.
Η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουίζα Ζαννέτου δήλωσε ότι «Το νομοσχέδιο αυτό στοχεύει να καλύψει την μη ύπαρξη διαχειριστικών επιτροπών την μη ύπαρξη κανονισμών τη μη διάθεση καταβολή και είσπραξης των κοινοχρήστων, θέματα επικινδυνότητας θέματα ασφάλειας της κοινόχρηστης οικοδομής και επίσης στοχεύει να καλύψει τις αδυναμίες που έχει η Διαχειριστική Επιτροπή στο να εισπράξει τα κοινόχρηστα».
Το νομοσχέδιο προνοεί μεταξύ άλλων την απαγόρευση μεταβίβασης διαμερίσματος σε περίπτωση που υπάρχουν οφειλές στην διαχειριστική επιτροπή ενώ ιδιοκτήτες ή διαχειριστικές επιτροπές που αμελούν να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις του νόμου θα υπόκεινται σε περίπτωση καταδίκης τους σε πρόστιμο μέχρι και 3 χιλιάδες ευρώ. Επίσης ιδιοκτήτες που δεν καταβάλλουν τα κοινόχρηστα εντός 60 ημερών από την ημερομηνία που ειδοποιήθηκαν για την απαίτηση καταβολής τους, τότε θα είναι ένοχοι ποινικού αδικήματος και θα υπόκεινται ακόμα και σε ποινή φυλάκισης.
Η Επίτροπος Νομοθεσίας ανέφερε ότι «εαν όλα οδεύσουν στη σωστή τους πορεία και από την αρχή μιας κοινόχρηστης οικοδομής μπουν όλα σε μια τάξη γίνεται και τήρηση μιας άλλης πρόνοιας που εισηγούμαστε για πιστοποιητικό καταλληλότητας το οποίο η διαχειριστική επιτροπή πρέπει να ζητά κάθε 10 χρόνια και να το ανανεώνει αυτό και να έρχονται οι ειδικοί να λένε τι πρέπει να επιδιορθωθεί τότε όλα θα μπουν σε μια τάξη».
Με αυτό τον τρόπο θα είναι σε θέση οι διαχειριστές των πολυκατοικιών να έχουν τους πόρους να προβαίνουν σε όλες εκείνες τις βελτιώσεις στις οικοδομές και τις απαραίτητες επισκευές ούτως ώστε να μην υπάρχει διαρκώς η ανάγκη παρέμβασης του κράτους. Το νομοσχέδιο πέραν από το ότι δίνει περισσότερες εξουσίες στις διαχειριστικές επιτροπές εισηγείται επίσης και την ίδρυση υπηρεσίας εγγραφής κοινόχρηστων οικοδομών και εποπτείας λειτουργίας των διαχειριστικών επιτροπών, έτσι ώστε εκεί και όπου απαιτείται να παρεμβαίνει να ορίζει διαχειριστική επιτροπή εκεί που δεν υπάρχει.
Η θέσπιση της νομοθεσίας κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική καθώς στην Κύπρο υπάρχουν 200 χιλιάδες διαμερίσματα ή κατοικίες σε συγκροτήματα κάτι που σημαίνει ότι επηρεάζει ίσως και μισό εκατομμύριο πολίτες.
Δείτε το ρεπορτάζ: